Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A kényszerbetegség miért...

A kényszerbetegség miért alakulhat ki és milyen gyógymód van rá?

Figyelt kérdés
Kiskorom óta ebben szenvedek - 8-9 éves lehettem talán, amikor észrevettem a tüneteket magamon [folyton "hümmm" hangokat adtam ki]. Azóta sok-sok más tünet is előjött. Gondolatok és cselekedetek egyaránt. Most 20 éves vagyok és volt sok olyan időszakom, amikor már annyira depis voltam, hogy öngyilkosságon gondolkodtam, mert nem bírtam. Magamtól bementem idén a pszichiátriára és mondták hogy feküdjek be egy kis időre. 4 hétig voltam benn, azóta jobban vagyok. A pszichológus sokat segített a minden napos csoportterápián. Arról szólt, hogy szorongásos betegeket behívták és közösen meghallgathattuk egymást, hozzászólhattunk, tanácsokat kaptunk a pszichológustól és kérdezhettünk. A pszichiáter pedig Sertralin-t írt. A kórházban 50mg-ot szedtem és jobban lettem, de havonta visszajárok ellenőrzésre és megemlítettem hogy vannak még tüneteim, de nem vagyok depis. Vagyis csak néha, de az embereknek amúgy is nehéz az élet, mindenkinek vannak gondjai, viszont feldolgozom ezeket. Nem estem azóta vissza, de még mindig vannak tüneteim, amik nem múlnak el. Egyénileg terápiálom magamat az ismert módszerekkel, mert a kórházban ilyen lehetőség nincsen sajnos. Sikerül is, de még van néhány tünetem, amik nem múlnak el, bármennyire próbálkozom. Frontint szedtem a Sertralin mellé a kórházban és az azutáni első hónapban, de mondtam hogy nekem nincs rá szükségem és nem akarok nyugtatókat szedni, így leálltam vele. 0.25-öset szedtem, de amikor elhagytam, akkor sem volt semmi bajom, ugyan úgy voltam, mint mikor szedtem. Egyik napról a másikra elhagytam és azóta sem kívánom, semmit sem érzek a hiánya miatt. Esetleg alternatív gyógymódokat is írhattok. Nyugodtan írhattok "tudományosan", akár olyanokat is, amiket sokan nem értenek, mert én eléggé jártas vagyok a pszichiátriában, pszichológiában és a gyógyszerek terén is. Nem vagyok depis azóta, de van pár tünetem még és szeretném, ha TELJESEN meggyógyulnék. Volt már aki teljesen meggyógyult kényszerbetegségből? Tudtok ilyen embert mondani? 7-8 hónapja szedem az antidepresszánst. A dokim szerint legalább egy évig kell szednem, de vajon ezek a megmaradt tünetek is eltűnnek? Néha-néha leterhelnek, de már nem vagyok olyan beteg, mint régen. Öngyilkosság és hasonlók eszembe sem jutnak, stb.

2015. febr. 3. 20:46
 1/5 A kérdező kommentje:
Bocsánat, nem idén, tavaly mentem be a pszichiátriára :) Nem szoktam még hozzá 2015-höz :)
2015. febr. 3. 20:47
 2/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is kényszerbeteg vagyok, kb. 6 éve. Én járok pszichoterápiára, állitólag magától a kényszerbeteg ritkán gyógyul meg, de pszichoterápiával és gyógyszerrel nagy esély van a gyógyulásra. Nekem azt mondta a pszichiáter, aki egyébként nagyon jó, hogy minimum 1 év terápia kell. Nincs egyértelmű oktana a kényszerbetegségnek, ezért kell föltárni pszichoterápiával, de vannak más módszerek is, pl. kognitív terápia.

2015. febr. 4. 13:43
 3/5 A kérdező kommentje:
Igen, ezeket tudom. Viszont más megközelítést próbálok. Éppen azért, mert értek a pszichiátriai dolgokhoz és folyamatosan kutatok. Tudom hogy rengeteg betegségre van gyógymód, de a gyógyszeripar akkor él meg, ha betegen tart minket, nem ha egészségesen. Sajnos :( De soha nem adom fel! Sajnállak téged is, gyógyulást kívánok őszinte szívből! Elvileg összetett a kényszerbetegség, de vajon mi/mik lehetnek a kiváltó okai? Ha minden embernél más-más okok, azért csak van valami közös minden kényszerbetegségben szenvedőben. Egy vagy több közös oknak is kell lennie szerintem. Szerintetek? Annak örülök végülis, hogy már nem vagyok depressziós, mint a kórház előtt.
2015. febr. 5. 10:34
 4/5 anonim ***** válasza:
Szorongás az alapja, de nálam a bűntudta is. Köszönöm, remélem meggyógyulok. Gyógyulást kíván
2015. febr. 5. 16:02
 5/5 anonim ***** válasza:
Gyógyulást kívánok én is Neked!
2015. febr. 5. 16:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!