Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A félénkségem gátol az előreju...

A félénkségem gátol az előrejutásban. Hogyan dolgozhatok ezen?

Figyelt kérdés
Kiskoromban nagyon sokat költöztünk, oviban visszafogtak egy évet beilleszkedési zavarok miatt. Az általános suliban semmi baj nem volt, nagyon nagy szájú voltam, de miután megint költöztünk, kezdődtek a gondok. Kiközösítettek, én nem mertem megszólalni, jó céltábla voltam. Sajnos úgy érzem, a mai napig bennem vannak az akkori érzések. Legszívesebben meg sem szólalok társaságban, ha megmakacsolom magam és úgy érzem, hogy na most sokat beszéltem, akkor is megjegyzik, hogy milyen csendes voltam... Nem tudok feloldódni. Barátokkal, párommal jól elvagyok, nincs ilyen gondom. De ha új társaságba kell menni, szabályosan rosszul vagyok. A hétköznapi szituációkat, egyetemi előadásokat elintézem, ha kell szólni, akkor szólok, kész. Vizsgákon mindig megdicsérnek, milyen összeszedetten feleltem, ott nincs drukkom. Az a bajom, hogy a félénkségem gátol állásinterjúkon pl, továbbá egyes munkaköröktől is tartok, amikben emberekkel kell foglalkozni (eladó, asszisztens). Persze ha kell, akkor összeszedem magam, de nem ez az alaptermészetem, és úgy érzem, ez sokszor hátrány.
2014. ápr. 8. 09:41
 1/5 anonim ***** válasza:
Keress fel egy természetgyógyászt vagy kineziológust, szép javulásokat lehet elérni a segitségükkel.
2014. ápr. 8. 10:59
 2/5 anonim ***** válasza:

A sarlatánokat felejtsd el.

Amit leírtál, az hasonlít a szociális fóbiára. Csináld meg ezt a tesztet, ha magas pontszámot kapsz, akkor gyanakodhatsz. [link]

Érdemes lenne ellátogatnod pszichológushoz (akár háziorvoson keresztül), mert ez a probléma nagyon nagy sikerrel kezelhető, vannak rá gyógymódok. Én a fenti teszten 113 pontot értem el (90-től akad ki a skála), utána kezdtem bele egy kognitív viselkedésterápiába. Most tartok a 10. hétnél, és nagyon nagyon jól haladok a probléma leküzdésében. Lassacskán érkeznek a pozitív visszajelzések is. :)

2014. ápr. 8. 12:53
 3/5 A kérdező kommentje:
Nekem 66 jött ki, szóval még talán annyira nem vagyok vészes eset, de valóban rám férne egy ilyen... Köszönöm, szerintem utánanézek egy ilyen lehetőségnek!
2014. ápr. 8. 14:27
 4/5 anonim válasza:

Óó, én is ilyen vagyok! Megcsináltam a tesztet, nekem 62 jött ki. Ez a kognitív viselkedésterápia, ez csoportos valami? Vagy csak te + a pszichológus?

Amúgy kérdező, olvass bele ebbe a blogba, ha még nem ismered, nekem rengeteg aha-élményem volt, két szociális fóbiás lány írja: onbizalomnelkul.blog.hu

Ők belekezdtek egy audioterápia magyarításába is, a blog oldalán megtalálod külön kigyűjtve a fejezeteket. Hátha segít :)

2014. ápr. 8. 16:30
 5/5 anonim ***** válasza:

# 4:

Na ezt a blogot én is ajánlom. Nagyon magamra ismertem, csak sajnos én bizonyos szempontból mélyebben vagyok.

A kognitív viselkedésterápia, ha jól tudom, akkor úgy működik, hogy megpróbálod a viselkedésmintáidat megváltoztatni, amik adott helyzetekben szoktak előjönni reakció gyanánt. Ezáltal gyakorlatilag "átprogramozod" az agyadat és kvázi meggyógyulsz. Még nem jártam egyébként ilyen szakemberhez, pedig nagy szükségem lenne rá.

2014. ápr. 9. 22:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!