Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen érzés skizofréniával élni?

Milyen érzés skizofréniával élni?

Figyelt kérdés
Már egy ideje érdekel, hogy hogyan éli meg valaki akinek komoly mentális problémája van, és ezt felismerte, kezelteti, a saját betegségét. Nekem, mint kívülállónak, úgy tűnik a tévképzetek, hallucinációk ha már felismertük hogy baj van, könnyen kellene kezelhetőnek lennie. Nagyon örülnék neki, ha valaki aki ilyen betegséggel küzd, venné értem a fáradtságot és leírná a gondolatait, azt, hogy hogy éli meg.
2014. máj. 24. 13:00
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
16%

Meg kell tanulni alkalmazkodni.. Amikor átesek a másik személyembe, akkor először dühös vagyok, aztán egy perc múlva a másik énem kezd uralkodni rajtam.

A két személyiségem undorodik egymástól..de nem tehetek mást.

Muszáj alkalmazkodnom hozzá.

2014. máj. 24. 13:27
 2/12 anonim ***** válasza:

A szkizofrénnek nincs betegségtudata.

https://www.youtube.com/watch?v=ya_G-99lqUg

2014. máj. 24. 22:38
 3/12 anonim válasza:
100%
Igen, ahogy a második mondta, a skizofrének nem tudják hogy ők azok. 1. Válaszolónak meg az hogy az nem skizofrénia, hanem disszociatív személyiségzavar...
2014. máj. 25. 16:17
 4/12 A kérdező kommentje:
A legtöbb mentális betegségre szerintem(teljesen laikus vagyok) igaz, hogy kell egy külső közeg ami felhívja a beteg figyelmét az állapotára, nem érzi hogy gondja lenne, ha már valakit diagnosztizáltak, és pszichiátriai kezelést kapott, közben sem hiszi el, hogy bármi probléma van vele? Tehát egy beteg ember tévképzeteire később nem lehet rávilágítani, és bizonyítani (neki), hogy a viselkedése abnormális?
2014. máj. 25. 18:41
 5/12 A kérdező kommentje:
Köszönök minden választ
2014. máj. 25. 18:42
 6/12 Bárzsing ***** válasza:

Van olyan szkizofrén, akinél el lehet érni, hogy legyen betegségtudata. Ehhez leginkább a gyógyszerek segítik hozzá, mivel a téveszmékről elég nehéz elmagyarázni nekik, hogy azok nem valóságosak. Ha az orvos megpróbálná, rögtön elvesztené a beteg bizalmát. Ez kb. olyan, mintha arról próbálnálak meggyőzni téged, hogy a lányoknak is péniszük van... Nyilván engem tartanál betegnek, nem pedig magadat. :)

Van olyan beteg, akinél viszont nem lehet elérni a betegségbelátást, ezek a betegek a gyógyszerüket sem fogják beszedni, és kialakul az ördögi kör. Ilyenkor lehet motivációs interjúval rábírni, hogy szedje, ahol olyan dolgokra világítasz rá, amik a betegség következményei, pl. gyereket elveszik tőle, rendőrségre viszik stb. anélkül, hogy a betegségéről szót ejtenél. Azzal kell ilyenkor motiválni, hogy ha szedi a gyógyszert, akkor ezek a rossz dolgok nem fognak vele megtörténni. Ha ez sikerül, akkor egy idő után úgyis lesz betegségbelátása.

Ha így sem jönne össze, az már elég nehéz kategória, ilyenkor havi egyszeri depóinjekciót szoktak adni, de hát ez nyilván nem olyan hatásos.

2014. máj. 25. 20:52
 7/12 anonim ***** válasza:

hülyeség van betegség tudata nagyon sok skizofrén-nek.

direkt vanak forumok is skizofréneknek.

engem is kezeltek 3 évet skizofréniával,nekem is voltak tévképzeteim.

2014. máj. 27. 19:56
 8/12 anonim ***** válasza:
Ég a kezed, ég a lábad, haldokolsz rosszul vagy.....és közben makk egészséges. Hogyne volna betegségtudata egy skizofrénnek amikor szenved tőle.!
2014. jún. 19. 10:55
 9/12 anonim ***** válasza:
Több skizoval találkoztam már, és leveleztem is eggyel, aki már úgy kezdte, hogy "skizofréniás vagyok". Egy idő után a kezelés hatására felfogja a beteg, hogy gond van.
2014. júl. 5. 19:36
 10/12 anonim ***** válasza:
Az 'Öt történet az elmezavarról' című filmben a főszereplő nő skizofréniás, és csak egy kis idő kellett neki, amíg felfogta, tudatosult benne. Utána már tudta, mikor jön a skizofrén roham, és teljesen tisztában volt a betegségével, pedig nem egy enyhe skizofréniáról volt szó.
2014. júl. 16. 09:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!