Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit jelent a "jól funkcionáló...

Mit jelent a "jól funkcionáló autista" kifejezés?

Figyelt kérdés
Tájékozódom autizmus témakörében, de ezen belül erre a kifejezésre még nem találtam sem definíciót, sem körülírást.

2013. jún. 9. 14:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
autista ugyan, de képes kommunikálni, beilleszkedni a társadalomba... mint például az Asperger szindróma
2013. jún. 9. 14:28
 2/11 A kérdező kommentje:

A kifejezést pont az asperger szindróma kapcsán olvastam, nem jutottam előbbre, de köszi a választ.

Idézem a wikit:

"Vitatott, hogy különbséget kell-e tenni az Asperger-szindróma és a jól funkcionáló autizmus között; ezt egy újabb tanulmánynak kell tisztáznia.[10] Tudományos módszerekkel kellene ellenőrizni a két kritériumrendszert, mert mindkettő tapasztalati megerősítésre szorul.[16]"

[link]

2013. jún. 9. 14:37
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

hát pedig kb ezt jelenti...

HFA High-functioning autism

magas IQ-val rendelkeznek...

De amit linkeltél is potn azt mondja, hogy vitatják, hogy külön kell-e vizsgálni a magasan funkcionáló autistákat és az Asperger szindrómásokat... tehát vitatják, hogy a kettő különbözik.. tehát a kettő ugyanaz vagy legalábbis nagyon hasonló állpot

2013. jún. 9. 15:02
 4/11 anonim ***** válasza:
88%

Jelenleg nincs egységes kritériumrendszer a magasan funkcionáló autizmus és az Asperger elkülönítésére. ELVILEG az Asperger esetében (az autizmuson belül) nincs megkésett beszédfejlődés, átlagon felüli az IQ, és van egy meghatározott érdeklődi terület. Elvileg. De ezt nem egységesen használják, sok olyan gyerek és felnőtt kap Asperger diagnózist, akik valamelyik kritériumnak nem felelnek meg.

Többek között ezért van az, hogy az Asperger külön meghatározását eltörlik. Autizmus spektrum zavar marad, és azon belül vannak típusos, és magasan funkcionáló autisták (a típusosak akiknek gondjuk van a verbális kommunikációval, bezárkóznak a világukba, stb.)

A magasan funkcionálók (köztük az Aspgeresek) azonban képesek kompenzálni a "hiányosságaikat", felnőtt korukra akár teljesen átlagosnak tűnő emberekké tudnak válni, persze speciális képességekkel (jellemzően konkrét szakmai érdeklődéssel).

2013. jún. 10. 11:49
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm az újabb választ is. :) Egyébként a savantok típusos autisták? Jól tudom?
2013. jún. 10. 12:48
 6/11 anonim ***** válasza:
88%

Ha jól tudom, orvosi szempontból azt jelenti, hogy magas az intelligenciája, beszél, nincs komoly magatartási problémája (integrálható a társadalomba), képes az önálló életre stb.

Mivel az Asperger-szindróma gyakorlatilag már nem létezik, így a "zseni kockák" is magasan funkcionáló autistának számítanak (így már kevésbé "menő" a dolog :) ).

Másfelől olvastam egy cikket, amely a funkcionálás gyakorlati részét taglalja, másként közelít. Eszerint sok esetben egy, a spektrum közepén lévő auti jobban érzi magát a bőrében, mint egy aspergeres - van valami munkája, a külvilággal nem igazán törődik, jól bírja a monotóniát stb. Míg egy aspi többet megért a világból, már "majdnem NT", így lehetnek egyéb járulékos problémái: depresszió, szorongás, teljesítményproblémák, koncentráció- és alvászavarok, sok fiatalabb aspergeres kapcsán olvastam, és személyesen is hallottam, hogy nem beszéltek (szelektív mutizmus) stb-stb.

Számukra nem megfelelő iskolában, munkahelyen nehezen bírják (kisebb a monotónia tűrésük), fejlett az igazságérzetük (nem fogják be a szájukat), nem értik meg az átveréseket, játszmázást, és társas kapcsolatokra is vágynak, de persze ez nehezebben megy nekik.

Szóval kissé ködös ez a "magasan funkcionáló" kifejezés, ha szó szerint vesszük.

2013. jún. 10. 16:14
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszi h válaszoltál, bár én több szempontból is máshogy tudom.

"Mivel az Asperger-szindróma gyakorlatilag már nem létezik, így a "zseni kockák" is magasan funkcionáló autistának számítanak (így már kevésbé "menő" a dolog :) )"

Sok autista épp fordítva van evvel: szerintük az "asperger" jelző diszkrimináló, míg a magasan funkcionáló autista már utal a pozitívumaikra, így azt a kifejezést kedvelik önmagukra egyesek.

A savant-ról annyit tudok, hogy éppen hogy rájuk nem csak szociális fogyaték jellemző, vagy akár az pont nem jellemző, hanem másfajta fejlődési rendellenesség (pl agyi sérülés, és/vagy idegrendszeri károsodás, stb), miközben kiemelkedő képességgel bírnak, bár ebben is van fokozat, az enyhén kiemelkedőtől a zsenikig. A savat-ok átlag fele autista. Egyik savant se képes normális szociális interaktusra, tehát valamit benéztél.

A kérdésem áll arról, amit viszont nem tudok a savant-okról: ők típusos autisták? vagy magasan funkcionálók? Vagy a kettő között?

"Szóval kissé ködös ez a "magasan funkcionáló" kifejezés, ha szó szerint vesszük."

Én nem tartom ködösnek az autizmus esetén. Az átlagosnál magasabb képességekkel rendelkező vonásukra utal, már amelyik autistára jellemző. Pl. az aspergeresekről elmondható, és a savantokról is. Csak azt nem tudom, hogy mivel a savant-ok között léteznek agyi sérült zsenik is, akkor ők egyszerre típusos autisták és magasan funkcionálók? Mert minden savant rendelkezik átlag feletti képességekkel (melyikük mennyire), de általában komoly fogyaték is jellemzi éket.

2013. jún. 12. 19:48
 8/11 A kérdező kommentje:

Elírtam.

Jav: A SAVANTOK KB. FELE NEM képes normális szociális interaktusra, tehát valamit benéztél.

Így szerettem volna fogalmazni.

2013. jún. 12. 19:51
 9/11 A kérdező kommentje:

Az előzőtől kérdem, ezt:

"Ha jól tudom, orvosi szempontból azt jelenti"

MIRE ÉRTETTED? :) Melyik kérdésemre? Arra, hogy "Mit jelent a "jól funkcionáló autista" kifejezés?",

vagy arra, hogy a savantok típusosak-e?

Én úgy vettem, h az utóbbira. Részben ennek megfelelően reagáltam. Viszont most felvetődött bennem, hátha erre reagáltad:

"Mit jelent a "jól funkcionáló autista" kifejezés?"

2013. jún. 12. 19:54
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem olvastam végig, így lehet, hogy írták már. Az aspergeres = a jól funkcionáló autistával, illetve annyira összemosódnak a hatások (mindkettő az autizmus spektrumon van), hogy az újabb diagnosztikai könyvekben már nincs is asperger kategória külön, mindenki ASD. Szóval, egy és ugyanaz a kettő.
2013. jún. 13. 10:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!