Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ezek a tünetek milyen pszichés...

Ezek a tünetek milyen pszichés betegségre utalnak?

Figyelt kérdés

Testvéremen vettem észre és nem tudom mi lehet a baja körülbelül 2-3 hete van ez.

Életkedv,mosolygás,nevetés,célok,

álmok megszűnése, egyedüllét a társaságtól visszahúzódott.Sokszor tördeli a kezét(ha ez számít) és néha elkezd sírni ok nélkül.Mostanában szinte minden emberre irigy valamely ok miatt ami neki nincs meg,mintha lebecsulné magát.Meg mondta hogy szokott olyat érezni mintha az emberek bele látnának a gondolataiba és olyan mintha érezné valakit a szobájába mikor nincs ott senki.Sokat gondolkodik a halálon,ha ideges azt mondja megöli magát..ja és mostanában elkezdett alkoholt fogyasztani amit eddig nem tett meg,nem iszi le magát részegre,de eddig egy kortyot sem ivott.15 éves lányról van szó.

2014. nov. 17. 23:01
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
A betegségek és a mentális betegségek szinte bármilyen életkorban kialakulhatnak, a statisztika csak azt mutatja meg, hogy általában hány évesen jelentkezik a betegség, de ettől lehetnek eltérések.
2014. nov. 18. 18:22
 12/20 A kérdező kommentje:

A szüleivel nincs jóba nem jó a kapcsolatuk..leírom részletesebben most az öngyilkosságot.

Egy négy emeletes bérházban lakunk a negyediken(még vele lakok én is).Az iskolában romlott a teljesítménye,ezért az osztályfőnők közölte vele,ha átlaga 3.1 alá süllyed(most 3.5)és félévig nem változtat,akkor eltanácsolják egy másik iskolába.Meg most került be egy új osztályba, elkezdte a középiskolát és nehezen tud beilleszkedni.Haza jött nagyon mérges volt és kiült az ablakba úgy,hogy közben ki volt nyitva az ablak...berántottam és adtam neki egy nagy pofont,hogy mit képzel hát jól rám hozta a szívbajt..meg pl. mondja,hogy reméli jó hamar meghal,mert nem jön össze semmi stb.Érez valakit a szobájában erről nem sokat mondott nekem,csak annyit,hogy olyan mintha vele lenne valaki a szobájában és ettől félni is szokott.Már nem szeret senkit sem,így nincsenek barátai sem velem sem nagyon áll szóba azt hiszi mindenki ellene van.Hát azért sajnálom szegényt vajon mi baja lehet..

2014. nov. 18. 19:15
 13/20 A kérdező kommentje:
Az alkoholt azért issza,hogy megnyugodjon..az "érez vkit a szobájában"érzés,meg a belelátnak,hallják a gondolatait az emberek kb.1,5-2 hónapja van.
2014. nov. 18. 19:17
 14/20 anonim ***** válasza:

Az nagyon jó, hogy, te a testvére mellette állsz, igyekezz vele mindennap beszélgetni, neki most erre van a legnagyobb szüksége. Nyugodtan elmondhatod neki, hogy nagyon jó, hogy sikerült javítania a jegyein, így most már biztos helye van az iskolában. persze jó lenne ha barátai is lennének, de ha ő jobban lesz lelkileg, akkor jönni fognak a barátok is. A húgod egyszerűen csak kiborult, hogy nem tud megfelelni az új iskolában, de hidd el nagyon kevés olyan eset van, amikor egy 15 éves emiatt valóban kiugrik az ablakon. Az alkoholizálás nyilván nem jó, de tiltani csak a szüleitek tudnák, te csak terelgetni tudod a helyes irányba, mivel idősebb vagy elmondhatod neki, hogy a piálástól komolyan romolhatnak az eredményei a suliban, szóval csak hétvégén és lehetőleg csak társaságban igyon.

Ezzel a "figyelik őt" dologgal nem tudok sokat kezdeni, de nem hiszem, hogy komolyabb betegség lenne a háttérben, van olyan, hogyha valaki nagyon ki van borulva akkor elkezd félni a sötétben, stb., szerintem ez is egy ilyen enyhébb dolog lehet. A paranoia az nagyon durva tud lenni, ha valakit egy paranoiás a bizalmába fogad, akkor olyan elképesztő sztorikat kezd el neki mesélni, hogy abból egyértelmű, hogy gáz van, viszont más embereknek semmit sem mond ezekről, téged a bizalmába fogadott, ha valóban téveszme lenne a háttérben már a legvadabb sztorikat hallgatnád tőle.

Ha benne van a húgod abban, hogy segítséget kérjen, akkor a következőket tehetitek:- iskolapszichológus

- helyi szakrendelőben ingyenes pszichológus (nincs mindenhol)

- helyi pszichiátriai gondozóban ingyenes pszichológus (nincs mindenhol), a pszichiátriai gondozó egyébként teljesen normális hely, csak hülye neve van, normális járóbeteg-ellátás

- helyi pszichiátriai gondozóban pszichiáter, ez mindenhol van, oda kell telefonálni és időpontot kérni, ő gyógyszert is tud felírni, a pszichológus nem írhat fel gyógyszert, csak beszélget vele.

Ezen kívül Bp.-en talán van még néhány hely ahová ingyenesen lehet menni, ezek különböző alapítványok, csak mostanában nem foglalkoztam ilyesmivel, de néhány még biztosan üzemel. És természetesen magán pszichológus, pszichiáterhez lehet menni, de nagyon drága, átlag 8 ezer Ft/60 perc.

2014. nov. 18. 19:54
 15/20 A kérdező kommentje:
De nem értem a válaszodnak azt a részét,hogy javított a jegyein..Az általánosban kítűnő volt oké az általános ez meg gimnázium de most az átlaga 3.5 és ott úgy van,hogyha 3.1 alá süllyedsz akkor elküldenek másik iskolába.Még várok vele,hátha megjavul a helyzet,ha nem akkor még írok.
2014. nov. 18. 20:14
 16/20 anonim ***** válasza:
rosszul értettem, azt hittem 3,1-ről javított, 3,5-re. és a 3,5-es átlaggal is el akarják küldeni? nekem ez kicsit furcsa nem kötelező a gimnáziumban kitűnő tanulónak lenni.
2014. nov. 18. 20:17
 17/20 A kérdező kommentje:
Olyan gimnáziumba jár ami jónak mondható viszonylag,most benne volt a top100ban.3.1 alatt vagy félévkor/évvégkor akkor hát nem rúgnak ki,de behivatjak a szüleidet.Nem érdekli egyébként semmi őt így tanulni sem akar ha meg így folytatja tényleg elküldik őt pedig ez a gimnázium volt az álma.
2014. nov. 18. 20:47
 18/20 A kérdező kommentje:
Ezt tényleg nem értem..Próbáltam még kifaggatni dolgokról és megnéztem mit csinál lefekvés előtt..Azt is mondta,hogy olyan mintha több ember szeretné őt pl. Az egyik tanára vagy egy évfolyamtárs..Elment aludni és láttam,hogy lefekvés után többször felkel és megnézi,hogy minden ott van a helyén ahova tette meg elbúcsúzik a szereteitől pl.mondja hogy szeretlek xy..meg a tárgyakat az éjjeli szekrényen olyan furán van elrendezve.Néhány tárgyát szabályosan egy bizonyos pontban helyezi el majd többször ellenőrzi hogy tényleg ott van-e.Bekattant az agya vagy mi van már vele??
2014. nov. 18. 21:02
 19/20 anonim ***** válasza:
Azért azt gondolom, hogy van egy szint, amikor lépni kell, mert ez kicsit sem nevezhető normálisnak. Amit leírtál, az leginkább kényszerbetegségre utal, ami általában nem súlyos betegség, gyakori is viszonylag, de orvoshoz kell vele fordulni, már csak azért is, mert a betegnek is nehéz folyton mindent a megfelelő szögben elhelyezve tartania, ill. egyéb kényszeres cselekvések is vannak, pl. állandó kézmosás, hozzá kell érnie dolgokhoz x-szer (ezt ős szabja meg magának, hogy hányszor), stresstől egyébként simán kijöhet ez a betegség. Ha ezek a kényszercselekvések elvonják a figyelmét akkor tényleg nehéz tanulni. A legjobb lenne, ha a szüleidnek elmondanád, hogy mi van és szépen elküldenétek, vagy elmennétek vele a pszichiátriára. Ha a szüleid tényleg nem partnerek semmiben, akkor rád marad a feladat, azt nem ajánlom, hogy megmondd a húgodnak, hogy láttad éjjel, mondd azt, hogy látod, hogy nagyon stresszes és, hogy a tanulás rovására megy, illetve látod, hogy szomorú, stb. Menjetek el a pszichiáterhez, alapból gyógyszerellenes vagyok, ezért erőltettem inkább a pszichológust, de tény, hogy a pszichiáterhez könnyebben be lehet jutni, ha gyógyszert ad, akkor viszont nem nagyon lehet mellette alkoholt inni. Kár lenne, ha egy egyébként okos kislány mentális zavar miatt maradna ki az iskolából. Lehet segíteni ezeken az állapotokon, sokszor még a sima pszichoterápiás beszélgetés is hatásos, rosszabb esetben egy enyhébb gyógyszer szükséges.
2014. nov. 19. 10:28
 20/20 A kérdező kommentje:
hát rendem köszönöm a válaszokat!
2014. nov. 19. 16:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!