Miért nézik le azt, aki sokat tanul és miért az van felmagasztalva, aki jó agyú?
Miért nézik és szólják le azt, akinek nem elég vizsga előtt 1-2 nap tanulnia, hanem valamilyen okból hozzá kell látni hamarabb is?
Miért veszik sértésnek, ha annyit mondok, hogy nem volt nehéz egy zh, miközben ugyanők mondogatják, hogy "ugyan, ki az, aki nem utolsó (két) nap vette elő az anyagot, ki az a szerencsétlen?"?
Miért van az, hogy aki kevés tanulással diplomázott - mégis jó szakember, mert jó agyú -, és az élet más területein is jártas, azt felmagasztalják, közben aki nem jó agyú, és sok tanulással kompenzál (hogy ne maradjon "buta"), azt vagy lenézik, vagy meg akarják változtatni?
Köszönöm a biztatást! :)
Én aszerint ítélkezem, hogy valaki lusta-e. Ha mondjuk nem is tanul eleget, de van-e olyan terület, ahol küzd.
Tudom, eszerint se kellene ítélkezni.
De manapság az a menő, ha csalsz, ha lusta vagy, meg ha jók a képességeid.
Én sokat seggelek, mert szeretem, ha tudok, sok tudomány érdekel, szeretem, ha jó jegyet kapok és kell az ösztöndíj. Le vagyok írva emiatt már alapból.
Aki pedig jó barát, az pedig próbál megváltoztatni.
Mindenki más ütemben tanul, emiatt nem kell lenézni a másikat. A gond inkább azzal van, ha tényleg csak magolsz, és nem érted az összefüggéseket.
Amúgy sokan, akik azt mondják, hogy utolsó nap tanultak csak a vizsgára, valójában csak kamuznak, hogy okosabbnak tűnjenek, hogy nekik ilyen rövid idő alatt is megy.
Az "élet" tényleg más-más lapokat osztott mindenkinek.
Például én szeretek gondolkozni, ami igazán érdekel és kis részét már tudom, arról gondolkozni fogok és magamban világmegváltó terveim vannak.
DE mindezt csak meglevő puzzle-darabkákból tudom összerakni.
Önállóan összefüggésekre nem tudok rájönni, azonban, ha elmagyarázzák, meglátom és megértem az összefüggést.
Például a matek (egyetemen is) megy, ha figyelek, megértem, otthon begyakorlom. De ott is az a helyzet, hogy önállóan nem jövök rá semmire, azonban megértem, és összerakom a puzzle-t. Ha csak kicsit szívatós a feladat, azt is meg tudom oldani, emiatt.
Szóval itt van egy nagy hiányosságom.
Nameg ott, hogy mindenképp kell magolnom.
Hiába értem meg, egyszerűen elfelejtem egy részét, elfelejtem, mihez kötöttem... vagy emlékszem, hogy "aha, A-ból következett valami, mégpedig azért, mert A tulajdonsága C, de mi is következett...." És akkor még kvázi be kell magolnom, hogy B az, ami következett.
Sokan, amint megértik, már tudják is a szakszavakat, fontos kifejezéseket, szakavatott megfogalmazásokat, képleteket. Nekem ezeket mind be kell magolnom.
Ettől még sokat számít, hogy értem is, mert a megértett anyag a VÁZ, a magolás a vázra való építkezés, és mivel van már váz, jobban meg is marad.
Viszont van egy előnye a magolásnak (a sok hátrány mellett). Minden anyagot próbálok én is megérteni, de ha nem megy, akkor nem az összefüggéseket keresem, hanem mindent kötök valamihez, és bemagolom. Így átmegyek a vizsgán, akár jó jeggyel.
Aki pedig csak akkor tudja, ha érti is, az megbukik, csak azért, mert pocsék volt a tanár és a jegyzete is. :(
Látom a fejlődést az előző kérdésedhez képest :) (ha ugyanaz vagy) sokkal finomabb az egész kidolgozása a helyzeted leírásának. Szerintem ez az érzéked, hogy figyeld magad és gondolkodj magadon, hogy ki vagy, szerintem egy fontosabb dolog, mint a tanulás :) Van akinek olyan lapot oszt az élet(hogy idézzelek), hogy nagyon gyors fejben, de úgy éli le az életét, hogy nem kérdez rá, hogy ki vagyok én, mennyiben tehetek erről, stb.
A kérdésed nagyon jó! Szerintem egy oka lehet valami elegancia szerű dolog, hogy van abban valami szép, ha valaki rájön magától a rejtvény megoldására és átlátja az egészet és nem azért oldja meg, mert kitartó volt és megjegyezte az összes lehetséges rejtvény megoldását és most csak előhívja a memóriájából. Hogy ez mennyire jogos ok azt nem tudom.
Meg új problémák megoldásához talán jobban alkalmazkodik valaki, ha ott helyben tud megoldani problémákat. Bár ez manapság változóban van, mert pl amikor google-el oldunk meg valamit az is a tanulásos magolós megoldáshoz hasonlít, csak itt még meg sem jegyezzük a dolgot, hanem a gép jegyzi meg és azzal kerestetjük ki.
De pl érdemes észre venni, hogy a természet sem a romantikus, hopp rájövök módon old meg problémát. Hanem szépen legyárt előre véletlenszerű lehetséges megoldásokat és reménykedik, hogy valamelyik passzolni fog a környezethez és ott életben marad. De se a problémát nem érti, se a megoldást. Egy csomó vak try and error. És mégis milyen gyönyörű a vége.
Amúgy amit egyszer bemagolsz arra utána jól és hosszan emlékszel?
Arra nem gondoltál, hogy elmenj egy rendes IQ tesztre, ami a logikai készségeket méri, hogy reális képet kapj magadról ezen a téren?
és így belegondolva az is aki gyors fejben sem egyenlő még azzal, hogy valaki kreatív. valaki lehet lassú és kreatív pl.
meg van egy halom zenész is, aki érti átlátja a zenét, bármit lejátszik, tökéletes a hallása. de képtelen új zenét szerezni.
Azért az előző kérdés se volt durva, és maximum annyira sértődhetnek meg, mint én azon, amit ők mondanak.
Arra akartam ott rávilágitani, hogy sokan megsértődnek a „stréber dumákon", miközben amit ők mondanak rám, ugyanolyan sértő. de sokan csak elvárják, hogy beleképzeljem magam a helyzetükbe, fordítva már nem teszik meg.
Azért nem magolva tanulok. mindössze magolok is.
Amivel hosszabb időt töltök és látom hasznát, az megmarad.
Teszt szerint logikai készségem, rövidtávú memóriám, figyelökészségem átlag alatti.
Amúgy hol találni olyan 22-27 éves férfiakat, akik megértik és elfogadják a magamfajta, nagyon tanulós lányokat?
Tény, hogy amit csinálok, beteges, és jó lenne, ha a lejjebb tudnék adni. De addig is, fogadjanak el. :)
de akkor a hosszútávú memóriád az jó? mert az is valami ám. azt jelenti, hogy a tapasztalattal egyre gazdagodni fogsz. nekem pl a hosszútávú memóriám elég tré. ha valamivel nem foglalkozok fél évig szinte kezdhetem előröl az egészet. pl tipikusan egy öreg tudós is nagyon lassú fejben. de már annyi mindent látott és annyiszor, hogy egy csomód dolgot tud tapasztalatból és csak a maradékot kell összekötnie real time. valahol te is ezt csinálod tudatosan. egy csomó tapasztalatot felduzzasztasz rövid idő alatt. hogy ne minden kérdésnél ott keljen megalkotnod az egész térképét, annak területnek, hanem már ott legyen és csak le kelljen követni azt. és esetleg kicsit megrajzolni saját kútfőből hozzá.
meg egy spec terülten ha sokat csinálja az ember, akkor be is gyorsul valamennyire. valahogy ahhoz idomulnak az idegpályák. szóval ezért is van értelme sokat gyakorolni. egy idős ember is lehet ha kimegy a lakásából akkor nagyon béna, de ott bent gyors. mert ahhoz van nagyon behuzalozva. ott mindent meg tud csinálni.
szerintem a kreativitásról ne mondj le az nagyon mástól függ. azt bátran keresgéld, mi az a terület ahol neked megy. részben bátorságtól, meg kezdeményező készségtől függ szerintem. pl, ha megkérdik mi legyen az ebéd, akkor merj mondani valamit, ne fél, hogy másnak ízleni fog e, és ne menj el a legkönnyebb nem tudom irányába se, és ne keress indokokat se, hogy miért pont az, hanem csak mondj valamit és ízlelgesd milyen az ami így szinte véletlenül kijött belőled. vagy mint táncnál, mert lerakni a lábad az üres térben valahova, mégha sehol sincs több értelme egy lábnak mint máshol. és utána megint és megint és figyeld a mintát amit húzol. nyilván ez egy összetett tudás területen más. de az alapja az szerintem ilyesmi. csak ott valami nagyon komplex az a tér ahol lépéseket kell tenni. és nem adott, hogy hol vannak a falak, hol van út, hol van bozót, ahol lehet esetleg új ösvény irányába menni.
amúgy nem hiszem, hogy elsődleges szempontot alkotnak a párválasztásnál mások tanulási szokása :D az önszeretet, életöröm vonzó, ha látják a helyeden vagy, ami meg az önelfogadásból jön. hogy az ember nem szégyelli a sérüléseit, mert tudja, hogy az ő. az az ő története. pont ez a gond egy barbi babával is. nincs saját története. vagy mint egy háromlábú kutya, akinek ez nem látszik a hangulatán. ő így intézi a dolgait, és nem bújik el a sarokba, hanem ugrál, táncolja a maga táncát. de persze hülyeséget írok, mert az elveszés is lehet vonzó, de az ilyen önmarcangolós azért már neccesebb azért.
nagyon kíváncsi vagyok mi a szakod írd már le :D úgy se olvassa ezt senki :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!