Fixa ideám, hogy valaki/ valami ott van a sötétben, minden este félek. Van megoldás?
Kiskorom óta félek a sötétben, mivel azt hiszem, hogy ott van valami ijesztő. Ez a félelem lefekvéskor is jelen van (ezért mindig a tv-n alszom el - fény-és hangforrás), de akkor is, ha este lemegyek a nappaliba mondjuk, és kb. 2 másodpercig sötétben vagyok, amíg fel nem kapcsolom a villanyt. Nagyon zavaró, érzem, hogy hevesebb a szívverésem... Néha meg nem merek az egyik oldalamról átfordulni a másikra, mert beláthatatlan következményei lennének, ha az a valami észlelné, hogy mozgok.
Mit tegyek, létezik erre diagnózis és kezelés? (16/L)
Ezzel kábé mindenki így van ilyen korban, de legalábbis elég sokan. Viszont kevesen vallják be, mert az hiszik, hogy 16 évesen már nem szabad félni a sötétben.
Képzeld el, én például alig mertem beszappanozni az arcom, mert azt képzeltem, hogy amikor nem tudom kinyitni a szemem, akkor valaki bejön a fürdőszobába. valamilyen szörny, és amikor majd újra kinyitom a szemem, akkor ott fog állni, pont előttem. :) Ezért mindig irtózatosan siettem az arcmosással. Most őszintén! Nem nevetséges? :DD
Szóval előbb-utóbb elmúlik magától is, nem kell aggódni. Ez teljesen normális viselkedés, az ősembertől örököltük, a génjeinkben van. Ugyanis több millió évig úgy éltünk, hogy voltak állatok, akik láttak a sötétben, mi pedig nem. És az éjszaka vadászó állatoknak az ember is prédája volt. A sötétség ezért egyet jelentett a félelemmel, a lehetséges halállal. És a félelem teljesen beépült az emberbe, még gondolom kéne pár millió év, hogy eltűnjön belőlünk, már ha van annyi időnk.
Mindenesetre nem árt tudatosítani magadban, hogy a sötétben pont ugyanaz van, mint a világosban, csak olyankor nem látod. :)
Az alatt a pár millió év alatt, mióta civilizálódtunk, már rég eltűnhetett volna a génjeinkből.Meg a férfiakéból is a szoknyavadászat..Mert persze ezt is a génekkel magyarázzák.
Igen, van valami a sötétben, méghozzá te magad és gondolj bele, hogy inkább annak lehetne félni valója, aki hívatlanul lép a szobádba.Különben az életben vannak az ilyen "szörnyeknél" sokkal rosszabb dolgok is, majd ha átmész pár ilyenen, akkor már rá sem fogsz hederíteni a szörnyekre.
# 6/8 ma 14:53
Szerinted már pár millió éve civilizálódtunk? Még csak néhány ezer évvel ezelőtt!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!