Skizofrén vagyok?
Szóval néha, vagyis elég gyakran szoktam magamban beszélni. Mármint nem mindig hangosan mondom ki a szavakat, inkább csak az agyamban mondom el a dolgokat, de úgy, hogy közben elképzelem, elmondom azt is, amit xy-nak mondok. Pl: járok pszichológushoz és gyakran mielőtt megyek hozzá, összeszedem a gondolataimat, érzéseimet, hogy mégis mit fogok neki mondani. És ilyenkor a fejemben elmondom ezeket a dolgokat, de úgy, hogy közben elképzelem(elmondom magamban), hogy Ő mit fog erre válaszolni, vagy, hogy Ő mit fog kérdezni. És aztán én erre válaszolok meg ilyenek. Szóval ilyenkor olyan, mintha ténylegesen ott lenne velem (mármint én tudom, hogy nincs ott :D ). Szóval ez a skizofrénia jelei? Beszéljek erről a pszichológusnak vagy csak ez azért van, mert eléggé bizalmatlan vagyok az emberekkel és esetleg én így beszélem meg magammal a dolgokat vagy nem is tudom?
21/L
Nem, ez nem skizofrénia, még csak a közelében sincs.
Skizofrénia az, ha hangokat hallasz, hallucinálsz, olyan dolgokat látsz/hallasz/érzékelsz, amik nincsenek ott. Azt képzeled, hogy figyelnek, üldöznek. Lehetnek még furcsa, idegen érzéseid, pl. hogy a tested igazából nem is a tiéd.
Ja és a legtöbb esetben a skizofrén ember nem látja be, hogy beteg! Teljesen valóságosnak éli meg a tévképzeteit.
Köszönöm a választ!
Komolyan megnyugodtam. :) Gondoltam én, hogy nem vagyok az, mert hát eléggé képben vagyok én a világommal. :D De akkor ez miért van, hogy így beszélek magamban? És elképzelek párbeszédeket létező emberekkel, pl: barátaimmal, családtagjaimmal stb.?
Abszolút nem skizofrénia, sőt!
Az pedig teljesen jó dolog, ha fejben "lejátszod" a beszélgetéseket a pszichológusoddal, és a válaszait is elképzeled. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az ő támogató, elfogadó attitűdje már belsővé vált, és akkor is tud segíteni, ha éppen nincs jelen. Ennek örülj, mert kimondottan hasznos, ha így állsz a terápiához! Ettől működik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!