A túlzott cukorfogyasztástól kialakulhat cukorbetegség?
"A 2-es típusú diabetes mellitust (más néven nem inzulinfüggő diabétesz)[18] az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt stb.) a magas glikémiás index (GI)[19] miatt okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.
Az éveken át tartósan magas inzulinszint, pontosabban étkezésenként egy-egy hatalmas inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak a sejthártya cukortranszportját[20] fokozó hatásainak. Ám mivel az agy érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, a sejtek viszont egyre jobban ellenállnak. Egy ponton azonban a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet, és a tartósan magas vércukorszintnek vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia lehet a következménye."
Azt sem tudod, hogy egyáltalán magas e a cukrod, de mindjárt terheléses cukortesztet akarsz.Hagy döntse el már az orvos, mire van szükséged. Ha az éhgyomri cukrod rendben van, akkor minek kell komplikálni?
Akármelyik gyógyszertárban 300 Ft-ért megmérik a cukrodat.
Nekem volt egy időszakom, amikor rengeteg édességet ettem. Egyáltalán nem vagyok elhízba, de hármas ikreim vannak, és amikor kicsik voltak, hát ... kellett egy kis segítség, és én a nutella és társai felé fordultam.
Aztán egy vérvételnél kiderült, hogy az előző 3 hónap vércukorszintjeim bizony magasabbak voltak. (fruktozamin, HbA1C vizsgálatával vérvéetllel ki tudják kimutatni).
Az éhgyomri értékem normális volt, de a terheléses mérés már magasabbat mutatott.
Akkor leálltam a cukorral, AloeVerár ittam, és három hónap múlva helyreálltak az értékeim.
Szerintem a túlzott, dömpingszerű cukorbevitellel ki lehet meríteni a hasnyálmirigyet, vigyázni kell vele.
Azért azóta is cukorral iszom a kávét, és eszem csokit is, de vigyázok a mennyiségekkel, és ha válaszhatok akkor a kevésbbé édeset választom.
Remélem segítettem, vigyázz magadra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!