Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nagyon félek a sötétben, nem...

Nagyon félek a sötétben, nem tudok elaludni. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
12 éves korom óta nem volt bajom az elalvással.. Most októberben kezdtem félni a sötétben, nagyon magam alatt voltam. Azóta a sötétségtől való félelmem mellett sajnos napközben is hányingerem van, fáj a fejem, szomorú vagyok. Novemberben voltam pszichológusnál, Ataraxot írt fel nekem. Nem túl hatásos, de nem is akarok ennél erősebb gyógyszert. Este felé kettő 1mg-os tablettát veszek be (nem nagyon hat, de azért jobb mint nélküle), néha napközben is 1-et. Úgy terveztem, hogy nyáron abbahagyom, de nem megy. Ha beveszem a gyógyszert, akkor is félek. Csak a fejem lóghat ki a takaró alól, a takaró nem lehet túl vékony, muszáj, hogy a szobába valami fény szűrődjön, az ajtó nem lehet bezárva, az ablak nem lehet nyitva és csak ott tudok elaludni, ahonnan az egész szobát belátom, jobban szeretek korán lefeküdni, mert jobb ha valaki még ébren van a házban mikor én elalszom... Ha teljes csend van és sötétség, akkor minden kis zajra felébredek. Elkezdek pirosodni, iszonyatosan gyorsan ver a szívem, nem is tudok tőle aludni, mert olyan mintha valami óra kattogna. Körülbelül 1-2 néha 3 vagy több óra kell ahhoz, hogy elaludjak. Éjszaka többször is felébredek. Nem szeretnék gyógyszert szedni, mert sportolni szeretnék. Pszichológusra meg sajnos nincsen pénz. Lehetséges lenne kigyógyulni ebből ezek nélkül? Hogyan? Elviselhetetlen.:( 15/L

2012. júl. 2. 22:33
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Mitől félsz? Ha nem egyedül alszol a szobában akkor is jelentkezik ez?

Nem ért 12 éves korodban valami rossz élmény. Lehet, hogy nem is emlékszel rá, félálomban voltál vagy csak filmen láttál valamit.

Én azt gondolom, hogy egy olyan pszichológus kéne aki nem gyógyszert ír fel, hanem feltárja ezt a rossz élményt.

Én 33 éves vagyok és vannak hasonló fóbiáim, ezért nincs a hálószobánkban akasztós szekrény és lefekvés előtt mindig benézek a hálószoba ajtó mögé. Férjem hál istennek nem foglalkozik ezzel :)

2012. júl. 2. 22:45
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Próbálj zenét hallgatni elalvás közben,úgy,hogy egy idő után magától kikapcsol.Eltereli a figyelmedet a félelmet keltő gondolataidról.
2012. júl. 2. 22:45
 3/8 anonim válasza:
Én is voltam így. Anno én vitamint szedtem , MagneB6-ot probáld ki te is. Nekem használt. Gondolj arra hogy a sötétség a barátod, nem bánt az senkit és semmitse. Sokan mondják hogy minden az agyban dől el , pl ez is. Lekell győznöd , elkell hinned hogy a sötétség nem bánt. Vagy még egy ötlet , probálj meg vmit sportolni, és hátha ha elfáradsz úgy könyebben tudsz elaludni, de elsősorban ezt agyban kell megnyerned. Nem kell félni tőle, én is fostam tudom hogy szar. Probáld ki a MagneB6-ot , ez vitamin nem pedig gyógyszer. Elsősorban lenyugtat kicsit. Erős vagy te , letudod győzni. :)
2012. júl. 2. 23:00
 4/8 anonim ***** válasza:
40%

Én sokáig rémeket álmodtam ez miatt, de egyszer sikerült ezeket letisztáznom, és ahelyett hogy az ablakon beugró vámpír szívta volna ki a vérem, leültem vele beszélgetni.

Kicsit gáz volt, mikor álmomban elaludtam, és ottis elaludtam meg ott is, és minden szintes álmomban ezt álmodtam, majd felriadtam egy szintel feljebb, ahol megint beugrott majd megint megint, és csak kb 7x-re voltam a valóságban.

De ha máshogy nem megy, szerezz be egy pasit, ő majd alszik veled, ha már szülőkkel nem szeretnél.

Mielött valaki megkérdezné hogy jön ez ide, a nyugtalan elalvástól volt, mert féltem, és mindig ez járt az agyamban. Immáron 4-5 éve volt ez kb.

18/f

2012. júl. 2. 23:48
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :) De annyira nem merem. Igazából én sem tudom, hogy mitől félek, de félek nagyon. Biztos jobb lenne ha lenne kivel aludnom, igen.:) De most nem is vagyok otthon, úgyhogy még az átlagosnál is rosszabb.. Tegnap egész nap remegtem, alig alszom már egy hete... Kész vagyok teljesen
2012. júl. 3. 01:45
 6/8 anonim válasza:

Azóta mi a helyzet? :)

Sajnos én is hasonló gonddal küzdöm.

2016. máj. 29. 03:28
 7/8 anonim válasza:
Próbáld ki azt, hogy ha sokan vagytok a lakásban(ha jöttek rokonok stb) és az összes szobába alszik valaki, akkor csak lazulj el és ha felkelnél éjszaka, akkor gondolj arra hogy sokan vagytok és nem kell félni semmitől
2017. dec. 30. 11:15
 8/8 anonim ***** válasza:
Nos, én 32 vagyok, és gyerekkorom óta kísért a félelem a sötéttől. (X-akták lehet a fő bűnös) Az idegenektől, akik csak úgy felbukkanhatnak a szobámban, sötét árnyaktól, vagy láthatatlan erőtől félek. Hallucináltam már árnyakat, "erőt", ami megszállja testem és teljesen ledermedek, megmerevedek ki tudja hány percig, hosszú pillanatig, teljesen rámtör a rettegés. Azóta anyaként kislámpa mellett vagyok képes elaludni, de tegnap pl. 2,5 óra alatt tudtam csak, ez azért ritka. Úgy gondolom, ezt csak az értheti meg igazán, aki hasonló problémával küzd, így azoktól felesleges tanácsot várni, akinek nincs problémája az elalvással. Az élénk fantázia ami tehet róla, ezt mondta nekem korábban egy pszichológus. Sok mozgás előtte, hogy a tested is "álomba zuhanjon", és kislámpa biztosítéknak. Én többször próbáltam életemben leküzdeni a sötéttől való félelmem, voltak időszakok, amikor nem félem nagyon, de mindig visszatér a félelem, ha egyedül vagyok, elfog a rettegés, halálfélelem. Borzasztó. Sok sikert, ezzel lehet még sokáig együtt kell élned.
2018. jan. 3. 14:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!