Lehet, hogy skizofréniás vagyok? (lent)
Depresszióm van több mint egy éve, viszont olvasgattam erről a skizofréniáról, és a webbeteg.hu-n ezeket a tüneteket írja:
-Téveszmék - nem a valóságból táplálkozó személyes hit, például paranoia (követnek valakit, összefogtak valaki ellen) vagy nagyzásos téveszme.
-Bizarr téveszmék - például valaki azt hiszi, hogy marslakók szabályozzák a gondolatait.
-Hallucinációk - nem létező dolgok észlelése, például képzeletbeli hangokat hallása.
-Inkoherencia (összerendezetlenség) - logikátlan gondolatok.
-Érzelemmentesség, vagy nem megfelelően kimutatott érzelmek.
-Folyamatos olyan érzés, hogy valaki figyeli.
-Munkahelyi, illetve társasági helyzetekben nem megfelelő viselkedés.
-Társasági izoláció.
-Problémák a személyes higiéniával.
-Ügyetlen, koordinálatlan mozgás.
Rám ezek mind igazok. Lehet, hogy itt rosszak az adatok, vagy nálam más van, de azért érdekel, mert ép próbálok kigyógyulni a depiből meg a szocfóbból, és nem hiányzik még valami.
Annyi, hogy szoktak lenni ilyen "rohamaim" amikor olyan, mintha be lennék zárva egy dobozva, nem kapnék levegőt és kívül meg olyan emberek vannak, akik bántani akarnak. Olyankor kényszert érzek, hogy megvágjam magam vagy valami fájdalmat okozzak magamnak.
Szedek nyugtatókat, de azoktól inkább csak alszok.
Mit mondtok?
Köszönöm!
15/L
Az első sulimban én voltam a kis "Csúnyakislány" akiből mindig viccet lehetett csinálni. Akkor anyám átíratott egy másik suliba, ahol eléggé visszahúzódó voltam, mert egy barátom sem volt. Illetve egy barátnőm volt, akivel összevesztünk, és rám küldött 3 lányt, hogy verjenek meg. Naponta megvertek, megaláztak, hiába szóltam az offőnek vagy a dirinek, nem csináltak semmit. Még a gyámügy sem. Akkor alakult ki nálam ez az egész. Azért elég szar volt, hogy szünetetekben egyedül álltam kint, erre odajöttek, hogy mit pofázok én és megvernek.. Már levegőt sem mertem venni. Nagyon rosszindulatúak voltak ott. Még a tanárok is megaláztak az osztály előtt, amikor valamit nem tudtam. Szinte mindenki ellenem volt. Gúnyneveket kaptam, lopkodták a cuccaimat.
Szóval ez engem tönkretett. Hogy senki nem állt mellém. Mindig is gyenge voltam ilyen téren. ) évesen elváltak a szüleim, és az is sok volt. Most apámnál vagyok magántanuló, anyámra nem számíthatok, mert ő másba szeretett bele anno, ezért is váltak szét, és mára már megszállott, figyeli a szomszédot (akiért úgy odavan), és csak a saját bajával foglalkozik. Próbáltam neki segíteni, de nem hajlandó változni. Barátaim nincsenek. 2 lány van, akivel úgy megvagyunk, de nem is érdeklődnek irántam, hogy mi van velem, vagy ilyesmi..
Szóval csak apura számíthatok. Ő amiben tud segít, de ebből az egészből csak egyedül tudok kikecmeregni, viszont nem tudom, hogy hogyan..
Köszönöm a válaszokat!:)
Akkor sem vagy skizofrén. Engem is bántottak, nekem is pokoli gyerekkorom volt; igaz én nem vagdostam magam; és dettó ugyanezek a tüneteim voltak. Azért mondtam, hogy depresszióval kevert szociális fóbia. Az, hogy hajnalban fekszel és este kelsz, tökéletes tünete a depressziónak. Az, hogy úgy érzed, hogy néznek téged az utcán, tökéletes tünete a szociális fóbiának. Ha nem hallasz random hangokat, nem leszel skizofrén. Az én pszichiáteremnek is ez volt az első kérdése amikor említettem neki, hogy mintha engem figyelnének és rajtam nevetnének.
Annak, hogy így érzed, valszeg az oka az, hogy az emberekben nem bízol, irracionális félelemérzeted van, túlzott reakciókat adsz a környezetedre. Olyankor is, ha nincs valós inger. Ráadásul mivel gondolom barátaid sem nagyon vannak, nem alakultak ki nálad szociális kézségek, illetve ha ez kezeletlenül marad, később rosszabb is lehet. Sőt, ilyen szempontból a magántanulóként való oktatásod is óriási hiba, a későbbiekre való tekintettel.
Ha ezek a tünetek nem múltak el a gyógyszerek szedését követő egy-két-három hétben, akkor más gyógyszer kell neked. Szólj az orvosnak a lehető leghamarabb. A pszichiáter pedig nem egyenlő a pszichoterápiát végző pszichológussal. Az utóbbit mindenképpen javaslom felkeresni, ha módodban áll, mert anélkül a gyógyulás esélye kicsi. Megint csak tapasztalat.
Megfelelő gyógyszerrel helyreáll az alvás-ébrenlét ciklus, elkezdesz nyugodt lenni sok ember társaságában is, nem fogod vagdosni magad és minden kevésbé lesz félelmetes. Nem azt mondom, hogy minden szép és jó lesz egyből, csak tolerálható. Ahhoz hogy jó legyen, kell a pszichoterápia és akkor később már gyógyszer nélkül is az marad. Ráadásul hamar el lehet a XANAXot is hagyni, mivel nem fogsz szorongani. Normális orvos szorongásoldót csak a gyógyszer szedésének kezdő szakaszában szokta felírni, amíg még nem fejti az orvosság ki teljesen a hatását.
Vagdosni a BPD-sek (Borderlinde Személyiségzavar) szoktak.
Nekem pld. ezt az egy tünetet kivéve, minden stimmelt, és a dokim azt mondta, depressziós, pánikrohamos, szorongásos vagyok, de nem BPD-s. Szal sztem ne analizáld önmagad! Én heteken át próbáltam meggyőzni a dokimat, hogy értse már meg, hogy BPD-m van, mert öngyilkossági hajlamaim is vannak. Nem vagdosom magam, nem BPD. Neki volt igaza.
Lényeg, hogy rád jellemzőek a hallucinációk.
Le merem fogadni, hogy az vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!