Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Volna egy nagyon régóta tartó...

Volna egy nagyon régóta tartó problémám. Végre megengeded kedves aranyos gép hogy feltegyem a kérdésem?

Figyelt kérdés

Már vagy 8 éve dadogok. Kipróbáltam mindent: kő a nyelv alá, kisgyerekkel lassú artikulált beszéd, olvasás hangosan, pszichológushoz is jártam félévet. Az a helyzet hogy egyik sem segített. Ha egyedül vagyok és akkor beszélek hangosan akkor egy picit sem dadogok, de ha máshoz szólok akkor 10 szóból 2-t eldadogok. Nagyon ciki, főleg, hogy már most állást is keresek. 23 éves vagyok, 4 szakmám is van. Mindegyik 4-es 5-ös lett tehát nem vagyok buta gyerek. Már nagyon elvagyok keseredve, olyannyira hogy régebben már öngyilkosságon is gondolkodtam. De most lett egy barátnőm aki szeret így is és adott egy kis reménysugarat. :'(

Mindig azt mondják, hogy a probléma belül lehet és hogy nem teljesen vagyok elszánt arra, hogy elmúljon mert aki nagyon akarja az megtudja magát gyógyitani.. Azt mondják, hogy önkontroll. Nem vagyok annyira pesszimista csak olyan aki már alig hisz valamiben a sok csalódás miatt. Jaj de elkanyarodtam. Valami vélemény? Ötlet?

2013. márc. 6. 08:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

"Mindig azt mondják, hogy a probléma belül lehet és hogy nem teljesen vagyok elszánt arra, hogy elmúljon"

Ez lehet, hogy így van. Szerintem a pszichológust is vagy nem vetted komolyan, vagy ő nem vette komolyan, de nem kellene feladnod, és keresni kéne egy másikat.

"mert aki nagyon akarja az megtudja magát gyógyitani."

Ez viszont nem igaz, van akinek segítséggel megy csak.

Amúgy elég egyértelmű, hogy lelki okai vannak. Gondolom a pszichomókus is kérdezett a gyerekkorodról, család, rokonok, barátok, ellenségek, suli hangulat, stb. Ezeket kiveséztétek? Esetleg egy rossz emlék, ijesztő vagy megalázó szitu, cikis helyzetek, félelmek, ilyesmi. A lényeg, hogy próbálj őszinte lenni magadhoz. Pszichológusnak vagy idegennek mondhatsz akármit, de magaddal szemben légy őszinte. Ez nem egyszerű, és ha nem megy, ne add fel, keress másik pszichológust.

2013. márc. 6. 09:30
 2/11 anonim ***** válasza:

Még egy kérdés: Gyerekkorodban mennyire voltak szigorúak veled? Mennyire tiltottak dolgokat, mennyire szóltak rád, hogy ne csináld ezt vagy azt?

(Első voltam.)

2013. márc. 6. 09:32
 3/11 anonim ***** válasza:
Szerintem is okos lenne egy másik pszichológust keresned. Amúgy azt észrevetted, hogy most saját magad terrorizálod magadat? Olyasmivel kínzod magad, hogy "ha nem múlik el a dadogásom, senkinek sem kellek, ez elfogadhatatlan, iszonyú dolog, azonnal hagyjam abba!", pedig nyilván Te is tudod, hogy ez mekkora butaság. Ezeket nem lehet parancsszóra megoldani. Időt kell adni a léleknek. Legyél türelmes, elfogadó és békés. Te is tudod, hogy nem ezek az élet fontos kérdései. És egyébként szerintem éppen akkor fog elmúlni a dadogásod, ha már nem fogsz miatta görcsölni.
2013. márc. 6. 11:07
 4/11 A kérdező kommentje:
Nem volt nagy szigorság, elmehettem játszani haverokkal, gépezni is engedtek a maga módján. igazából csak az volt rossz, hogy apám ivott és verte anyámat. Néha nagymamámat is. Engem nagyon nagy ritkasággal max egy pofon ha rossz voltam. Ez volna? A pszihológus csak annyit csinált velem minden héten hogy feküdjek le az ágyra és csukjam be a szemem és halhassam őt. Ő meg elkezdte, hogy ellazulok, pihenjek, lazítsam el minden izmom.....stb. Ezt 4 hónapig bírtam mert ennek semmi értelme. Szinte alig beszélgettünk rólam. A gond most az, hogy nekem már pénz lenne a pszichologus. Mert már nagy vagyok, régebben ingyen volt. Ha most elmennék az veszett drága volna, ráadásul nem 5-6 alkalom kellene, sztem. És ugye mint írtam pályakezdő vagyok még munka nélkül.
2013. márc. 6. 12:55
 5/11 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Lehet, naív vagyok de eddig úgy tudtam, beszédhibán logopédus szokott segíteni. Azt nem tudom, hogy logopádudst fel lehet e iratni receptre ( TB-re), de azzal nem veszítesz, hogy elmész a háziorvosodhoz, és megkérded től.

2013. márc. 6. 13:13
 6/11 anonim ***** válasza:

"apám ivott és verte anyámat. Néha nagymamámat is."

Amikor ezt felidézed magadban, mit érzel? Vagy ha valahol a közeledben erőszakot látsz, melletted pofon vágnak valakit, stb., akkor hogy érzed magad? Vagy csak ha valaki üvölt az utcán, amerre sétálsz?

(Nem akarok kontárkodni, szóval nem muszáj válaszolnod. :))

2013. márc. 6. 13:14
 7/11 A kérdező kommentje:
Orvos azt mondta, hogy ez nem az ő dolga, a másik kérdésre válasz, hogy talán egy kicsi félelmet, de mást nem. Lehet, hogy ez a szörnyű gyerekkor miatt lettem érzékeny. Hamar sértődök és hamar tudok sírni ha megbántanak. Pl a harry potter utolsó részénél a moziba 3x sírtam, szerencsére Barinőm nem vette észre. A kérdés feltevés alatt is éreztem sirhatnékom de visszafogtam. Néha nehezemre esik de valahogy sikerül. Egyszer nagyon leégtem a suliban mert tanár bá le szidott valamiért de nagyon én meg elfordultam és sírtam, nem bírtam visszafogni sehogy sem. Alig birok bánni az érzéseimmel, nagyon nagy akarat kell hogy egy kicsi érzelmi kitörést visszabírjak tartani. Valamint hamar elkezdek remegni ha félek. Amikor páromat megtaláltam akkor ő csókolt meg engem és nem fordítva, és én még félóra után is éreztem hogy nagyon remegek. :(
2013. márc. 6. 19:56
 8/11 anonim ***** válasza:

"Valamint hamar elkezdek remegni ha félek."

Nem akarok túl okosnak tűnni, szóval lehet, hogy nincs igazam, de szerintem ez félelem, remegés történik akkor is, mikor másokkal beszélsz és dadogsz, pontosabban az is ennek a hatásnak, reakciónak egy magnyilvánulása. Szerintem erre kellene rágyúrni, hogy a magabiztosságodat erősítsd. Ennek persze fiatalabb korban kellene kialakulnia, amikor a személyiség még fejlődik és képlékeny, szóval gyors és teljes javulást ne várj, de mindenképpen javítható a dolog. Tudom, rossz példa, de kicsit olyasmi ez, mint mikor egy kutyával egész kölyök korában kiabáltak és verték, és felnőtt kutya korában már reflexből összehúzza magát akkor is, ha valaki csak felemeli a kezét. Ez a reflex beépül a személyiségbe, és hat az egész világlátásra.

Nem tudom, próbáltad-e, de valamilyen csoportterápiára is elmehetnél, ahol többen vannak hasonló problémával. Legalábbis ez is egy lehetőség. Az önbizalmadat kicsit erősítené. Szerintem túl nagy hatással van rád a környezetedben lévő emberi szó, és emberi jelenlét, mintha eleve alárendelt helyzetben éreznéd magad egy másik ember jelenlétében. Meg kell értsd, hogy ezek szerepek, mindenki kicsit erősebbnek mutatja magát, mint amilyen, és mindenki valamilyen szinten hatni próbál a másikra. A kimondott szónak is nagyon nagy ereje van, és nagyon hat ránk, akár elismerjük, akár nem. De meg kell tanulj ezek mögé látni, hogy kontroláld ezt a hatást. Rá kell jöjj, hogy aki veled szemben áll, gyakran próbálja magát ilyen-olyan módon erősebbnek, jobbnak, stb. mutatni magát, próbál befolyásolni, hatni rád. (Ez nem mindig tudatos, akaratlanul is ezt csinálják az emberek.) Ha ezt megérted, és így szemlélsz másokat, azt fogod észrevenni, hogy ezek a hatások lepattanak rólad.

Na valami ilyesmi, ahogy én látom. Remélem segítettem. :)

2013. márc. 7. 09:53
 9/11 anonim ***** válasza:
Minden kerületnek van egy pszichológusa, akihez TB-vel lehet menni, csak ezt nem nagyon szokták hirdetni. Az előző pszichológusod meg minden volt, csak nem hozzáértő...
2013. márc. 7. 18:57
 10/11 A kérdező kommentje:

8-as köszi, igyekszem valahogy. Sok okosságot írtál. Biztos te is tudod, hogy könnyű mondani... Csak nagyon nehéz betartani. Valahogy csak túl jutok rajta.

9-es neked is köszi, utána érdeklődők van-e ilyen. Köszönöm mind kettőtöknek.

2013. márc. 8. 08:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!