Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A pszichiáter vagy a pszicholó...

A pszichiáter vagy a pszichológus hozzád érhet?

Figyelt kérdés

Úgy értem, jogilag. Pl az ellenőrök nem érhetnek hozzád/az irataidhoz.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2013. júl. 12. 13:55
1 2
 1/16 intrepid ***** válasza:
Az írataidat át kell adnod neki ha kéri. Ha nem adod át, joga van rendőrt hívni. Ha kitartott kézzel akadályozza a leszállásodat, és te félrelököd a kezét, azzal közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követsz el, és utána ezért már visszatarthat a rendőr megérkezéséig. Szólhat a járművezetőnek, hogy ne nyissa ki az ajtókat míg a rendőr megjön. Ha felfeszíted az ajtót, - rongálás. Csak ezeket nem alkalmazzák.
2013. júl. 12. 14:10
 2/16 A kérdező kommentje:
Én a pszichiáterekről kérdeztem, de nem baj, ez is érdekes. :) Köszönöm!
2013. júl. 12. 14:28
 3/16 anonim ***** válasza:
volt pszichológus, akivel volt puszi ölelés, minden, snem tudom, de nem is érdekel, hogy szabályos volt-e. volt egy eset, amikor benn voltam a pszichiátrián és rendeltem egy pizzát, épp arra járt az egyik pszichológus és megkínáltam, azt mondta, hogy bár szívesen megtenni, de nem fogadhatja el, ez a szabály...
2013. júl. 12. 14:35
 4/16 anonim ***** válasza:

Mivel orvos, miért ne érhetne hozzád? Az én pszichiáterem neurológus és ki tudja még milyen orvos, vannak vizsgálatokhoz használatos eszközei is az irodájában. Hozzám sosem nyúlt, de máshoz biztos.

Ugyanolyan orvosok, mint mondjuk a háziorvosod, aki megnyomkod itt ott.

2013. júl. 12. 14:56
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

No én nem vagyok pszichiáter, csak szociális munkás, viszont dolgoztam pl. anorexiásokkal, idősekkel, alkoholistákkal.

Nekünk úgy tanítoták, hogy az embernek van bizonyos területei ami megérinthető, bizonyos esetekben. Ilyen pl. a kézfej (a csukló már nem) és a váll. Pl. az engedélyezett, hogy bizonyos esetben a vállát megérintsem. Pl. a beteg beszámol, hogy nem bír tovább már a klinikán lenni, úgy érzi, hogy bezárták egy börtönbe és sírni kezd. Ilyenkor oda lehet menni, megfogni a vállát és elmondani, hogy miért van itt stb. Ölelés is belefér ha az ügyfél kezdeményezni (vagy pl. ha az osztályról hazamegy valaki..) Viszont más helyen megérinteni pl. hát, kar, arc stb nem ajánlott. Intim területeken meg egyértelműen nem.

Bizonyos esetben látszik, hogy vannak olyan emberek akik igénylik az érintést. Pl. amikor idősekkel dolgoztam, sokan fogták meg a kezem séta közben. Vagy amikor pl. motívációs beszélgetést folytattam, sokszor az ügyfél sírt és megérintett. Nem könnyű erre egyértelműen válaszolni, főleg amikor az ügyfél kezdeményez. Pl. amikor volt a disznóinfluenza, akkor nem szabadott kezet fogni. Volt olyan aki bejött és egyből kezet fogott velem. Ilyenkor nem húztam el a kezem, mert ha ennyire megbántom az ügyfelet akkor soha nem lesz a dologból semmi. Inkább próbáltam ilyen esetben titokban használni a kézfertőtlenítőt :)

Megjegyzem én nem Magyarországon tanultam és dolgozom. De én úgy gondolom, hogy ilyen esetben max a kézfej, váll érintés és rövid ölelés ami belefér más nemigen.

2013. júl. 12. 14:57
 6/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Ha esetleg van itt pszichiáter/pszichológus, az ő véleményük is érdekelne!
2013. júl. 12. 18:20
 7/16 anonim ***** válasza:

A terápiás kapcsolatban elvileg nem szabad hozzáérni a pácienshez (Freud szerint a kabátját se szabad lesegíteni), viszont ezt azért a többség már modernebbül fogja föl.

Én pl. nagyon merev és zárkózott vagyok, engem többször megérintett a pszichológusom (karomon, hátamon). Pont hogy kibillentsen ebből az érzelemhalott világból. Szerintem meg van ennek is a helye bizonyos helyzetekben, de hivatalosan nem volna szabad.

2013. júl. 12. 21:19
 8/16 anonim ***** válasza:

hát, ez is attól függ kiről-miről van szó. Szexuális erőszak, verés után nem hinném... de egy kisgyereknél elképzelhető, hogy ne féljen a nénitől, illetve ha az is a kezelés része, hogy érintésre hogyan reagál.

Jut eszembe... :))) van egy film, A kezelés (the sessions) Helen Hunt szexuálterapeutát vagy mit játszik egy tetraplégiás beteggel. https://www.youtube.com/watch?v=NmmrNTa7HVM

2013. júl. 15. 23:13
 9/16 anonim ***** válasza:
Pl. kezet fognak általában az egyéni terápia elején és végén.
2013. júl. 16. 16:10
 10/16 anonim ***** válasza:
Az már a kezelés része, egészen onnan, ahogy kopog az ember...
2013. júl. 16. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!