Van itt olyan aki depressziós volt és elment pszichológushoz, és a pszichológus kigyógyította a depressziójából?
Meglepődtem, hogy az első válasz után az volt a következtetés, hogy akkor ez alapján nem éri meg elmenni. Az kuruzsló, aki azt állítja neked elég elmenni, elfeküdni és ő majd meggyógyít. A lélek gyógyítása pont olyan, mint a testedzés, ha fogyni/erősödni szeretnél. A munka oroszlánrésze rád vár, neked kell akarnod, kitartanod, vállalnod az életmódváltást, a pszichológus meg teret, lehetőséget, kontrollt biztosít, hogy ezt védett körülmények között véghez vidd. Én nagyon hasznosnak tartom, mert van, ami nem megy egyedül. (És a haver/rokon/barát nem tud szakszerű segítséget nyújtani.)
Szóval, ha depressziós vagy, és meg akarsz gyógyulni, akkor tud segíteni.
#3.
Ezért fontos, hogy ne egyszerű pszichológushoz fordulj, hanem kiképzett terapeutához, aki mélylélektani módszerekkel kezel. (KIP, ego-state, regresszió, Rossi, Bradshow módszerek).
Kérdező:
A terapeuta valóban nem gyógyít, de úgy kommunikál, hogy a helyes válasz Benned keletkezzék, és képes legyél meggyógyulni.
Szia! Én ellenkeznék az első válaszoló véleményével, szerintem attól még, hogy valaki értelmes, igen is sokat segíthet egy pszichológus. Én azt gondolom, egyetemistaként, hogy szorult belém elég értelem, túlságosan is jól látom a hibáimat, meg pontosan tudom, mik azok, amik a depresszióba taszítanak, de vannak dolgok, amiket egyszerűen fogalmam sincs, hogyan dolgozhatnék fel, milyen módon győzhetném le őket, stb. És itt jön be a pszichológus, aki külső szemlélőként -nyilván nem közhelyekkel dobálózva, ha azt akarok akkor egy haverhoz megyek beszélgetni, nem pszichológushoz- segíthet rájönni, mi a megoldás.
Én többhöz is jártam, mert nem sikerült olyat találni, akivel egy hullámhosszon vagyok, végül találtam valakit, aki miatt új nézőpontokat fedeztem fel, remek ötleteket adott. Vele se volt teljes a dolog, sokmindenben nem értettem egyet vele, sőt, idegesített :D de azért kiváltotta belőlem a változni akarást. És rengeteget dolgoztam (az illetőnek kb 1%-a volt a dologban valóban, a munkát majdnem teljes egészében nekünk kell végeznünk) mire oda jutottam, ahol most vagyok.
Sajnos elég sérülékeny és bizonytalan még ez a változás, tudom, hogy még nem gyógyultam ki teljesen (talán soha nem is fogok), de tudom, hogy van akihez fordulhatok segítségért és ez megnyugtat.
Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!