Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » SZOCIÁLIS FÓBIÁSOK, tudtok...

SZOCIÁLIS FÓBIÁSOK, tudtok nekem segíteni?

Figyelt kérdés

szedtek gyógyszert? ha igen mióta és miben segít? megéri elkezdeni?

terápia nem segített

jöhet a gyógyszer?

18/L

2015. febr. 22. 17:48
1 2
 1/12 anonim válasza:
Nekem terapia mellett voltak gyogyszereim, habar meg nem erzem ugy hogy total kigyogyultam volna, viszont jobb, mint 1-2 eve.
2015. febr. 22. 19:19
 2/12 A kérdező kommentje:
akadályoz még a mindennapokban?
2015. febr. 22. 20:08
 3/12 I3I3 válasza:
Szerintem önmagában a gyógyszer nem elég, lehet, hogy segít, de mellette kell valamilyen terápia. Bár én még nem próbáltam semmilyen gyógyszert, szóval nem tudom biztosan. Inkább a testi tünetek leküzdésében segíthet, de a fóbia nem fog hirtelen, minden erőfeszítés nélkül elmúlni. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kigyógyulni belőle. Szerintem sokat segít, ha megpróbálsz más szociális fóbiásokkal kapcsolatba lépni, ez is egyfajta terápia lehet.
2015. febr. 23. 13:12
 4/12 A kérdező kommentje:

neked is szociális fóbiád van?

nekem boltba menni is gondot okoz

ott is szorongás jön rám

2015. febr. 23. 13:43
 5/12 I3I3 válasza:
Igen, nekem is ez van. A vásárlás nekem is gondot okoz, főleg, ha ismeretlen boltba megyek. Ha van kedved, írhatsz nekem üzenetet, és beszélgethetünk még.
2015. febr. 23. 14:52
 6/12 anonim ***** válasza:
Bár én nem kezeltettem magam, de visszanézve azt tudom neked mondani, hogy valószínűleg most tetőzik nálad ez a probléma (kamasz, fiatal felnőtt korra nagyon jellemző). Nem azt mondom, hogy innentől kezdve elmúlik majd, de idővel biztos könnyebb lesz minden, bár mélypontok előfordulhatnak. Én most 30 vagyok és nem is olyan rég felerősödtek a "tünetek". Én nagyon gyógyszer ellenes vagyok, de tudom, hogy lehetnek olyan helyzetek amikor az a "kisebbik rossz", mert gyógyszert szedni sehogy sem jó, főleg az ilyen pszichiátriai gyógyszerek okoznak gyakran függőséget is. Ezért én először egyéb terápiával próbálkoznék. Sorstársakkal beszélgetni valóban jó lenne kezdetnek, hátha már az is segít, hogy mennyire nem vagy egyedül a problémáddal. Nekem pl. az elpirulás az egyik ilyen központi probléma (ez az ami egyértelmű kívülről látható tünet) amin sajnos nem segít az sem, hogy többször/többen és egymástól függetlenül szóvá is tették már, persze viccnek szánva, de nem tudva, hogy ezzel még jobban lejjebb taszítottak a "betegségbe". Nem tudom, hogy jöhetnék ki belőle... Szerintem ebből igazán meggyógyulni nem lehet, de kordában tartani igen és már az is nagy dolog.
2015. márc. 1. 11:03
 7/12 A kérdező kommentje:

Nekem is eritrofobiam van.

Tenyleg nem lehet meggyogyulni? Akkor megolom magam.

Terapiat nem probaltad?

2015. márc. 1. 12:46
 8/12 anonim ***** válasza:
Azért ne lásd ilyen borúsan a dolgot: A "nem lehet kigyógyulni"-t úgy értettem, hogy szerintem ez egy olyan zavar amivel együtt születünk, legalábbis ha visszagondolok már óvodában is ilyen voltam... Valamilyen szinten biztos megmarad ez a fóbia csak talán megtanulhatunk bizonyos szituációkat sok gyakorlással kezelni, meg el tudunk jutni olyan szintre, hogy ne korlátozzon a mindennapokban. Biztos vagyok benne, hogy a terápia lenne a legjobb út a megoldás felé, de még nem tudtam meghozni ezt a döntést, ugyanis "fosok" meglépni. Azért már ahhoz is bátorságot kell szereznie az embernek, hogy a problémáiról beszéljen akár egy idegennel, akár a családdal, akik között nem biztos, hogy mindenki diszkrét lesz... Szóval én támogatnálak, hogy lépd meg, csak én magam nem tudtam még. Évekig szinte teljesen el is felejtettem, hogy van ilyen problémám, most erősödött fel közel annyira, mint 16-18 éves koromban volt, kicsit lelombozott, de aztán fórumokat olvasgattam a témában, egy kicsit már ez is segített, hogy láttam mennyi a sorstárs, de azt hiszem még nem vagyok túl teljesen a mostani mélyponton.
2015. márc. 1. 18:07
 9/12 A kérdező kommentje:
Te tudtál/tudsz dolgozni meg minden?
2015. márc. 1. 18:52
 10/12 anonim ***** válasza:

Szia!

Annyi mindent írnék, csak kevés az időm meg gyorsabban cikáznak a gondolataim, mint le tudom gépelni, úgyhogy megpróbálom lényegre törően:

Szóval, igen, dolgozom. Valahogy nem is opció, hogy ne dolgozzam emiatt (pedig értem amit mondasz, határozottan visszafogó tényező). Úgy érzem ha erre hagyatkoznék, hogy emiatt nem tudok dolgozni, akkor elindulnék a lejtőn és nem akarom elhagyni magam. Ugyanakkor sokszor gondolok arra, hogy ha nem lenne ez a fóbiám akkor hol tartanék, milyen munkát végeznék, stb... Mindig arra jutok, hogy valószínűleg előrébb lennék. De nem szabad erre úgy gondolnom, hogy siránkozom miatta, hogy emiatt rossz nekem, korlátol, stb. Most már úgy tekintek erre, mint egy "fogyatékosságra" amivel együtt kell élnem és a lehető legjobban kordában tartanom. Csak így tudok előrébb jutni. Arra gondolok, hogy mindenkinek van problémája, mindenkinek más miatt nehéz az élet, nekem ez az egyik és cipelnem kell ezt a terhet, nem fáradhatok el. Persze vannak mélypontjaim amikor nem ezt mondanám, mert annyira maga alá gyűr és el vagyok keseredve, de összességében így állok hozzá.

Te gondolom most lehetsz pályaválasztás környékén. Én azt tudom javasolni, hogy ne is tedd túl magasra a lécet, eltúlzott példaként: ne színésznek jelentkezz :), de nem is biztos, hogy emiatt be kell teljesen gubóznod, egy kicsit próbálgatnunk kell a határainkat, úgy vettem az visz előre, mert akkor van sikerélmény. PL. érdekes mód engem amennyire stresszel a társasági élet, ugyanannyira érdekelnek is a körülöttem lévő emberek, úgyhogy mindig nagy dilemma egy nagyobb összejövetel (menjek, ne menjek) és sokszor volt, hogy végül a menetel mellett döntöttem és csupa olyan visszajelzést kaptam a többiektől, hogy milyen jó, hoyg ott vagyok, pedig többynire csendes hallgatóként vettem részt. Az ilyen sikerélmény, jól esik és később is tudok erőt meríteni belőle. Neked is azt javaslom, hogy kicsit "erőltesd" ami nehéz

2015. márc. 3. 13:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!