Diagnózis nélkül felírhat a pszichiáter
antipszichotikumot?
Figyelt kérdés
Több éves unszolásomra édesanyám végre elvitte a húgomat szakemberhez. Kb. egy-másfél hónapig járt pszichológushoz, majd a pszichiáter kontrollt tartott, és felírt neki egy antipszichotikumot. Diagnózist én nem láttam, édesanyám állítása szerint nem is kapott. Lehet ilyen? Véleményem szerint indoklás nélkül túlzás egy ilyen "kemény" gyógyszert felírni.
Kéne legyen zárójelentés vagy dokumentáció ami tartalmazza az indokot a gyógyszerezésre, elméletben. A pszichológussal gyakran összedolgoznak a pszichiáterek ha egy intézményben volt a kettő.
Betegjog, hogy kikérheted a dokumentációdat, húgod nyugodtan élhet ezzel a jogával, érdemes is lenne.
Én szóban is kaptam tájékoztatást, mit-miért, aztán a pszichológus tesztjei és beszélgetések alapján diagnózist is, rajta van a zárómon.
2014. jún. 16. 04:06
2/9 anonim válasza:
Nem!
Vigyétek el másik pszichiáterhez azonnal, addig ne szedje a gyógyszereit, és az előzőt be kell perelni!
2014. jún. 16. 10:37
3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, megpróbálom beszerezni a jelentést, indoklást ha van.
2014. jún. 16. 16:29
4/9 anonim válasza:
Végül is miért vagy ennyire felháborodva? Magad írtad, hogy szerinted is szükséges a húgod pszichiátriai kivizsgálása. Most megtörtént, a húgod kapott valami gyógyszert, vagy egyszerű nyugtatót. Miért kellene erről neked beszámoljon egy szakorvos amikor ott volt az édesanyátok is. Nem is értem miért háborogsz? Milyen kemény anti-pszichotikumot kapott a húgod? Legalább nézd meg, mi az?
2014. jún. 16. 21:19
5/9 A kérdező kommentje:
Nem felháborodva vagyok, csak aggódom a testvéremért. Az antipszichotikumok eléggé specifikus gyógyszerek, elég súlyos mellékhatásokkal, így jó lenne tudnom, hogy MIÉRT kapta. Édesanyám nem ért ezekhez, édesapám elhagyott minket, így rám hárul a felelősség. Még egyszer mondom, nem az a gondom, hogy kapott gyógyszert, hanem az, hogy nem holmi nyugtatót, hanem kapásból antipszichotikumot, mégpedig indoklás és főleg diagnózis nélkül. Természetesen megnéztem, mit kapott.
2014. jún. 16. 22:50
6/9 anonim válasza:
biztos, hogy írt diagnózist is.
2014. jún. 17. 07:37
7/9 anonim válasza:
Biztos, hogy írt diagnózist, csak Ti nem kaptátok kézhez (ez a baj). Én 7-szer feküdtem pszichiátrián, és az egyik helyről én sem kaptam meg a zárómat. Mondjuk engem nem érdekelt annyira, hogy utána menjek a dolognak, de joga van a húgodnak hozzá. Azért is biztos, hogy írt diagnzózist, mert ezeket a gyógyszereket keményen ellenőrzik, és KELL a diagnózis a vényre (egy BNO kód), mert CSAK úgy írhatja fel, s az is meg van szabva, hogy milyen problémára írhatnak csak fel antipszichotikumot. Ha más nem, nézd meg a vényen a BNO kódot, keress rá a neten, és máris megtudod a diagnózist.
2014. jún. 17. 14:29
8/9 anonim válasza:
Nem írhat fel!
Olyannyira nem, hogy nagyon sok olyan diagnózis van amire nem írhat antipstihot. Tippem szerint ott van a papíron vagy egy skizoaffektiv,vagy skizofrénia, vagy ugyan ezek kérdőjellel. Mert kb csak ezekre lehet antipszihot felírni.
2016. júl. 1. 21:53
9/9 anonim válasza:
Ja es ne szedjen a lany feleslegesen kemeny gyógyszert mert kemenyek a mellékhatások. Fekszik mellettem egy lany a kórházban aki attol lett disszociativ zavaros.. Keressetek masik orvost!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!