Milyen példái lehetnek annak ha a felettes én elnyomja az ösztön ént, illetve fordítva?
A felettes én a "szülői én", tehát minden olyan esetben, amikor a külső elvárásoknak akar valaki megfelelni, a felettes én dominál. Akkor is, ha elégedetlen vagyok magammal.
Az ösztön én nem tudja elnyomni a felettes ént, hanem gátolni tudja, pl. a szorongások, gátlások miatt nem tud valaki teljesíteni képességeinek megfelelően. Illetve az ösztön én tud olyan (akár fizikai) problémákat okozni, amelyek az életvezetést akadályozzák.
Tudod egyáltalán mit jelent a felettes-Én?
A felettes-Én; az a tudati-lelkünk.Az érzelmi színezetű gondolataink.
A ösztön-én; inkább úgy a helyes, hogy a test-lélek, a testünket irányító idegrendszer, - ebből következő; test szükségletei.
A test-lélek és a tudati lélek együtt határozza meg a valóságban élő Énünket,- személyiségünket, tehetségünket.
A tudati-lélek csak akkor nyomja el az ösztöneinket ha az ellenkezik a tisztességgel és természetesen ha még nem torzítottuk el, vagy nem torzították el mások a lelkünket.
A tudati vagy is gondolati lelkünk halk gondolata- az a lelkiismeretünk, hatodik érzékünk, gyógyító de pusztítani is képes energia bennünk!
4/ írtad- (pl. lopsz a boltból, hogy ne halj éhen).
Ez az életösztön, amely azt sugallja, élned kell mindenáron, vagy kéregetsz vagy ha senki nem segít, akkor lopsz, hogy élebe maradj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!