Baj az, ha valamit (pl ajtó) 3-4szer ellenőrzök?
21/F vagyok
Ha elmegyek valahová, a bejárati ajtót 3-szor 4-szer ellenőrzöm becsukás után (kilincset lenyomom, h bezártam-e), és még van, hogy ezután is aggódok, hogy tényleg bezártam-e.
Vagy elzártam-e a csapot normálisan, lekapcsoltam-e a villanyt, stb.
Vagy a telefont elég gyakran megnézem, nem-e hívott valaki, pedig nincs lenémítva.
Ezek normális aggodalmak, vagy betegesek?
Mikor normális, és mitől/milyen szinttől beteges?
Hogy lehet leküzdeni?
Hát én is ilyen vagyok (angolul OCD, magyarul nem tudom).
Én konkrétan eljutottam arra a szintre, hogy ki kell mondanom (a fejemben) mikor berakom mondjuk a telót a táskámba, hogy "beraktam a telefont a táskámba", de így legalább nem ellenőrzöm 3 percenként, hogy tényleg beleraktam :D
kicsit ijesztő, de ugyan már "1st world problem"
Igen, ez kényszerbetegség. Ha állandóan jelen van és problémát okoz, pszichiátert kell vele felkeresni.
Legjobb barátnőm ilyen. Ő el is késik emiatt folyamatosan mindenhonnan. Csak akkor nem, ha egyszer-egyszer nála alszom, és reggel szabályosan kirángatom a lakásból és helyette ellenőrzöm szigorúan egyszer a villanyokat, gázt, stb, és én zárom az ajtót. Bennem bízik. De amúgy... Nem is megyek már oda sehova időre, ha találkozunk, mert tudom, hogy minimum fél órát fog késni az ellenőrizgetése miatt.
Szóval ha neked is vannak ezzel problémáid, akkor menj el pszichiáterhez.
Na azért nálam ennyire nem vészes, vagyis én sosem késtem el miatta sehonnan.
Lámpa lefekvés előtt, mégegyszer elenőrzöm, meg a vizet, hogy lekapcsoltam-e.
Ajtót kimenetelnél 3-4szer.
És kb ennyi.
Szia, nekem is hasonló "problémám" van, nekem szerencsére nem okoz semmi gondot az életemben. Az utcán pl. óránként leellenőrzöm, hogy iratok, mobil, tárca meg van-e, suliba menet 2-3x megnézem, hogy rendesen bepakoltam, meg ilyesmik.
Ami nekem a legproblémásabb volt, az a lakásajtó. Régebben elég sokszor szaladtam vissza a ház elől, vagy a lépcsőházból, mert nem emlékeztem, hogy bezártam-e.
Azzal tudtam megoldani, hogy minden egyes alkalommal odakoncentrálok, és figyelem, hogy tényleg rendesen bezártam, nem pedig oda se figyelve, rutinfeladatként csinálom.
20F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!