Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen mentális zavarra...

Milyen mentális zavarra utalhat, ha valakinek egyáltalán nincs humorérzéke, sosem nevet, még csak nem is mosolyog, a vicceket pedig egyáltalán nem érti?

Figyelt kérdés

Egy munkatársamról van szó. A hideg kiráz tőle mindenkit. Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy valami komoly probléma van az elméjével. A kérdésben leírtak a legszembeötlőbbek. Sokat nevetünk a munkatársakkal, ugratjuk egymást, de őt nem lehet. Egyszerűen nem érti a viccet, mindent halálosan komolyan vesz. Az egyik munkatársunkat kirúgatta, mert szó szerint vette, amit mondott. Szóval mielőtt valaki azt gondolná, hogy nincs jobb dolgom, mint egy ismerősömön csámcsogni így késő délelőtt, azért kezdtem kutatásba, mert a viselkedésével komoly károkat okoz a munkahelyemen. Mondhatjuk, hogy nagy a baj.

Vannak persze más jelek is. Azt gondoltam pszichopata, de miután utána olvastam több helyen is, rájöttem, hogy nem voltam tisztában a fogalommal. Viszont egyfajta paranoid zavara lehet, ami jó adag gonoszsággal és érzéketlenséggel párosul. Minden hibáját másra hárítja, ő sosem téved semmiben, csak mindenki más. Mindenki neki akar rosszat, mindenki bántani akarja. Szemrebbenés nélkül képes hazudni bárkinek, bármiről. Érzelmeket csak akkor mutat, amikor valamilyen hibájáért legorombítják, illetve ha valaki ellenkezik vele, vagy nem azt teszi, amit mondott, ilyenkor egyből hisztérikussá válik. Mindenkivel hihetetlenül lekezelően és durván beszél.

Tisztában vagyok azzal, hogy nem rejtőznek a gyakori kérdések.hu-n pszichológusok, de már többször kaptam itt jó válaszokat. Szóval, ha valakinek van valamilyen ötlete, hogy mi lehet a problémája ennek a személynek és mit lehet tenni vele (a felmondáson kívül), akkor sokat segítene, mert az egykor vidám munkahelyem pokollá változott, mióta ő ott van.

2013. okt. 11. 10:47
 1/5 anonim ***** válasza:
88%
Semmilyen mentális zavarra sem utal úgy vélem csak a személyisége ilyen.
2013. okt. 11. 11:00
 2/5 A kérdező kommentje:
Értem. Bevallom nehezemre esik elfogadni, hogy valaki ép elmével úgy viselkedik és olyan dolgokat tesz, mint amiket ő nap mint nap. Lehetséges, hogy valaki egyszerűen csak gonosz?
2013. okt. 11. 11:09
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Szerintem kissé depis lehet és magányos, önértékelési zavarral, szeretethiánnyal. Jó kis mix. Szüleivel él még? Úgy gondolom, ha nem ellenségként hanem barátként fordulsz hozzá (tudom, nehéz) akkor idővel rájön, hogy nem az egész világ az ellensége, vannak akik jót akarnak neki. Ha még pozitív visszajelzést is kap a személyiségéről felőled akkor még jobb. Ez az én gondolatom. Mindenkinek van egy kis gyenge pontja, asszem neki kiskorában túl nagy elvárások voltak otthon és nem tud szabadulni a tökéletesség fogalmától. ha valamit nem tökéletesen csinál akkor is "dicsérd", mondd, hogy aki nem dolgozik nem hibázik és szerinted te is ezt tetted volna akkor az ő helyében, egyértelmű. De egyre vigyázz: elszaladhat a ló vele és ha kisujjad megkapta és elfogadta, lehet a karod sem lesz elég.. :)
2013. okt. 11. 11:09
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ kedves hármas!

Nincs egyedül, van élettársa, sőt, gyermeke is. Az elején többen is próbálkoztunk ezzel a módszerrel, de teljesen elzárkózott. Próbáltunk többen is kedvesek lenni vele, de olyan volt, mintha a falhoz lettünk volna kedvesek, semmi reakció nem volt a részéről. Ugyanolyan volt a stílusa, ugyanúgy szemét módon viselkedett mindenkivel. Egyre kevésbé volt erőnk/erőm hozzá, hogy kedvesen forduljunk felé, ezért most már gyakorlatilag csak a túlélésre játszunk.

Sajnos nem mondhatom neki azt, hogy mindenki hibázik, meg lehet hogy én is hibáztam volna a helyében, mert ha valamit ő csinált és hiba van benne, akkor azt szerinte nem is ő csinálta. Egyszerűen olyan, mintha átírná az elméjében a valóságot. Ha hiba történt azt nem ő csinálta, illetve a legújabb, hogy a fejébe vette, hogy valaki az ő munkáját direkt szabotálja és átír/átrendez/eldug dolgokat, illetve direkt elrontja, amit ő megcsinált. Ezért az ő szemében már mindenki gyanús, ennek megfelelően is viselkedik.

2013. okt. 11. 11:27
 5/5 anonim válasza:

Érdekes. Ez a valaki eldugdos valamit, mindig keresztbe tesznek neki, szabotálják őt, ez üldözési mánia, esetleg paranoia. Szóval valami tényleg nem stimmel.

Az viszont, hogy nem érti a viccet, nem látod nevetni, az lehet az évek során kialakult védekező mechanizmus is valami ellen (mármint a "vicceitekre", közeledésetekre adott reakció). Ha van családja, gyereke, lehet hogy a családalapítás után történt vele valami, ami így hatott a személyiségére. Egyik tanárom volt ilyen, aki mindig egy rosszindulatú, monoton, kedvtelen ember volt, de már a kisugárzása is ezt éreztette (igaz azért őt láttuk néha nevetni, de amúgy nem volt rá jellemző). Másoktól viszont hallottuk, hogy régebben (10-15 évvel azelőtt) egy kedves, mindig vidám, jóindulatú valaki volt, csak aztán valami történt a férjével, és egy ilyen ember vált belőle.

Esetleg egyszerűen csak nem bírja a munkakörnyezetet, munkatársait. Lehet, hogy ti nem csináltatok/csináltok vele semmit, mégis unszimpatikusnak talál ott mindenkit. Őszinte legyek én sem nevetnék, ha nap mint nap össze lennék zárva számomra unszimpatikus emberekkel, akik még a "hülyeségeiket" is mondják nekem.

Biztos te is találkoztál már olyan emberrel, akire semmi okod nem volt haragudni, de mégis azt gondoltad, hogy csak felejtsük el egymást, és ne szólj hozzám. Akinek már a puszta jelenléte irritált, holott akár 2 szót nem beszéltetek.

Természetesen, az nem egészséges, ha minden ember iránt így érez. Jó lenne tudni, hogy viselkedik a munkahelyen kívül.

2013. okt. 11. 12:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!