Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit csináljak anyukámmal?

Mit csináljak anyukámmal?

Figyelt kérdés

Anyukám (40+), kb egy-másfél éve azt csinálja, hogy miután hazaér a munkából, elvan velünk itthon, aztán elvonul számítógépezni, és szinte minden nap ilyenkor estefelé megiszik egy fél-egy üveg bort.

Ezzel nem is lenne szerintem baj, csakhogy..

Soha nem láttam még ezt konkrétan, mert dugdossa, elrakja a szekrénybe az üveget miután öntött, a poharat is a monitor mögé teszi, hogy ne látszódjon mi van benne, de már többször megfigyeltem, hogy mi van..

Nagyon hamar meglátszik rajta az ivás, mert estére ettől a fél üvegtől teljesen olyan lesz, mint aki kómás, vagy nem is tudom, a szemei mint aki félig alszik, lassabba beszél, nehezen fogja fel amit mondok.

Nem tudom mit tegyek vele, régebben próbáltam erről beszélni vele, mikor "normális" állapotba volt, és teljesen leüvöltött, bármilyen nyugodtan is próbáltam..

Mára ez szinte mindennapos ez az állapot, és ilyenkor eléggé ijesztő, nem tudom, meddig mehet ez így, meg amit ilyenkor beszélünk, másnap nem is emlékszik rá, és ha említem, hogy "dehát ezt már megbeszéltük tegnap", akkor lekiabál, hogy ne mondjam már ezt, nem is beszéltünk.

És ami még aggaszt ebbe..éjjelente felébredek arra néha, hogy motoszkál, és furcsa szag van abba a szobába, maga alá pisil éjjel néha ilyenkor, vagy nem is tudom pontosan..

Nem tudom mit tegyek, mert napközbe mikor dolgozik stb, akkor nincs ez, és teljesen jófej normális anyuka, de amint megpróbálnám ezt felhozni...

2014. febr. 14. 21:30
 1/9 anonim válasza:
100%
Anyukádnak komoly lelki problémái vannak, amiket nem bír megoldani és te sem tudsz megbírkózni. Ha ismered néhány barátját hozd fel nekik a témát, hogy segítsenek. Vagy keress egy jó papot/ha vallásosok vagytok/ vagy van telefonos gyerek lelki segély szolgálat és családsegítő is
2014. febr. 14. 21:44
 2/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Anyukádnak pszichiátriai segítségre lenne szüksége,ugyanis alkoholista,olyan aki saját maga előtt is titkolja ezt.

Anyósom volt ilyen hosszú éveken át,sok idő telt el mire észrevettük,de ő nem kért a kezelésekből,minket is lehordott,"-hogy képzeljük,hogy ő? stb.

Szereztünk,gyógyszert neki háziorvostól és úgy tűnt fél évig,rendbe fog jönni,de ha egy kis probléma jött,megint a pohár után nyúlt. A mája tönkre ment,-beteg lett,fél évig ápoltam,etettem,pelenkáztam,de nem tudtak rajta segíteni....Valakivel beszéld ezt meg akit anyukád szeret,vagy bízik az illetőben.Sok sikert.

2014. febr. 14. 21:51
 3/9 A kérdező kommentje:

De addig is nem tudom mi a jobb..

Ha ilyenkor úgy teszek mintha nem lenne semmi baj és boldog lennék, vagy az lenne jobb, ha látná rajtam, mennyire rossz ez nekem, hogy ezt csinálja, és hátha kezd mindig magára ismerni?

Nem tudom

2014. febr. 14. 22:14
 4/9 A kérdező kommentje:
Vagy ha minden nap ilyenkor délután odaülnék hozzá, és estig ott "őrizzem", mert akkor úgyse kezd bele az iszogatásba.. fogalmam sincs teljesen tanácstalan vagyok, hogyan kezeljem ezt.
2014. febr. 14. 22:16
 5/9 anonim ***** válasza:

Hát első körben,ha beszélgettek,vagy kártyáztok,néztek valami filmet az jól jöhet-ha akkor nem nyúl a pohár után.

Vagy hívd el futni,kicsit tornázni,-vagy mihez van kedve?

Ha látja,hogy törődsz vele,lehet,hogy nem kell neki pótcselekvésként az ital.

De jó lenne,ha valaki azért segítene neked.

2014. febr. 14. 22:25
 6/9 A kérdező kommentje:

Megpróbálom...mert ma is egész jól érezte magát velem, csak aztán behúzódok a szobámba, hogy kicsit a szabadidőmbe csináljak ezt azt, és akkor elkezd netezni, és kezdődik az egész...de akkor megpróbálok estig kint ülni vele, hogy mi lesz..

köszönöm

2014. febr. 14. 22:32
 7/9 A kérdező kommentje:
Vagy arra is gondoltam, hogy a szekrényből kidobom a bort, és ezt is hátha észreveszi, hogy valamiért kiszedem onnan
2014. febr. 14. 22:38
 8/9 anonim ***** válasza:

Sajnalom, hogy ebbe kerultel bele, de tudod, ami nem ol meg, az csak megerosit :)

Nalunk is hajlamos volt anyu az ivasra, de mi (a batyammal es apuval) iszonyu durva jelenetet rendeztunk minden alkalommal, amikor kicsit beszittyozott. Ugy tunik mi erosebbek voltunk nala, mert ez hatott es a mi "durvulasunk" tartotta vissza ot attol, hogy alkesz legyen.

Az uncsitesomeknal (egy helyen laktunk) pont mashogy alakult a helyzet, mert ok nem bantak durvan az asszonnyal es o is titkolta az ivast de mindenki tudta mert az utcan az arokban megtalaltuk az ures uveget (oda dobta, nem otthon a kukaba) de az evek alatt a no olyan durva alkoholista lett, hogy a korzeti orvos nem erti, hogy meg hogyhogy eletben van, mert a leletei alapjan a no mar reg meghalt. Iszonyat budos, csunya, sovany, hihetetlen az alkohol mit tesz az emberi testtel.

Persze hosszutavon az sem megoldas, hogy te ott ulsz mellette es "fogod a kezet". Gondolom meg kicsi vagy, nem jarsz randizni, meg bulizni a haverokkal, de eljon az ideje ennek is, vagy komolyabb lesz a suli es tenyleg orakat kell majd tanulnod, akkor nem mehet a szorakozasod es a tanulasod rovasara, hogy anyudat orzod.

Mindenkepp segitseg kell neki. Eloszor kezdd csaladi baratokkal, rokonokkal. Ha nem segitenek, akkor szakember!

Sok sikert! Es mindenkepp kuzdj, mert meg most az elejen meg lehet allitani a tragediat!

2014. febr. 14. 23:38
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod. :)

19 éves vagyok, van barátom is, tehát tényleg nem tudok folyton ott lenni..

Már arra is gondoltam, hogy megmutatom neki ezt a kérdést, vagy nem tudom...vagy ha leülök hozzá, mikor valamit csinálunk, és abbahagynánk, és látnám, hogy venné elő, akkor majd kijön rajtam lehet az egész, és még tisztán, hátha felfogja.

De mindenesetre köszönöm, hogy írtál

2014. febr. 14. 23:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!