Aki minden nap megiszik 5-6 doboz sört, már alkoholista? Esetleg gyógyszert is vesz be hozzá, az már függőnek számit?
Még egy kiegészítés: több ismerősöm is küzdött hasonló problémával. Talán gyógyszer nélkül, de alkohollal bizonyosan. Egyikük leszokott, mielőtt szétesett volna a családja (a partnere elhagyta volna gyerekkel együtt), úgy, hogy "letettem a poharat, nem iszok többet"; a másik elvonóra ment, szintén sikeresen szokott le (sok gyerek látta volna kárát, ha nem teszi); a harmadiknak szintén a felesége adott ultimátumot. Ö talán a legsikeresebb, mert nem keresett "pótlékot" helyette.
A Nyírőben voltam gyakorlaton, és nagyon jó hely volt... fontosnak tartották, hogy az egész probléma OKÁT tárják fel.
Valakinek ki kell mondani, nevén kell nevezni a helyzetet. Ha mindenki csak nézi, azzal nem segít... viszont ha őszinte, és elmondja, hogy figyelj, szerintem ez már sok --- átmenetileg lehet, hogy haragudni fog, de aztán vagy megkérdezi, hogy "jó, de mit csináljak?", vagy ha már túl van rajta, megköszöni, hogy az első igazi lökést (és az őszinteséget) tőled kapta... még ha ez a rögösebb út, akkor is.
Akkor csak így tovább! Fontos mindig biztatni, és tudatosítani benne, hogy Ő maga fontos Számodra, és hogy elfogadod ezzel a problémával együtt - mert csak így küzdhet ellene. Teljes elfogadásban, és [bár közhelyesnek tűnik] szeretetben. És ezt még ma, most el kell kezdeni...
[tudod: "Ma van életed hátralevő részének első napja" - a holnap pedig mindig holnap marad...]
Sok sikert... ha publikus, érdekelne majd, hogyan alakul.
Na nem okoskodok tovább ;)
Üdv.kérdező!
Én 25 évig "gyakoroltam" az alkoholizmus "gyönyörűségeit",mos 3 éve hogy leszoktam,Addiktológus segítségével!
Beillesztek ide egy kis "emléket",,,próbáld kimásolni és add oda neki,hátha elgondolkozik rajta!!! Én írtam!
Íme:
OB:30-20-50-10
Ha...
úgy érzed,hogy az alkohol része az életednek...
ha előre eltervezed hogy mikor nyúlsz a pohár után,
ÁL-indokokat találsz ki Önmagad lelkiismeretének
megnyugtatására...
Ha fogyasztása nem kötődik semmilyen
eseményhez,alkalomhoz...
Ha munkád elvégzése után alig várod,hogy hatalmába
kerítsen az a mámorító érzés amit az alkohol okoz,és
tudatodban nullára degradálódik az alkotás és előre-
jutás vágya.Számodra megszűnik a tér és az idő fo-
galma,a pillanatnak élsz és nem veszed észre,hogy
közben elmegy melletted az ÉLET!!!
Az idő telik és nem történik semmi új! Az életed egy
"taposómalom",nincs semmi értelme semminek.
Nincs semmid és lassan már senkid sem lesz!
Tudatod lassan leépül...ÉRTÉKTELEN leszel! Az em-
berek lenéznek és megvetnek! Elveszíted EMBERI
MÉLTÓSÁGODAT!!!... És másnap új fogadalmakat
teszel,újra akarod kezdeni az Életet,de képtelen vagy
rá,mert GYENGE VAGY!!!Az alkohol kiölte belőled az
akaraterődet!!! Ha ÍGY akarsz élni,ez neked az ÉLET,
akkor gratulálok . . . és:
ÜDVÖZÖLLEK AZ ALKOHOLISTÁK TÁBORÁBAN!
/...Egy VOLT alkoholista.../
Aki minden nap iszik akár egy sört, de azt azért mert "kell", az függő, tehát alkoholistának lehet nevezni. Ha valaki néhány naponta változó mennyiséget iszik, mert csak jólesik, az meg nem függő. Magam heti kb két üveg vörösbort fogyasztok, s van mikor ki is marad egy hét. De ha muszájból minden nap meginnék egy pohárral, magam is alkoholista lennék. Én inkább kólafüggő volnék, mert abból naponta megiszom kb egy litert. :))
Na de ha a sör mindennapos, ráadásul gyógyszerrel, ott igen komoly a függőség, de ez inkább súlyosbodhat, s ezért mihamarabb lépni kell.
5-6 doboz az igen sok naponta, ha nem bír ki 1 napot pia nélkül akkor szerintem beszélhetünk függőségről.
"Viszont GYÓGYSZERRE soha nem innék.Az már szerintem DROG."
Az alkohol is DROG mivel hogy függőséget okozhat csak sokan elfelejtik és keverik az illegális drogokkal amik ugyanúgy függőséget okozhatnak csak éppen TILTVA vannak. Egyébként bizonyos antidepresszáns "gyógyszerek" is ugyanolyan függőséget okozhatnak mint a többi DROG...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!