Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen betegség a borderline...

Milyen betegség a borderline szindróma? Milyen együttélni egy ilyen beteggel?

Figyelt kérdés

Az egyik kollégiumi lakótársamat korábban skizofréniával kezelték. Másfél hónapja hirtelen pánikrohamai lettek, megint bekerült a kórházba. Pánikbetegséget és borderline szindrómát diagnosztizáltak nála -- és egy hét múlva már ki is fogják engedni. (?)

Mire számítsunk majd mi, a lakótársai? Az orvos csak annyit volt hajlandó mondani, hogy "sok gondunk lesz vele", és amikor hétvégenként kiengedték, akkor is nagyon rossz bőrben volt -- egyszerűen félelmetesek voltak a hirtelen megnyilvánulásai.

Természetesen utánanéztem a betegségnek, szóval nem kell wikipédiát meg ilyeneket linkelni, de ha valakinek van esetleg személyes tapasztalata, és megírná, azt nagyon megköszönnénk!

2013. nov. 19. 20:38
 1/9 anonim ***** válasza:
Nekem néhány munkatársam volt ilyen - hát, igen, finoman szólva "sok gondom volt velük". Számomra legalábbis elviselhetetlenek voltak (szélsőséges hangulatingadozások, egyik pillanatról a másikra dühkitörések piszlicsáré dolgok miatt, aztán meg ha mi sem történt volna...) Ráadásul félig-meddig a főnökeim voltak. Én nem bírtam elviselni, felmondtam. Gondolom közöttük is vannak jobb és rosszabb esetek, meg nagy előny, ha nem vagy alárendelve neki, szóval kívánom a legjobbakat.
2013. nov. 19. 20:49
 2/9 anonim ***** válasza:

Borderline szindrómám nem volt, de voltam szorongós amit egy gyógyszer hatásosan kezelt és nem kábított, csak elvonási tüneteim voltak abbahagyása után. Áramütés szerü érzés a fejben, mintha hirtelen elájulnék, izzadás, izomremegés...de a gyógyszer után nem vágytam.

A személyiség zavar amit leírtál egy veszélyes kór, bár a skizofrénia teljesen más az a legrosszabb, nem hiába borderline( skizofrénia és az enyhe pszichés betegség közötti határ).

Én nem laknék vele, mert közveszélyes lehet, főleg rátok, mint együttalvó lakótársakra.

Ha érdekel még pár érdekesség a betegséggel kapcsolatban, hogy milyen gondolatai vannak akkor irjál, mert nekem mesélt már ilyen beteg.

2013. nov. 19. 21:01
 3/9 anonim ***** válasza:
Van pár bordis ismerősöm. Biztosan nem közveszélyesek, előbb ártanak maguknak, mint másnak. Akiket ismerek, szinte mindnek volt öngyilkossági kísérlete, erre érdemes figyelni, hogy ne csináljon ilyet. Vagdossák is magukat. Meg persze nem vagytok a gondozói, de arra is jó figyelni, hogy szedi-e rendesen a gyógyszereit. Beszéljétek rá, hogy járjon el terápiára!
2013. nov. 20. 01:40
 4/9 anonim ***** válasza:
Az mondjuk érdekes, hogy korábban skizofrénnek tartották, ami ugye elvileg nem gyógyítható, most meg borderline...
2013. nov. 20. 01:41
 5/9 A kérdező kommentje:

Hát igen, pedig ugyanoda került vissza.

Nos, köszönöm a válaszokat, sajnos akkor nem túl jók a kilátások ezek szerint, se neki, se nekünk...

2013. nov. 20. 17:19
 6/9 anonim válasza:

Rendszeres pszichiátriai kezelésekkel kezelhető...rendes alatt a heti egy alkalmat értjük, ami 10 ezer forinttól kezdődik... :/

Légyszi ha olvasod majd írd meg hogy mi lett a lánnyal...

2013. nov. 29. 10:50
 7/9 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, hogy mi lesz, ma engedték ki a kórházból, ott ambuláns foglalkozások nincsenek, máshova meg jószántából nem fog járni, meg pénze sincs.
2013. dec. 5. 19:13
 8/9 hosszúhajú ***** válasza:
Hát, ha egészen pontosan érdekel, és részletekbe menően, akkor tudok róla egy jó könyvet. Egy csaj írta, aki 20 éve borderline. Lévay Anikó Borderline személyiségzavarom van - ez a címe.
2013. dec. 6. 00:59
 9/9 A kérdező kommentje:
Nos hát köszönöm az eddigi válaszokat. Már most sem könnyű vele. Kiengedték a kórházból, azóta most itt van, de már lázadozik a gyógyszerei ellen, hogy "minek kell ezeket a sz*okat szednie", egész nap dünnyög magában, meg kiabál, csapkod, szentségel stb. Főz egy csomó kaját, amit aztán nem akar megenni, így ránk tukmálná, de senkinek sem kell. A kiszámíthatatlansága lassan felőrli az idegeimet. Amint végre megint lesz munkám, elköltözöm...
2013. dec. 14. 21:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!