Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez mit jelenthet? (lent)

Ez mit jelenthet? (lent)

Figyelt kérdés
Vagdosom magam. Tudom, hogy ez rossz, nem kérek kioktató válaszokat, köszönöm. Borderline személyiségzavarom van egyébként... Szóval, általában csak egy-egy vágást ejtek magamon, és semmi különleges mintát vagy ilyesmi. Most is így csináltam, viszont egy hirtelen ötlettől vezérelve utána egy barátom nevének kezdőbetűjét karcoltam bele a bőrömbe. Egyik sebem sem fáj, de az egyfolytában. Ez mitől lehet?

2014. jan. 18. 23:59
 1/9 anonim ***** válasza:
Magad hogy érzed? Szomorusagnal jön rád vagy unatkozas közben megszokásból? Előbbi könnyebben kezelhető.
2014. jan. 19. 00:06
 2/9 anonim ***** válasza:
21%
Hát ez nem azoknál jelentkezik, akik hajnali háromkor kimennek az istállóba megetetni az állatokat, aztán begyújtanak a konyhában és elkészítik a családnak a reggelit, majd kimennek a krumpliföldre kapálni, aztán hazamennek és megfőzik az ebédet, kimossák a szennyest, kitakarítják a lakást, megebédeltetik a családot, majd kimennek a kukoricaföldre kapálni, hogy este még időben érkezzenek haza a vacsora készítéshez, azután tanuljanak a gyerekekkel, betereljék az állatokat az ólakba, kivasalják még a megszáradt ruhaneműt, lecsutakolják a gyerekeket, hogy aztán ők is bezuhanhassanak az ágyba úgy este 10 táján, hogy a következő hajnali háromkor képesek legyenek felkelni.....
2014. jan. 19. 00:13
 3/9 A kérdező kommentje:

#1: Igazából mindkettő. Inkább szomorúságnál, de gyakran akkor is, ha unatkozom.

#2: Semmit nem tudsz az életemről, és az ilyen válaszoktól csak ideges leszek. Valóban nem kell hajnali háromkor felkelnem, felkelek én magamtól, mert alvászavarom is van... Úgy, hogy éjfélkor vagy egykor fekszem le, és utána visszaaludni sem tudok. Utána egész nap fáradt vagyok, de nem aludhatok, mert iskolába járok, és konkrétan egy harc, hogy odafigyeljek az előadásokon, meg tudjak tanulni a vizsgáimra...

Egyébként arra vagyok kíváncsi, hogy mi lehet az oka annak, hogy csak az az egy seb fáj, és a többi nem. Ugyanolyan mint a többi, nem mélyebb, meg semmi más nincs benne, csak annyi, hogy egy betűt formáz.

2014. jan. 19. 00:26
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha nem érdekel az oka a vagdosásodnak, akkor egyszerűbb a válasz. Valószínűleg az idegek károsodtak azokon a helyeken, ahol vagdosni szoktad magad. Nekem is volt pár balesetem, ahol elég durván megsérültem és ott egyáltalán nem érzek semmit a bőrömön.

Ahova a betűt karcoltad valószínű egy még "szűz" terület lehet.

Viszont a kérdésem az, hogy nem zavar önmagad vagdosása? Nem kioktatni akarlak, csak kérdezem.

2014. jan. 19. 00:45
 5/9 A kérdező kommentje:
Zavar, és abba is akarom hagyni. Csak hát ez nem úgy megy, hogy egyik nap eldobom a pengéket, és akkor soha többé nem csinálom... Feszültséghez, rossz helyzethez, szomorúsághoz kötött egyébként, meg bűntudathoz. Mindent megpróbáltam már, azt is, hogy elteszem a közelemből az összes szúró-vágó eszközt, de ilyenkor is megtalálom a borotvát, a körömvágó ollót, a konyhakést... bármit.
2014. jan. 19. 00:56
 6/9 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy nem úgy megy. Így adod ki magadból a feszültséget és a frusztrációt. Ezzel egyfajta kielégülés érzetet élsz át. Én ugyan nem vagdosom magam, de bőven kijutott nekem is a lelki problémákból, úgyhogy át tudom érezni a helyzetedet.

Pszichológushoz, vagy pszichiáterhez még nem mentél el? Háziorvos nem vette rajtad észre a vágásnyomokat?

2014. jan. 19. 01:20
 7/9 A kérdező kommentje:
Fél éve járok dialektikus viselkedésterápiára (csoport és egyéni terápiát kombinál), de egyelőre semmi haszna nincsen, vagy csak én kerültem most lejjebbre, nem tudom... A háziorvos meg észrevette, csak nem foglalkozik vele.
2014. jan. 19. 01:53
 8/9 anonim ***** válasza:
Kicsit mélyebbre ment, vagy érzékenyebb az a terület, vagy egy-egy vágás helyett most több, egymáshoz közeli vágást ejtettél és ettől nehezebben gyógyul... ezek miatt például fájhat. Vagy csak begyulladt egy picit. Mindig fertőtlenítsd le utólag és tartsd tisztán. :)
2014. jan. 19. 06:34
 9/9 anonim ***** válasza:

A legjobb lenne, ha nem csinálnád. Könnyü mondani, tudom, mert én is csináltam.

Amikor vágod magad, endorfin szabadul fel a szervezetedben, és ezért könnyebbülsz meg.

Ha el tudod hagyni a "rituáléját", magát a szokást (pl hogy szimbolikusan valamit magadba véstél), akkor könnyet "átszokhatsz" másra, ami szintén endorfint termel (esetemben a korcsolya, de ez lehet akármi), és a társadalom által elfogadottabb.

Endorfin nélkül nehéz lesz élni, és ha szeretnéd elhagyni, akkor sokat kell szenvedned. Mint valami drognál.

2014. jan. 21. 21:33

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!