Az anyósom paranoid skizofrén, és elkezdtrm félni töle? (! )
Figyelt kérdés
Tavaly diagzosztizálták paranoid skizofréniával. A dolgait, hallucinációit, a hangokat a fejében inkább le sem írom, teljesen olyan mint amit a filmeken mutatnak. 2 hetet volt a zárt osztályon. Kapott gyógyszert és hazaengedték. Karácsonykor már észrevettem hogy megint nem tiszta. Férjem bevitte a kórházba, ott kiderült hogy nem szedi a gyógtszerét mert elfogyott és senkinek nem szólt róla. Kapott gyógyszert és hazaengedték. Kimentünk meglátogatni, (tölünk 30 km-re lakik) de uolyan zavarodott volt. A gyógyszerét össze vissza szedi. Feltünt hogy sunyin, méregetve néz rám, közben furán vigyorog. Félelmetes! Most a férjem minden nap kimegy hozzá reggel hogy beadja neki a gyógyszert. Ez így nem megoldás szerintem hosszútávon. Azt mondta anyósom hogy bármikor visszamenne a zárt osztályra ha nem lennének kutyái, mert ott jól érezte magát! (persze mert leszedálták napokra) Lényeg hogy már a szomszédja is gyanus, mert tudja hogy a szomszédban van a lehallgató készülék stb. Engem meg ahogy elkezdett méregetni, hát az félelmetes! Anyósom betegsége elött is hirtelen, lobbanékony, agressziv természet. Van okom félni töle?2014. jan. 6. 08:25
1/10 A kérdező kommentje:
Bocsánat a helyesírási hibákért, mobilról vagyok és van hogy félre mennek a betük.
2014. jan. 6. 08:27
2/10 anonim válasza:
Gondozónőt kéne kiutalni mellé, aki kimenne délelőtt beadná neki a gyógyszert, megkérdezné hogy jól van-e és annyi. A helyi önkormányzatnál kell igényelni (ha jól tudom).
3/10 anonim válasza:
Így van, ez a megoldás, be kell állítani a gyógyszerét, gondoskodni, hogy be is vegye. Neked nem kell odamenni, ha nem akarsz, majd ha jobban lesz esetleg. Kell mellé valaki, az tuti. Gondolom a férjed sem fog mindig odaszaladgálni, de gondoskodni kell róla egy segítő által.
4/10 A kérdező kommentje:
Azt nem engedné hogy egy idegen menjen ki a lakásába mert biztos azért megy hogy megfigyelje, bekamerázza a lakást stb...
2014. jan. 6. 08:57
5/10 anonim válasza:
Meg kell kérdezni a pszichiáterét, hogy mit lehet ilyenkor tenni. Sajnos joggal félsz tőle, jobb is ha nem mész a közelébe, ki tudja mi van a fejében..
6/10 anonim válasza:
Hát, ha ilyen közveszélyes, akkor be kell adni otthonba, vagy akkor a pszichiátriára, vagy ahol lakhat egy ilyen beteg, ezt nem vágom. Akkor felügyelet alatt lenne, szerintem nem is kéne haza mennie. Most az, hogy neki mi tetszik, az most nem mérvadó sajnos.
7/10 anonim válasza:
Kedves Kérdező, szerintem az orvosával mindenképpen kellene egyeztetni, hogy mit javasol? Lehet-e egyáltalán magára hagyni? Van -e valamilyen lehetőség otthonra, ha arra kerül a sor (szerintem vannak ilyen otthonok, bár valószínűleg nem olcsók)? Ön- és közveszélyes-e (már bocsi, de ez sajnos fontos szempont)? Nekem a szomszédomnak voltak hasonló képzelgései, gyógyszerekkel szépen helyre tudták hozni, bár azóta nem valami beszédes, de legalább nyugodt, nem kiabál kétségbeesetten a látomásai miatt, így gondolom, hogy már nem képzelődik....! Kitartás, nehéz dolog, de szerintem az egyedüllét is kiválthatott nála egy ilyen problémát (a szomszédom is egyedül élt)!
8/10 anonim válasza:
# 4: Ne hidd! Egy paranoid skizofrén sokkal jobban bízik idegenekben, mint a családtagjaiban! (Nagyapám is az.)
9/10 A kérdező kommentje:
Ma voltam kint utoljára az anyósomnál, én ezt nem bírom! Beszéltem hozzá általános dolgokról, hirtelen meredten bámulni kezdett és azt mondta hogy: "Tudod hogy olyan mintha magnóról mondanád?" A másik: nem tudja hogy mit csinálunk a férjemmel de gyanusak vagyunk! A kutyák is átvették a betegségét, az ivóvizet mérgezik, a virágai is a víz miatt hervadnak stb. Letámadt hogy a hamutartót miért oda raktam, rá akarom bizonyítani hogy cigizik amikor leszokott? Stb. Mikor kettesben maradtam vele, akkor volt pillanat hogy "megfagyott" a levegö, úgy éreztem nekem fog esni fizikailag. Mindvégig nyugodt voltam, utólag magam is csodálkozom mennyire. Aztán ahogy eljöttünk, akkor éreztem hogy mennyire megviselnek ezek.
2014. jan. 6. 19:05
10/10 anonim válasza:
Szerintem mindeképpen értekezni kell az orvosával, lehetőleg sürgősen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!