Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van ennek valami konkrét...

Van ennek valami konkrét neve, vagy ez egy tökéletesen összetett elmebaj?

Figyelt kérdés

Sziasztok! :D Egy picit hosszú lesz, de elég rémisztő önanalazísen estem át az utóbbi időben, leírom a dolgokat, felsorolásszerűen.

Szóval, kezdjük az elején:

1.Nehezen, de utána éveken át tudok szeretni egy embert, még akkor is, ha gyűlöl, ha akkor is, ha utál, és a szerelmet minden egyes nap olyan elemésztő tűzként élem meg, hogy fizikai fájdalmat okoz. Ha nem találkozom az illetővel, még akkor is tart tovább.

2.Nem bírok elszakadni egyes emberektől, egyszerűen van egy lépcsőfok, amit ha átlépek, én megszűnök létezni, úgy értve, hogy a saját dolgaim olyan szinten háttérbe szorulnak, hogy az alapvető emberi cselekedeteken kívül nem foglalkozom magammal csak a másikkal, az Ő dolgaival.

3.Félek egyes helyzetektől, egész pontosan a hétköznapi dolgoktól (vásárlás, iskola), míg a rendkívüli helyzetektől nem igazán (példa, idegen embert, aki nem tud magyarul, és elveszett a kutyája elkalauzolom a város egyik pontjába, ahol ezügyben tudnak segíteni).

4.Általában érzékeny vagyok, ha megbántanak, könnyen megsértődöm, és pár pillanat alatt búcsút mondok az embernek, kivéve, ha ez az ember a szerelmem. Akkor a bántás fel sem veszem.

5.Nem érdekelnek a hétköznapi dolgok, nem okoz örömöt a siker, nem tudom élvezni az életet, csak akkor, ha van valaki, akit szerethetek. Magyarán szólva feladnám szívesen az állásom, elhagynám az iskolám, lemondanék a pénzemről, tehetségemről egy olyan emberért, aki képes lenne hosszú távon szeretni.

6.Vannak dolgok, amiket nem tudok feladni, úgy értve, fáj, de nem hagyom abba, mert nem "engedem" magamnak, nem tudatosan.

Szóval röviden: elmebeteg volnék? :))

2009. nov. 25. 13:33
 1/8 anonim ***** válasza:
Azért vagy elmebeteg,mert azt gondolod,hogy elmebeteg vagy:D Ezek teljesen normális dolgok,ezt hívják személyiségnek :) A tiéd ilyen.Másoké meg másmilyen.Ez vagy TE:) És nem vagy ezzel egyedül,ez a fajta személyiség mégcsak furcsának se mondható,nemhogy betegnek!Úgy értem ilyesmi dolgai rengeteg embernek vannak,semmi baj nincsen vele.Ami téged nagyon zavar,azon próbálj meg változtatni,de nehogy betegségtudatod legyen,vagy ilyenek,te egy teljesen normális ember vagy!:)
2009. nov. 25. 13:41
 2/8 anonim ***** válasza:
Teljesen normális kis tini vagy :)
2009. nov. 25. 13:53
 3/8 anonim ***** válasza:
Télleg,hány éves vagy?
2009. nov. 25. 14:59
 4/8 A kérdező kommentje:
Na most lesz a meglepő sztori: 22.
2009. nov. 25. 15:40
 5/8 anonim ***** válasza:
szerintem semmi bajod sincs, a leírtak alapján társfüggő vagy. van egy jó barátom, ő társfüggőkkel is foglalkozik és te hozod a jellemző tüneteket. legalábbis a leírtak alapján. ez nem betegség, szimplán van, aki ilyen és kész. persze a függés erős szó, inkább a betegesen függőkre mondják, de sok olyan van, aki nem tudja magáról. de ahogy látom te tudod, csak nem mondod ki. nagyon tipikus tünete, hogy az illető hétköznapi dolgokban ügyetlen és nem jól teljesít, de extra helyzetekben teljesen jól állja meg a sarat. ez azért van, mert a hétköznapi rutinját olyan emberhez köti, akit szeret(te is írtad, hogy akkor a dolgaid háttérbe szorulnak). aztán tipikusan igaz rájuk, hogy semmit se hagynak abba, akkor se, ha fáj. sokan éveket leélnek boldogtalan, rossz kapcsolatokban, mert a társfüggőség miatt szinte megtiltják maguknak azt, hogy kiszálljanak abból, ami nem jó. szóval amiket írtál az alapján nekem elsőre ez ugrott be. ez nem elmebetegség, sokkal inkább lelki eredetű. kicsit olvasgass utána a témának. de az, ha tudod hogy milyen vagy segít abban, hogy kezeld. főleg a kapcsolataid más emberekkel.
2009. nov. 25. 16:08
 6/8 anonim ***** válasza:
Én gondoltam,h nem vagy tini :D (1 és 3 válaszoló vagyok:D) Egy tini nem ír olyat,h "otthagynám az állásomat" :D
2009. nov. 25. 16:41
 7/8 anonim ***** válasza:

Dependens személyiség

"A dependens személyiségű emberre jellemző, hogy állandó gondoskodásra és törődésre van szüksége (APA, 1994), ezért közeli hozzátartozóira általában görcsösen tapad, és teljesen aláveti magát nekik. Önálló döntéshozatali képességük is korlátozva van, mert a környezetükben élő személyekre hagyatkoznak, és a segítségükre szorulnak. Az elkerülő személyiségnél a kapcsolatok kezdeményezése, a dependens személyiségnél pedig az elszakadás okozza a problémát. A dependens személyek teljesen mások akaratának rendelődnek alá, éppen ezért nagyon ritkán mondanak ellent. Gyakran vállalnak erejüket meghaladó feladatokat, annak érdekében, hogy a többi ember elismerését elnyerjék, hiszen rendkívül érzékenyek a kritikára és az egyet nem értésre. A csoportterápiás kezelés ebben az esetben is viszonylag hatékonynak bizonyulhat, mivel több személy támogatását is magukénak tudhatják, ráadásul nem kerülnek egy domináns személy befolyása alá."

2009. nov. 25. 20:41
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. De ez az utolsó nem igaz rám. Nagyon is tudom, mit kell tennem, miért kell tennem, sőt, mivel elég fafejű vagyok, ezért is sikerülnek rosszul a dolgaim, gyakran. Mert nem hallgatok senkire.
2009. nov. 26. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!