A pszichológusok és a pszichiáterek mennyire megbízhatók? Biztos hogy kell annyi kezelés amennyit ők mondanak?
Ugye a gyógyszeriparból jól ismerjük, hogy sokkal jobban megéri a gyógyszergyáraknak ha egy adott betegséget éveken át kezelnek, minthogy 1 levél gyógyszerrel meggyógyítsanak egy betegséget.
A pszichológusok/pszichiáterek esetében is felmerül a gyanú, hogy valójában csak kezelni akarják a pácienseiket ahelyett hogy meggyógyítanák őket.
Nem akarok senkit megvádolni, megbántani, de szerintem nagyon is valószínű, hogy a kezelésre mennek. Sokkal jobban megéri valakiről hetente legombolni egy 10est hosszú hónapokon akár éveken keresztül, minthogy 2-3 alkalom során megoldani a problémát.
Ez csak az én véleményem, semmi több. Nektek mi a véleményetek a témáról? Akár személyes tapasztalatotok.
Pszichológusok NEM írhatnak fel gyógyszert:
A pszichiáterek sem tudnak minden betegséget meggyógyítani, legfeljebb a depressziót. De egy skrizofént vagy hasonló beteget nem. Viszont gyógyszerekkel valamennyire kordában tudják tartani a betegséget.
Azért elég merész állítás, hogy a pszichológusoknak jobban megéri hosszan kezelni a beteget.
Én egy pszichológiai magánrendelőben dolgozom (Avomed Pszichológiai központ), elmondom, hogy nálunk ez hogyan működik.
Folyamatosan csörög a telefon és kérnek időpontot páciensek első alkalomra. A pszichológusaink munkaideje korlátos, ezért az a cég érdeke, hogy a lehető leghatékonyabban meggyógyítsák a pácienseket, hogy legyen időpont az új pácienseknek is. És a pszichológusoknak sem fűződik érdekük az indokolatlanul hosszú terápiához, hiszen fix fizetést kapnak, nem közvetlenül az ő "zsebükbe" megy a pénz a pácienstől. (Sőt ha nem megfelelő hatékonyságú kezelést adnak, azzal az állásukat veszélyeztetik, mert a menedzsment ellenőrzi a teljesítményt (terápia átlagos hossza, eredményességi ráta stb.)
És pontosan azért működik ez a dolog (azért jön be ennyi megkeresés), mert a rendbejött páciensek is továbbajánlják a szakembert.
Ezzel szemben, ha direkt hosszabb terápiákat csinálnának nálunk, akkor nem évi 60 gyógyult páciens jutna egy-egy szakemberre, hanem mundjuk harmadannyi. Azaz harmadannyian ajánlanának tovább. Ráadásul lenne sok olyan is, aki közben "elveszik", mert nem elég hatékony a terápia, és ők pedig rossz hírét terjesztenék a cégnek.
Látható, hogy megéri gyorsan meggyógyítani az pácienseinket.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Kedves 4. válaszoló, igazad van, nem gondoltam a nagyobb cégekre, elsősorban az egyéni vállalkozókból indultam ki. Sok hasznos infot kaptam, köszönöm. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!