Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért nem tudok rendszerezette...

Miért nem tudok rendszerezetten aludni?

Figyelt kérdés
Olyan 10-11 éves korom óta van ez. Ha van egy hosszabb szünet a suliban egyszerűen felborul az egész ,,alvásrendszerem,,. Pl. a szünet első napján kicsit tovább fent vagyok így másnap tovább alszok, ezáltal éjszaka megint sokáig vagyok fent, másnap később kelek és így tovább míg ott nem kötök ki, hogy éjszaka nem tudok aludni, csak nappal. Egy ideje már van, hogy hétköznap is előjön ez, képtelen vagyok aludni, nappal folyton ásítozom, délután már nem bírom, kidőlök és így éjszaka egyszerűen nem tudok megint aludni. :S Nagyon káros ez? A tanulásomra még nincs rossz hatással, de félek... Hogyan tudnám hozzászoktatni magam egy normális alvási időpontra és felkelésre?
2009. dec. 2. 04:50
 1/6 anonim válasza:
Ütemezd be a fekvés és kelés időpontját. Olyan nincs, hogy nem bírod tovább.9kor fekszel, 7kor kelsz például. szünidőben ez módosul pl. 11kor fekszel 9kor kelsz.
2009. dec. 2. 07:14
 2/6 anonim ***** válasza:
Velem is hasonló a helyzet. Nyáriszünet óta 2órákat alszok éjszaka. Forgolódok 4ig, 6kor meg kelés... De én délután sem tudok kialudni magam. Akkorra felpörgök valahogy... :S
2009. dec. 2. 07:37
 3/6 anonim ***** válasza:

Azért, mert nem tudsz "rendszerezetten" lefeküdni.

Vannak dolgok, amiket nem várhatsz el, akármennyire elvársz pl. másoktól valamit sikerrel. Az egyik ilyen, hogy a szervezeted a teljesen ötletszerű lefekvési időpontok (és vélhetően az anyagcseréhez kapcsolódó tevékenységeid is ilyenek) ellenére úgy reagáljon, ahogy azt elképzeled.

Csinálj egy órarendet magadnak és tartsd be, ne éjszakázz az ütemtervedtől eltérve és akkor ki tudod (tudja magát a tested) pihenni a fáradalmaid.

Van, aki pl. 23-00 ó között tér nyugovóra, de ha fáradt ettől, vagy mert becsúszik egy 1 v. 2 órai lefekvés, akkor ehhez alkalmazkodva korábban, akár 8-kor is lefekszik. A test csak módjával jelzi a fáradtságot, amit figyelmen kívül lehet hagyni: ekkor vagy átállna mint a tiéd a napközbeni pihenésre, vagy mint az előbb mondtam, a következő alkalommal vissza kell adni amit elvettél.

2009. dec. 2. 07:52
 4/6 anonim ***** válasza:

Vagy vedd lazára: hidd el, hogy egyszerű. Én is így csinálom, pedig cifrább volt a helyzet, mint nálad. Sz.rni bele. Akar a franc aludni, fekszünk pár órát, és lehet kelni. Amikor tudod este, hogy hánykor kelsz és hánykor feküdtél, akkor nem lesz iszony nehéz felébredni reggel. Feltéve, hogy nem az ellenkezőjében hiszel. Ilyen ez, álmodban sokat számítanak a hiedelmek:)

Másrészt mindig hasznos, ha szellemileg is és fizikailag is elnehezülsz estére. Pár puha óra, jórészt megszokott esti rituálékkal, aztán rogyás, ahogy kell. Semmi dolgod az alvással, nincs semmi, amit igazán tehetnél ébren azért, hogy jobban alhass, az álom elkergetésén kívül persze. Na meg "kéz alá dolgozhatsz" neki valamennyire, de este már tényleg ne érdekeljen semmi.

2009. dec. 2. 15:08
 5/6 anonim ***** válasza:
fincsi kávécska:)
2010. nov. 2. 14:58
 6/6 anonim ***** válasza:
16se vagyok és énis kávézok. ha reggel nemis de fél3körül délután megiszol egyet és sokat segit
2010. nov. 2. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!