Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Sürgős válaszra lenen szüksége...

Sürgős válaszra lenen szükségem! Miként értsem meg, hogyan működik az elmém?

Figyelt kérdés
Gyerekkorom óta rejtély számomra az agyam működése, még általános iskolás koromban mindent bemagoltam, sokszor elmondtam, kész kínszenvedés volt, de végül-is meghozta az eredményét, aztán felfedeztem, hogy lehet másképp is tanulni, megértéssel, mögé-gondolással. Azóta ez a kettősség nem bír egymással, amikor bebizonyosodik 1-1 jobb eredményemnél az egyik verzió, mondjuk a megértéses módszer, akkor egy idő után rossz jegyet kapok és a magolás tűnik mégis jónak, és ez az egész fordítva is megtörténik.. 19 évesen még mindig nem értem, hogyan működik az agyam és most ismétlek érettségire! Mit csináljak, hogy rájöjjek, miként tudok elsajátítani a legjobban mindent??

2013. márc. 15. 16:56
 1/7 anonim ***** válasza:

A válasz attól függ, hogy lány vagy, avagy fiú? Ugyanis a lányokét a mai napig sem érti senki.

Amit kérdezel, a tanulással kapcsolatban: a történelem, magyar, idegen nyelv, kémia magolós tantárgyak. Fizika, matek meg odafigyeléssel az órán már meg is érted. A szabályok meg adják magukat.

2013. márc. 15. 18:14
 2/7 A kérdező kommentje:

Fiú vagyok.

De egyébként nem ez a gond, ezeket tudom. A baj belül van a fejemben, elkezdek azon fantáziálni, hogy a bemagolt anyag hová került, vajon megfelelőképp raktározódott e, miként hívhatom elő rendesen. Sokszor van, hogy úgy érzem semmit sem tudok, máskor meg mindent.

2013. márc. 15. 18:19
 3/7 anonim ***** válasza:
Ne gondolkozz ezen sokat,mert be fogsz kattanni.
2013. márc. 15. 18:36
 4/7 A kérdező kommentje:

18:36

Világos, de ha egyszer tudom, hogy van egy elmebéli állapot, aminek a birtokában maximálisan el tudok sajátítani mindent, akkor ne keresgéljem? Ha tudom, hogy bennem van, mert tapasztaltam már!

2013. márc. 15. 19:01
 5/7 anonim ***** válasza:
Nem kell rajta agyalni,csak engedd el magad,figyeld,hogy mi történik,és érteni fogod idővel.
2013. márc. 16. 07:12
 6/7 A kérdező kommentje:

ma 07:12

Köszönöm!

2013. márc. 16. 10:48
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem fontos amit kérdezel, a magyar oktatásban a tanulásmódszertant szinte elfelejtik, pedig az első dolog amit meg kéne tanítani a suliban, hogy milyen módszerrel érdemes tanulni. Én sok évet tanultam végig, most is képzem magam. Én azt mondanám, hogy valószínűleg kicsit mindenkinél másképp működik a dolog, de vannak mindenkinél hatékony módszerek.

-hacsak nem szó szerint kell pl. egy verset vagy képletet megjegyezni, mindig a megértéssel való tanulásra kell törekedni, mert tartósabb, hatékonyabb (kevesebb energiába kerül, és még szórakoztathat is).

-Néha azonban elkerülhetetlen a magolás, ott is sokat segít, ha játékosan valami értelmet adsz a dolgoknak, ami segít tartósan memorizálni. Például ha egy felsorolást kell megjegyezned, és fontos hogy egy dolgot se hagyj ki a listából, akkor a lista elemeinek kezdőbetűiből alkoss egy mozaikszót, pl. meg jell jegyezned, hogy nemesfém bánya van: Cipruson, görögországban, és egyiptomban, akkor a C, G, E kezdőbetűkből alkoss valamit, pl. azt a szót hogy cég. Majdnem stimmel, csak az e változott hogy értelme legyen a dolognak, így nem fogod egyiket sem kihagyni a listából. Persze ha több dolgot kell megjegyezni, akkor többet segít ez a trükk.

-menj el egy agykontroll tanfolyamra ha tudsz, ott is foglalkoznak a kérdéseddel, és memóriafogas néven olvashatsz róla.

-akinek vizuális a memóriája (nekem is), sokat segít, ha vázlatot rajzol az anyagról, fontos hogy a dolgok áttekinthetőek legyenek. Középiskolában ha sok időm volt, még képregényeket is rajzoltam történelmi leckékből, időigényes, de nagyon jó móka, és sokáig megmarad.

-ha szóban kell felelned, akkor legjobb, ha az anyagot a tanulás végén hangosan magadnak visszamondod. Rá fogsz jönni, hogy habár úgy tűnt érted az egészet, ha neked kell szavakba önteni, akkor elakadsz. Ha vissza tudtad mondani, a fejedben van tényleg.

-ha sokmindent kell tanulni, pl. érettségire, így csináld: oszt be az anyagot, napi szinten, hogy mit kell teljesítened. Rajzolj egy naptárt egy A4-es lapra, és oszd be, hány oldal/hány tétel stb. amit egy nap alatt teljesíteni kell, így tudod követni, hogy állsz az anyaggal. A tanulás az aznapi anyagból nagyon alapos legyen, legjobb a felmondós módszer. Az utolsó 1-2 nap (az anyag méretétől függően) legyen az ismétlésé. Az ismétlés alkalmával csak annyit kell tenned, hogy figyelmesen, odafigyelve végigolvasod az anyagot. Ekkor fog az egész komplexen összeállni a fejedben. Amíg tanulsz, mindig aludj eleget, különösen a vizsga előtti napokban. Időpocsékolás fáradtan nekiülni, minden sokkal tovább tart, és sokkal kevésbé hatékony.

-Végül, rendszeresen képzeld el magad amint ott vagy a vizsgán, és remekül teljesítesz, és büszke vagy magadra. Ez egyszerű, de roppant hatékony módszer.

Szóval mindent bele, és sok sikert!

2013. márc. 16. 15:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!