Kényszeres zavarok?
Nagyon sokszor és sokáig mosom a kezemet, min 3 féle tusfürdővel+szappan vastagon. És van pl most is, hogy úgy érzem utána, hogy még mindig piszkos és ragadna. Miután kezet mostam nem merek kilincset, telefont és egyéb tárgyakat megfogni. Hogyan szüntethetném meg ezeket a zavarokat?
Találtam egy oldalt, ami ezzel a témával foglalkozik, kimásolom belőle ami engem érint.
* mosakodással, tisztasággal kapcsolatos kényszercselekvések, mint túlzott vagy rituális kézmosás, fürdés, fogmosás, testápolás. Ugyancsak jellegzetes lehet a vélt szennyeződés elkerülése végett történő folyamatos takarítás, mosás
* ellenőrzéssel, kontrollálással kapcsolatos kényszercselekvések a zárak, játékok, iskolatáska, iskolai holmik túlzott ellenőrzésében mutatkozik meg, de kiterjedhet a mosakodással, öltözködéssel kapcsolatos ellenőrzésekre is. Jellegzetes annak ellenőrzése, hogy akaratlanul nem vétett-e valami hibát, nem okozott-e kárt másoknak
* rendrakással, rendezgetéssel kapcsolatos kényszercselekvések között gyakori a ceruzák, könyvek kényszeres sorba rendezése, a terítők, szőnyegek, függöny igazgatása is. Mindezt gyakran kíséri a szimmetriára való törekvés is
* szennyeződéssel kapcsolatos kényszergondolatok, mint aggodalom a piszoktól, kórokozóktól, betegségektől, undor a különböző testnedvektől (nyál, vizelet stb.), félelem a környezeti szennyeződésektől (sugárzás stb.), kifejezett undor a ragacsos anyagoktól, ételmaradékoktól, a fertőzéses megbetegedésektől
Nem olvasgtani kell a szakirodalmat, hanem elmenni egy pszichiáterhez, és bevállalni egy terápiát. Ha vállalod, hosszú időre készülj, a kényszeres zavarokat sokáig kell kezelni, mire valamiféle javulást mutatnak.
Ha nem vállalod a kezelést, akkor viszont hamarosan romlani fog az állapotod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!