Bekattant az ismerősöm?
Egy ismerősöm nagyon érzékeny kis lélekkel bír. Folyton wowozik, és folyton az olyan helyeket keresi még játékban is, ahol kevesen vannak, egy igazi kis közösség van, megértő emberek, ahol jól érzi magát. Az életben is mondjuk. Sosem volt képes fejessel beleugrani az életbe, mindig tervezget, átgondolja a dolgokat, mielőtt cselekszik, nem mer úgymond "belekerülni a mókuskerékbe". Ez lehet, hogy buta megfogalmazás, de a lényeg benne van. Folyton talál/vagy és kialakít magának egy olyan környezetet, ahol megértő szavakra talál és rendes emberekre. De nagyon durván, nem normális szinten.
Oké, hogy szinte minden normális ember erre törekszik, de ő nagyon láthatóan és erőteljesen... ha nem sikerül neki, nincs mellette valaki, akitől megerősítést kap az érzékeny kis lelke, akkor hamar "összeomlik" -> elgyengül a személyisége és nem mer dönteni, könnyen bekönnyesedik a kis szeme, főleg nagyobb érzelmi megterhelés alatt, egy villamosra képtelen egyedül felszállni, ott emberek közé nem tud beülni, pedig minden normális emberi lény azt teszi. Ő szorong és fél, hogy mit fognak róla gondolni, meg hogy kinézik onnan, amikor semmi különös nincs a külsejében.
Az egyedüli dolog, ami megnyugtatja az érzékeny kis lelkét, az a fekete kis tacskókutyájának a közelsége, meg ha a nagymamájával beszélget.
Azért ide írtam, mert valami betegsége van, amiről említést tett, de csak félszavakkal utalt rá, és többet nem bírtam belőle kihúzni. Mindig is ilyen volt, faluról került fel városba, 5-6 évig kint élt. Ja igen, ha valaki megbántja interneten, és nem bírja feldolgozni, akkor "csinál magának egy új személyiséget" ... szóval új felhasználó (a régi mellett is akár), teljesen máshogy írogat vele, elhiteti másokkal, hogy ő egy 10 évvel fiatalabb/idősebb férfi/fiú nő/lány, és ahhoz méltó stílusban is próbál írogatni meg viselkedni. De mondjuk ez részben IRL (in real life) is igaz, csak ott némileg hamarabb átlendül az egészen és nem is olyan erőteljes az új viselkedési formája. Ez játékokban vehető leginkább észre nála. Beilleszkedni sosem tudott normálisan az emberek közé, mindig azon aggódott, hogy mit fognak róla gondolni (=/= társadalomba, azt mindig is betartotta, meg tudta az illemet úgy-ahogy, nem pszichopata).
Mi baja lehet szerintetek szegénynek?
Jaa, látom, hogy már minimum harmadjára tettél fel ezzel kapcsolatban kérdést, és nem segítő szándékkal (igen, először azt hittem, barátok vagytok, és szeretnél segíteni neki, hogy feldolgozza a betegségét... de kis butus vagyok).
Szerintem neked is vannak problémáid, ha irigy vagy egy beteg emberre, mert több dolgot meg mer tenni, mint te. Igen, sok furcsa dolga van, gátlásai, szorong, de valahogy szabadabbnak tűnik nálad. Tekintve, hogy ezt a kérdést ismételgeted... Ha mindenen ennyire fennakadsz, elég gagyi életed lehet.
17L
Nekem is az a gyanúm, hogy a a kérdező magára utal, nem ismerősre.
Egyébként hányszor fogod még feltenni ezt a kérdést kicsit átírva? Nem unod még? Pontokat lehet jó válaszok adásával is gyűjteni, nem csak fake kérdésekkel. :)
Jobbulást kívánok Neked!
Teljesen mindegy, hogy rólad van szó, vagy egy barátodról, a következő lépések vezetnek eredményre:
(1) Fel kell ismerni, hogy probléma van. Amíg ez nem történik meg, addig nem lehet tovább lépni.
(2) Pszichológus (nem pszichiáter!!!) segítségét kell kérni.
Az embernek nem csak fizikai, lelki bajai is lehetnek. Ahogy nem tud mindenki odébb görgetni egy 200 kilós követ, csak segítséggel, úgy a gondolataink, és a szándékaink megvalósítása is akadályokba ütközhet. A saját akadályainkba. Ez természetes, és nem betegség! Matek egyenletet is csak akkor tud valaki megoldani, ha előtte megtanítják rá.
Az ilyen akadályok leküzdésére való a pszichológus. Nem a barátok! A barátok meghallgatnak, de nem feladatuk a probléma megoldása - ráadásul minden ember más, az ő megoldásuk egyáltalán nem biztos hogy sikeres a bajban lévőnek. Sőt, a találomra való sikertelen kísérletezés barátok tippjei, okoskodása alapján csak elmélyítheti az "ezt nem lehet megoldani" érzést.
A pszichológus ezt tanulta éveken át, hogy hogyan működik az ember, milyen problémákba ütközik, és hogy hogyan tudja rávezetni a megoldásra. A pszichológus nem a tutit fogja megmondani, hanem felismerésekben segít. A probléma tanulási folyamat által, saját, új ötletek által kerül megoldásra, melynek eredményeképp erősebb, bátrabb, és kiegyensúlyozottabb ember folytathatja az útját.
Hajrá, sok sikert!
(Privát leveleket nem szoktam olvasni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!