Miért nem betegségtudatosak a skizofrének?
Hallucinálnak, félrebeszélnek, sokszor nehezükre esik feldolgozni az információt, összevissza beszélnek és gyakran tévesztenek össze érzelmeket, de nem minden esetben. Tudtommal vannak alkalmak, amikor képesek normális viselkedést tanúsítani, és amikor valamennyire nyugodtabb állapotban vannak, könnyebben dolgozzák fel az információt. Lehet, hogy buta példa, de a Párizsi helyszínelők c. krimisorozat kb. 6. évadában egy teljesen hiteles karakterű skizofrént láthattunk, aki amellett, hogy időnként nagyon bekattant, a "Tudja, miért van itt?" kérdésre képes volt azt felelni, hogy "Igen, skizofrénia miatt". Betegségtudatos volt. Felesége is volt, akit nagyon szeretett, a festményei is nagyon tetszettek, és sakkozni is kiválóan tudott, tehát nem volt buta.
Miért mondják mégis azt, hogy egyikük sem lehet tudatában a betegségének, és ha mégis így van, az ilettő nem skizofrén?
NEM volt betegségtudatos, akkor sem, ha tudta, hogy skizofrénia miatt volt ott. Ezt másoktól hallotta. A skizofrének lehetnek nagyon iskolázottak, műveltek, okosa, de a téveszméikhez ragaszkodnak, azt valóságnak hiszik és nem lehet őket meggyőzni arról, hogy csak képzelődnek.
Volt a családban ilyen beteg.
#2: egyik esetben sem? Miért?
#3: köszönöm.
#4: te itt valamit nagyon félreértettél. A kérdést azért tettem fel, mert sokfelé olvastam, hogy nincs betegségtudatos skizofrén. Nekem pedig hihetetlennek tűnt. Egyébként köszönön az ajánlást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!