Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha az életcélok fontosak és...

Ha az életcélok fontosak és szükségesek, akkor miért van az, hogy mégis megbetegíthetik az embert lelkileg, és a maximalizmus depresszióhoz vezethet?

Figyelt kérdés

Minden okos embertől azt hallom, hogy az életben tudatosnak kell lenni, célokat kell kijelölni, pontosan kell tervezni, és ha kijelöltük a céljainkat, el is érhetjük őket.

Ezzel szemben én, amikor kijelölök célokat, sosem tudom őket betartani, nem látom értelmüket, nem lelem örömöm bennük, mert ha beteljesülnek, nem érzek boldogságot. Maximalista vagyok és voltam, és ez azt okozta, hogy most depresszióval kezel pszichológus. Először pszichiáterhez mentem, ő azt mondta, hogy ez a perfekcionizmus tönkretehet, meg kell változnom. A szüleimnek csak annyi elvárásuk van felém, hogy találjam meg a helyem és legyek boldog. De valahogy pontosan ez nem megy. Túlságosan meg akarom tervezni az életem, túl racionálisan, tudatosan akarok elrendezni mindent, és nem bírok vagy nem akarok neki megfelelni. Pl. kitaláltam, hogy kétnaponta csinálok itthoni edzést, de valahogy mindig félbehagyom. Három nyelvet tanulok, készítettem hozzá tanulási tervet (mindhármat a hét két-két napján tanulom, egy szabadnap), részletes tervet csináltam ahhoz, hogy miket tanuljak - de valahogy ebbe se tudtam belekezdeni. Nem értem, mi van; egyik oldalról azt hallom, hogy az életben célok kellenek, amikért dolgozni kell, a másik oldalról meg a dokim azt mondja, hogy belső indíttatásoknak, vágyaknak kell engedni, és hagyni kell, hogy azok vigyenek, ahova visznek. Nekem már egy ideje vágyaim nem nagyon vannak, csak tengődöm itthon, hozok egy szintet az egyetemen, de amúgy semmi komoly, aktív dolgot nem csinálok. Pedig amúgy úgy érzem, hogy alkotásra, cselekvésre születtem, és ha rendben lennének a dolgok a fejemben, elképesztő sikereket érhetnék el (a tanulmányi eredményeim mindig kimagaslóak voltak, van érzékem a zenéhez, nyelvekhez, és a reál dolgok sem okoznak gondot, érdekel a nyelvészet, nyelvtanítás, érdekelnek a természettudományok). Mégsem tudom megvalósítani önmagam, és elmegy mellettem az élet. A dokim erre azt mondta, hogy valamiért olyan, mintha feladtam volna, félek élni, és ez iszonyú kínnal jár, mert az életerő attól még buzog az emberben, vannak vágyai, szüksége van élményekre és a kiteljesedésre. Ha ismeritek Ibsen Vadkacsáját, azt mondanám, kicsit olyan vagyok, mint Hjalmar.

Mit csinálok rosszul?

(kérem, csak azok írjanak, akik komoly válaszokat írnak!)

21/F

2013. nov. 16. 16:45
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
9#: Bocsi, de erről inkább nem írnék.
2013. nov. 16. 21:08
 12/13 anonim válasza:

Én csak azt tudom ajánlani hogy hagyd ott a pszichológust és menj el kineziológushoz.:D Persze ha tehetséges a pszicho is jó, de nehéz igazán jót találni. Akinek ilyen problémái vannak, nem lehet pár tanáccsal gyógyítani, rendes hosszas kezelés kell. Ezt kaphatod egy szakembertől, baráttól, vagy akár egy csoporttól (vallás).

Egyébként meg az ezo nem hülyít el senkit. Maximum még rosszabbá teszi az életét annak aki idiótán ugrik bele hülye dolgokba. Nah nem kezdek el prédikálni, nem vagyok hittéritő. Csak ne legyünk annyira előítéletesek.

2013. nov. 17. 11:13
 13/13 A kérdező kommentje:

"Én csak azt tudom ajánlani hogy hagyd ott a pszichológust és menj el kineziológushoz.:D"

Na, azt aztán köszi, nem. Vagy egy évig jártam egyhez, meg még másokhoz is. Semmire nem jók, félművelt nők általában, akik nem képzett terapeuták, csak egy el nem ismert áltudományt művelnek. Semmit nem oldott meg, amikor a Kheopsz piramis energiáját megcsapoló homokot tartalmazó üveget szorongattatta velem.

"Persze ha tehetséges a pszicho is jó, de nehéz igazán jót találni. Akinek ilyen problémái vannak, nem lehet pár tanáccsal gyógyítani, rendes hosszas kezelés kell."

Az enyém szerintem jó, képzett és tapasztalt. Tudom, hogy terápia kell, ilyenre járok most.

"Egyébként meg az ezo nem hülyít el senkit. Maximum még rosszabbá teszi az életét annak aki idiótán ugrik bele hülye dolgokba."

Nem úgy értetttem az "elhülyít"-et, hanem úgy, hogy tévképzeteket alakít ki az emberben, amik téves következtetésekre vezetnek, aminek következtetően hülyeségeket kezd el csinálni. Mondjuk meggyőzi magát (vagy meggyőzi más), hogy minden a dédanyja szellemének a karmája miatt van, és "rontáslevevő" csodadoktorokra költi a pénzét, vagy belelovallja magát mindenféle gyakorlatokba, és szellemekben kezd el hinni. A végén meg előfordulhat, hogy mindenütt rémeket lát, mert már minden hülyeségben hisz. A probléma az is lehet, hogy valakinek van egy baja, ami komoly szakorvosi kezelésre szorulna, de mivel ezoterikus sületlenségekkel próbálja "kezelni magát", ezért a probléma nem oldódik meg, csak súlyosbodik. Olyan ez, mintha a kígyómarást nem a kipróbált és bizonyítottan bevált ellenszérummal próbálnád kezelni, hanem ráimádkozással.

2013. nov. 17. 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!