Sürgős válaszra lenen szükségem! Miként értsem meg, hogyan működik az elmém?
A válasz attól függ, hogy lány vagy, avagy fiú? Ugyanis a lányokét a mai napig sem érti senki.
Amit kérdezel, a tanulással kapcsolatban: a történelem, magyar, idegen nyelv, kémia magolós tantárgyak. Fizika, matek meg odafigyeléssel az órán már meg is érted. A szabályok meg adják magukat.
Fiú vagyok.
De egyébként nem ez a gond, ezeket tudom. A baj belül van a fejemben, elkezdek azon fantáziálni, hogy a bemagolt anyag hová került, vajon megfelelőképp raktározódott e, miként hívhatom elő rendesen. Sokszor van, hogy úgy érzem semmit sem tudok, máskor meg mindent.
18:36
Világos, de ha egyszer tudom, hogy van egy elmebéli állapot, aminek a birtokában maximálisan el tudok sajátítani mindent, akkor ne keresgéljem? Ha tudom, hogy bennem van, mert tapasztaltam már!
ma 07:12
Köszönöm!
Szerintem fontos amit kérdezel, a magyar oktatásban a tanulásmódszertant szinte elfelejtik, pedig az első dolog amit meg kéne tanítani a suliban, hogy milyen módszerrel érdemes tanulni. Én sok évet tanultam végig, most is képzem magam. Én azt mondanám, hogy valószínűleg kicsit mindenkinél másképp működik a dolog, de vannak mindenkinél hatékony módszerek.
-hacsak nem szó szerint kell pl. egy verset vagy képletet megjegyezni, mindig a megértéssel való tanulásra kell törekedni, mert tartósabb, hatékonyabb (kevesebb energiába kerül, és még szórakoztathat is).
-Néha azonban elkerülhetetlen a magolás, ott is sokat segít, ha játékosan valami értelmet adsz a dolgoknak, ami segít tartósan memorizálni. Például ha egy felsorolást kell megjegyezned, és fontos hogy egy dolgot se hagyj ki a listából, akkor a lista elemeinek kezdőbetűiből alkoss egy mozaikszót, pl. meg jell jegyezned, hogy nemesfém bánya van: Cipruson, görögországban, és egyiptomban, akkor a C, G, E kezdőbetűkből alkoss valamit, pl. azt a szót hogy cég. Majdnem stimmel, csak az e változott hogy értelme legyen a dolognak, így nem fogod egyiket sem kihagyni a listából. Persze ha több dolgot kell megjegyezni, akkor többet segít ez a trükk.
-menj el egy agykontroll tanfolyamra ha tudsz, ott is foglalkoznak a kérdéseddel, és memóriafogas néven olvashatsz róla.
-akinek vizuális a memóriája (nekem is), sokat segít, ha vázlatot rajzol az anyagról, fontos hogy a dolgok áttekinthetőek legyenek. Középiskolában ha sok időm volt, még képregényeket is rajzoltam történelmi leckékből, időigényes, de nagyon jó móka, és sokáig megmarad.
-ha szóban kell felelned, akkor legjobb, ha az anyagot a tanulás végén hangosan magadnak visszamondod. Rá fogsz jönni, hogy habár úgy tűnt érted az egészet, ha neked kell szavakba önteni, akkor elakadsz. Ha vissza tudtad mondani, a fejedben van tényleg.
-ha sokmindent kell tanulni, pl. érettségire, így csináld: oszt be az anyagot, napi szinten, hogy mit kell teljesítened. Rajzolj egy naptárt egy A4-es lapra, és oszd be, hány oldal/hány tétel stb. amit egy nap alatt teljesíteni kell, így tudod követni, hogy állsz az anyaggal. A tanulás az aznapi anyagból nagyon alapos legyen, legjobb a felmondós módszer. Az utolsó 1-2 nap (az anyag méretétől függően) legyen az ismétlésé. Az ismétlés alkalmával csak annyit kell tenned, hogy figyelmesen, odafigyelve végigolvasod az anyagot. Ekkor fog az egész komplexen összeállni a fejedben. Amíg tanulsz, mindig aludj eleget, különösen a vizsga előtti napokban. Időpocsékolás fáradtan nekiülni, minden sokkal tovább tart, és sokkal kevésbé hatékony.
-Végül, rendszeresen képzeld el magad amint ott vagy a vizsgán, és remekül teljesítesz, és büszke vagy magadra. Ez egyszerű, de roppant hatékony módszer.
Szóval mindent bele, és sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!