Olyan iszonyatosan jó dolog legyőzni magad, és leszokni olyan dolgokról, amelyeknek a rabja vagy. Akkor miért teszi ezt mindenki?
Kiskoromban imádtam enni, imádtam az édességeket (még most is), minden egészségtelen dolgot. Ma ennek pont az ellentéte vagyok, bár nem volt egyszerű dolog idáig eljutni.
Először a lisztes/édes dolgokról mondtam le - a tízes éveim elején -, elkezdtem egészségesebb dolgokat (saláta, párolt hús enni). Pár évvel később bizonyos behatásokra a húsról is lemondtam. Pedig ezt addig elképzelhetetlennek tartottam, mert imádtam a húst, kb. függő voltam.
Nemrég sikerült lemondanom az utolsó nagy függőségemről, a tejről is, ami eddig kb. alaptáplálékom volt.
Most iszonyatosan jól érzem magam a bőrömben, mentálisan is. Sokkal aktívabb, energikusabb vagyok, sokkal nagyobb a teljesítőképességem is. Amikor elhagyok valamit, ami korábban erősen meghatározta a mindennapjaimat, akkor olyan, mintha leölnék egy hétfejű sárkányt, és enyém lenne a világ.
Most már arra is figyelek, hogy soha ne egyek annyit, hogy jóllakjak. Ha ez megtörténik, olyan, mintha megint visszazárnának a "karámba", ellustulok, nem fog az agyam, fáradékony leszek. Ha mindig éhes vagyok egy picit, akkor ennek az ellenkezője van.
Ez baromi jó dolog, bár néha istentelenül nehéz tartani magam az elhatározásomhoz.
De ha ez ennyire jó (gondolok, nem csak nekem), akkor miért nem próbálják ezt tenni az emberek? Elhagyni a függőségeiket, hogy semmi ne korlátolhassa őket?
Félreértelmezhetően fogalmaztam :)
Nem azért eszem újra, majd szokom le ismét le dolgokról, mert ezt a folyamatot élvezem. Pont hogy nem! Sajnos én is megbotlom néha, ilyenkor megeszek egy-egy sütit vagy csokit, és utána elég nehéz megint visszaállni, mivel ilyenkor beindulna egy lavina, és egyre több ilyet ennék. (Húst azt egyáltalán nem eszem, mivel azt elvi okok miatt sem fogyasztom.)
Szóval nekem nem ez a jó érzés. Hanem a tudat, hogy képes vagyok uralkodni az ösztöneimen és a testemen, nem hagyom, hogy a pillanatnyi élvezetek letereljenek erről az útról.
Épp ez az! Egy szelet sütivel semmi baj, ha megkívánod.
Hogy ha mondjuk az egészséges élet RABJA vagy, és rád jön a hisztériás roham, ha nem tudsz salátát enni... az mentálisan ugyanolyan, mintha a csoki miatt hisztiznél. Egészségesebb, tagadhatatlan, de...
Így is a kaja ural téged, hisz van, amit kerülsz, van, amit "bűnnek" tartasz. Ráadásul az fel sem merült benned, hogy valami pszichés gikszer - a régi evésfüggés - miatt ez NEKED okoz örömet, másnak nem, és rögtön meg akarod mondani a tutit. Annak, aki nem kajafüggő nem ekkora élmény, ha nem eszik meg egy sütit. Nála az a normális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!