Voltam neurológusnál fejfájás miatt. Felírt egy gyógyszert (Anafranil), de utána olvasva ez egy antidepresszáns szer. Nem fog ez nagyobbat/többet ártani, mint javítani az életemben?
Elolvastam a gyógyszer tájékoztatóját, én biztosan nem szedném be.
Valamilyen neurológiai oka van a fejfájásodnak?
én sem szedném - az ilyesmit csak elkezdeni lehet...
Szemed? Étkezés? lehet, hogy olyat eszel, ami rendszeresen megterheli szervezeted? Vagy néha levegőn? Sok monitor nézés? ki kéne deríteni az okot.
1. Miért mész orvoshoz, ha nem akarod elfogadni a javaslatát?
2. Ha nem bízol meg az orvosban, miért nem mész el máshoz?
3. Ha nem bízol meg a gyógyszerben, miért nem mész vissza, és mondod el az aggályaid?
Egyébként bizonyos típusú fejfájásokra (pl. migrénre) szoktak antidepresszánst adni.
ATC: N06AA04 Antidepresszánsok
N06AA Nem szelektív monoamin-reuptake gátlók
Indikációk:
Az adott készítmény alkalmazási előírásában szereplő neurológiai javallatokban.
Hangulatzavarok, neurotikus, stresszhez társuló és szomatoform rendellenességek, valamint bulimia nervosa diagnózisa esetén, de kizárólag az adott készítmény alkalmazási előírásában szereplő javallatokban
Felírási jogosultságok:
- Háziorvos javaslatra írhatja 12 hónapig.
- Járóbeteg szakrendelés/Fekvőbeteg gyógyintézetben javasolhat és írhatja : Neurológia szakorvos
Részletesen kivizsgálták és azt gondolom hogy az orvos lelki eredetűnek találta a fejfájása okát. Ártani nem árt a megjavasolt gyógyszer ami az antidepresszánsok közé tartozik, viszont azt még nem jelenti hogy depressziós. Célzottan a fejfájás okát szünteti meg. Hatását pedig a neurotranszmitterekre gyakorolja, mik ingerület átvívő anyagok az agyban és ennek az érzékenységére hat majd ki.
Biztosan történt egy EEG vizsgálat is a szakrendelésen belül, minek alapján a leletet nézve az orvos ezt a gyógyszert látta a legjobbnak.
A kérdező tapasztalatokat várt, nem földbedöngölést!
Sajnos ha az ember elolvassa a gyógyszerek tájékoztatóját, akkor megijed a rengeteg felsorolt lehetséges mellékhatástól, én is így vagyok vele, van amit be sem mertem szedni, függetlenül attól, hogy megbízok-e z orvosban, vagy sem.
# 7:
Azért írnak bele mindenféle hajmeresztő és ijesztő dolgokat, mert a mai jogrend ilyen. Ha beleírnak minden Isten nyilát, akkor nem perelhetőek semmilyen mondvacsinált dolog miatt.
Ráadásul általában az ilyen szereknél leírják azt is, hogy mennyire gyakori mellékhatásokról van szó.
A másik, amit a #3. írt... antidepresszánsok egyáltalán nem okoznak függőséget, mint ezt már nagyon sokszor leírtam itt. A függőséget a nyugtatók és altatók okozhatnak, de még azokról is le lehet állni, hosszabb és kicsit nehezebb módon.
Nem kéne a kérdezőt elijeszteni ettől és ha ő valóban kételkedik a dologban, jobban járna, ha visszamenne. Ha pedig az orvos egy faxkalap, akkor meg kell próbálni más városban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!