Milyen jobb agyféltekés tevékenységek vannak?
Ne görcsölj. Lehet, hogy ez most nagy divat, de semmi értelme. Kreatívnak SZÜLETNI lehet csak, nem csinálódni.
Az alkotó energia pedig a lélek mélyéből jön, nem az agyféltekékből. Azok csak a "vevőkészülék", a "hanghullámok" mélyebben vannak. A jobb agyfélteke asszociatívabb, intuítívabb, szimbolikusabb, mint a másik. De ez sem törvényszerű.
Ha jól tudom, ez a jobb-bal agyféltekés dolog már elavult nézet a szakemberek szerint :). Én nem rajzolok rosszul, persze túlzottan jól sem, de az átlagnál azért jobban. Megnéztem ezt a jobb agyféltekés cuccot, hátha segít fejlődni, de engem egyre inkább megerősített abban, hogy mindkét féltekédet használni kell a rajzoláshoz.
Sőt, én 4 évig nem rajzoltam, de közben tanulás miatt fejlődött a logikai érzékem, és ezek után mikor újra leültem rajzolni, sokkal jobban ment, mint 4 évvel előtte.
Szóval a legfőbb kulcs a rajzoláshoz szerintem a tehetség, a gyakorlás és egy jó tanár, legalább a kezdésnél.
A jobb agyféltekét gyakorlatilag 100 éve kutatják, eleinte elektromágneses stimulálást használtak, ma már jóval szelídebb módszerekkel is be lehet indítani.
Remélem, senki nem sértődik meg, ha közlöm, hogy nincs igaza abban, hogy a jobb agyféltekés dolgok már elavultak, vagy kreatívnak születni kell. Fogalmuk sincs, hogy miről beszélnek...
A jobb agyféltekét beindítja: a zene, de inkább a passzív zenehallgatás. (Mert vannak emberek, akik a zenélést is bal agyféltekével, jól, precízen, hibamentesen akarják megoldani.)
A jobb agyfélteke naponta többször is átveszi a domináns szerepet, hogy a bal agyfélteke tudjon pihenni, de ez változó, hogy kinél milyen hosszú időre, és hogy az illető közben mit tapasztal. Van, aki érzi, hogy elmereng, el tudna aludni, bambul, van aki meg észre sem veszi.
Továbbá a jobb agyféltekét beindítják az úgynevezett agyintegráló gyakorlatok, amiket ha nem tanítottak meg a jobb agyféltekés rajzoláson, akkor a RitArt-osok szerveznek jobb agyféltekés írás képzéseket, és saját klubjuk is van, náluk megtanulhatsz jó párat (én is jártam náluk íróképzésen). (kreativ-iras.hu)
Ezek után használhatod az agyintegrálókat amikor csak szükséged van rájuk, de nem árt, ha szakértőtől tanulod meg, mert pl. az elme bizonyos betegségei esetén nem szerencsés összevissza integrálgatni magadnak, mert ezeknek olyan intenzív a hatása, hogy egy jobb agyféltekeileg túlérzékeny alkatnál még a visszájára is elsülhet.
Amit te tapasztaltál a jobb agyféltekés képzésen, az valószínűleg a két agyfélteke közti folyamatos konfliktus volt, mert nem volt elég erős a jobb agyféltekéd beindulása, és a bal mindig beleavatkozott a kreatív folyamatba. De biztosan működött nálad is a dolog, mert vannak olyanok is, akik otthagyják az egész rajzolóstanfolyamot, annyira nem tudnak mit kezdeni az élménnyel (nem tudják beindítani a jobb agyféltekéjüket).
Nem minden rajztanfolyamon használnak célzott agyintegráló feladatokat, ezért írtam az íróképzést, mert ott biztosan van (feltéve, ha a RitArt-hoz mész, és nem valamelyik utánzójukhoz!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!