Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Valóban van májkárosító...

Valóban van májkárosító hatása a valeriana-nak?

Figyelt kérdés
A történetem röviden: 27 éves daganatos beteg vagyok 2 pici gyerekkel. Tavaly fél évig kemoterápiás jellegű szert szedtem(Glivec), ami teljesen tönkretette a májam, ill. súlyos alvászavar alakult ki tőle, erre Gerodormot és Xanaxot kaptam. Mivel a kezelés hatástalan volt(a daganat növekedett), azóta(tavaly augusztus óta)alternatív úton gyógyítom magam, mely főleg táplálkozáson alapul, egyik fő eleme pont a máj kitisztítása. A terápiám hatásos(CT vizsgálat igazolta, hogy az egy év alatt, míg csináltam, a daganat sem aktivitást sem növekedést nem mutatott). Viszont a bogyókról(másfél éve) azóta sem sikerült leszoknom, így a májam sem tud teljesen rendbe jönni, és nem is szeretném örökké ezeket szedni. Próbáltam teljes megvonást, 3 napig bírtam. Drogambulancián is voltam, és több szakembertől is kértem már segítséget, fokozatos dóziscsökkentésben állapodtunk meg. Emiatt viszont olyan szorongás jött elő, hogy végül dózis emelés lett belőle.Akinek volt dolga ilyen bogyókkal, tudja, hogy egyre több kell belőle, de feljebb már semmiképp nem mennék. Nemrég olvastam, h. a valeriana növeli ezen szerek szedatív hatását, gondoltam akkor szedem hozzájuk, és esetleg dóziscsökkentésben is segíthet. Mindenhol istenítik, hogy semmilyen káros hatása nincs. Egy-két honlapon viszont megemlítik, hogy májkárosító hatása van, de akár milyen honlapon keresgélek tovább, nem találok erről bővebb infot. Pont az lenne a cél, hogy a májam minél kevesebb terhelést kapjon, mert ha ez igaz, nincs értelme szednem. Szóval tud erről valaki bővebb információt?

2014. nov. 14. 10:41
 1/9 anonim ***** válasza:

Én biztos nem merném a saját szakállamra nyugtatókkal együtt szedni.

Esetleg megpróbálhatsz nyugtató teákat inni, azokban is ugyanaz van, mint a Valerianában. Én nem akarok bogyókat szedni, így teát iszom, nekem segít.

És biztos nem káros a májra.

2014. nov. 14. 10:52
 2/9 anonim ***** válasza:
Jobban jársz, ha ezt a kérdést egy orvosnak teszed fel, mert ha valaki olyan ad tanácsot akinek mondjuk nincs elég tudása hozzá, akkor rosszul is járhatsz. A teák viszont tuti jók és az biztos nem károsít, mivel természetes. De bogyókkal nem tudom, mit mivel lehet szedni. Jobbulást kívánok! Egyébként ha érdeklődhetek, milyen daganatod van? És mióta van? Nem lehet kiműteni?
2014. nov. 14. 11:37
 3/9 anonim válasza:
Szia! Ha az lenne a kérdés,hogy egészségesebb-e a valeriana a nyugtatóknál egyértelműen igen,de a kettőt együtt véletlenül sem szabad bevenni a papírján rajta is van,ha jól emlékszem. A nyugtatók meg egyéb ilyen szerek mellett még a paracetamolos fájdalomcsillapítok sem túl egészségesek tehát szerintem az egyetlen megoldás,hogy túllépsz a szorongásaidon tudom milyen nehéz és elkezdesz leállni a nyugtatókkal ugyanis ezelőtt is megvoltál nyugtatók nélkül csak a hibás terápia miatt szorongtál/szorultál rá . Ezt tudatosítsd magadban tök jól vagy te nyugtatók nélkül is ez egy kis drogocska amire rászoktál le kell róla állni az első két hét pokoli lesz szorongások,alváshiány de ne vedd be te is tudod hosszú távon jobban leszel. Nem is értem hogy írkálnak fel nyugtatókat az orvosok ilyen nyugodtan? Az enyém direkt nem írta fel egyszer kaptam egy adagot de kb ennyi nem is szoktam rá.. jó lenne az orvossal is beszélni erről,sok sikert kívánok és nagyon erős ember lehetsz szóval erről is le tudsz állni,hamaros vége a szenvedésnek és meggyógyulsz. Minden jót!
2014. nov. 14. 13:19
 4/9 A kérdező kommentje:
Sajnos, ahhoz, hogy a helyzetemet megértsétek, azt hiszem egy kisebb regényt kellene írnom, ezért próbáltam konkrétan a nyugtatók és valeriana szempontjából leírni a sztorimat, mert konkrétan erre voltam kíváncsi. Gondoltam, hogy fogok olyan hozzászólást is kapni, hogy ne szedjek ilyen szereket, és a helyemben biztos nem szednének, de a helyzet már adott. A kemos kezelésem mellett már egyáltalán nem aludtam, elviselhetetlen volt, más helyzetben én sem nyúltam volna altatókhoz, de ez van, ezt már nem tudom visszacsinálni, és a függőség is megvan, ezen sem tudok változtatni. Jelenleg is elég nagy a nyomás rajtam két kicsi gyerekkel, plusz a saját terápiámmal, hogy ha nem alszom, nem bírom végigcsinálni a másnapot. A történetem egyébként ennél sokkal hosszabb, gyomordaganatom volt 5 éve műtöttek, a gyomor felének eltávolításával. Ezután csak kontrollvizsgálatok voltak, utókezelés nem, de másfél évvel ezelőtt kiújult a dolog, műteni újra pedig nem volt értelme, mert a tüdőben is vannak elváltozások, feltehetően áttétek-mintát nem tudnak belőlük venni mellkasfelnyitás nélkül. Van egy blogom amit az alternatív terápia megkezdésekor kezdtem írni, ha valakit esetleg érdekel a történetem. alternativterapia-gist.blogspot.com 5 év alatt a magyar egészségügy összes poklát megjártam. A biztatást köszönöm a gyógyszerletétellel kapcsolatban, valószínű és reménykedem benne, hogy hamarosan sikerülni fog, de nyáron pont ellentétes hatást váltott ki, mikor eldöntöttem, hogy leteszem, mert most még többet szedek. Sok pszichiátert végigjártam már, volt olyan is köztük, aki nem is értette, miért akarok egyáltalán leszokni, hiszen ezek nem mérgek, és írt még hozzá vagy 3 fajtát. Jó, mi? :) összességében azt hiszem mégis kihagyom a valeriana tablettát. a leszokáson pedig még sokat kell törnöm a fejem, mert a fokozatos csökkentés nem jött be, a totális megvonást most nem bírnám ki. ha esetleg erre van valakinek jó ötlete, azt szívesen fogadom. Ja, ebben a válaszban az összes kommentelő kérdését próbáltam megválaszolni, nem csak az utolsót.
2014. nov. 14. 19:28
 5/9 anonim ***** válasza:
Csodálom a kitartásod, és remélem kapsz jó, és használható tippeket. Nagyon kívánom, hogy gyógyulj meg.
2014. nov. 14. 21:01
 6/9 anonim ***** válasza:
Sok mindenhez nem tudok hozzászólni, csak annyit szeretnék mondani, hogy az én természetgyógyászom nem ajánlotta a valeriánát (macskagyökér), helyette golgotavirág kapszulát adott. Hogy miért nem tudom, nem kérdeztem meg, nekem is bélproblémáim vannak, de nem komoly (IBS, reflux.
2014. nov. 15. 18:48
 7/9 anonim ***** válasza:

Utolsó vagyok, tessék, ezt találtam:

"Manapság már jóval többen vannak tisztában az acetaminofen veszélyeivel, mint korábban, de rengeteg beteg, sőt még sok orvos sem tud arról, hogy bizonyos növényi alapú étrend-kiegészítők is okozhatnak májkárosodást" - nyilatkozta Steven Scaglione, a Loyola Egyetemi Egészségügyi Rendszer (LUHS) és a Stritch Orvosi Egyetem hepatológusa. "A kava-kava, a fekete nadálytő, a macskagyökér, az A-vitamin, a niacin, de még a zöld tea is májkárosodást, ha túl nagy dózisban fogyasztják."

2014. nov. 15. 18:51
 8/9 A kérdező kommentje:
köszi szépen, most már biztosan hanyagolni fogom a valerianat.
2014. nov. 16. 16:40
 9/9 anonim ***** válasza:
Egyél sok céklát, az nagyon jó a beleknek!!!
2014. nov. 16. 18:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!