Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szinesztézia. Van-e közületek...

Szinesztézia. Van-e közületek szinesztéziás, és ha igen, konkrétan miben nyilvánul meg? Érdekelne, hogy Ti hogyan élitek meg, milyen formában tapasztaljátok meg ezt az érdekes jelenséget.

Figyelt kérdés

Szinesztézia: olyan mentális jelenség, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, tehát például a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társít.

Egy jó ideje foglalkoztat a dolog, de sokáig nem tudtam, hogyan nevezik, ill. eleinte nem is gondoltam, hogy egyáltalán van erre elnevezés.

Az én agyam a napokhoz és a hónapokhoz rendel meghatározott színeket.

A környezetemben teljesen egyedül vagyok ezzel a "furcsasággal". :)

2009. júl. 9. 00:36
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

A szinesztézia szó maga azt jelenti hogy az érzékszervek által nem észlelhető dolgokat társítanak, pl költsézetben, szagoljuk a sárgát, vagy halljuk a dinnyét, vagy mittom. Értitek. A dinnyét szájjal esszük nem füllel haljuk.

Én szagok alapkán emlékezek. Félre szoktam néha tenni üres golyós dezodorokat, mert egy korszakot képesek bennem életre kelteni, azt az időt amikor azt használtam.

Ez mondjuk nemtudom mennyire szinesztézia.

2009. júl. 12. 21:19
 12/20 anonim ***** válasza:
29%
szagokkal lehet legjobban memorizálni.
2009. júl. 12. 21:23
 13/20 anonim ***** válasza:
60%

Szerintem a szaglásos dolog más, az nálam is így van. De mégse tudok színeket társítani pl. a napokhoz. Kérdező, tök érdekes lehetsz :)

Ja és igaza van annak, aki előttem írta szagokkal lehet legjobban memorizálni. Múltkor volt a Dr. Houseban is :D

2009. júl. 13. 06:28
 14/20 anonim ***** válasza:
42%
a hét napjaihoz én is... a TV-újság miatt :D
2009. júl. 13. 13:33
 15/20 anonim ***** válasza:
41%

21:19es vagyok.

Igen én is hallottam már iylet hogy szagokkal leet a legjobban memorizálni, azért is írtam, ez nem egészen szinesztézia szerintem: D

Én ünnepekhez társítok színeket, meg évszakokhoz, nevekhez is néha. De szerintem mindenki társít valamihez. A szinesztézia valójában az érzékszervek felcserélődése, szerintem amiket ide leírunk, színek társítása, az nem egészen oylan istenes szinesztézia. Apropó dr.house, ebben egyszer volt egy nő a NASA-tól,. aki asszem a szemével hallott. Na az szinesztézia.

2009. júl. 14. 12:57
 16/20 anonim válasza:
Én szinesztéziás vagyok. Minden betűhöz, számhoz karakterhez színeket. Minden szaghoz hangokat és hanghoz szagokat társítok. Van hogy egy szónak más színe van mint az azt alkotó betűnek, szóval semmi logika nincs benne. Viszont bármit meg tudok jegyezni, pl. látok 3 mp-re egy 20 számjegyű kódot és visszamondom akárhogy, mert a színek alapján megjegyeztem. Szerintem is érdekes dolog, de én nagyon szeretem. Egyébként az én szinesztéziám elég "súlyos" (már ha illik ez a kifejezés) a legtöbb esetben sokkal alacsonyabb szinten nyilvánul meg. :)
2009. nov. 10. 00:13
 17/20 anonim ***** válasza:
Én is szinesztéziás vagyok. A betűkhöz, számokhoz, hónapokhoz, a hét napjaihoz, sőt, személyekhez is kapcsolok színeket! Továbbá az istennek sem tudom megjegyezni a jobb-bal irányt. Eddig nem tudtam, miért van ez, de aztán olvastam, hogy a szinesztéziások nagyon hajlamosak erre.
2010. febr. 3. 23:48
 18/20 anonim ***** válasza:

Erősen szinesztéziás vagyok, ha érdekel benneteket, szívesen mesélek arról, hogy hogyan "látom a világot".

Példa:

Számok közül nagyon furcsa figura nekem a 27 -es szám. Baromi magas, görbe a háta, és lila-zöld színű kabátot hord. Sajnos kemény DOHÁNYOS is, és könyörög az alatta lévő 26 -osnak, hogy ne árulja be őt. Főleg, mert tetszik neki a 18 -as.

A legfurcsább, hogy visszagondolva nem is emlékszem rá, mikor alakult ki bennem ez a kép a 27 -esről (illetve minden más dologról), mintha mindig is így éltem volna. Egyes dolgokról, amikről szokatlanul sokat "tudok", simán meg tudom mondani, hogyan viselkedne egyes szituációkban, melyik másik dologba szerelmes, mik a hibái. Fura dolog ez :P Ha érdekel, kérdezhettek még, szívesen válaszolok.

2012. júl. 17. 22:57
 19/20 anonim ***** válasza:

Hú, ez nem semmi. Remélem nem kamu, mert nagyon érdekes.

Csak számokkal van ilyen, vagy mással is?

2012. júl. 17. 23:09
 20/20 anonim ***** válasza:

22:57 -es vagyok.

Nem kamu, és direkt akarattal nem is lehet ilyesmit előhozni - nem csak számok, igazából bármi kapcsán. Mikor zenét hallgatok, vagy egy képet nézek, egész egyszerűen nem gondolok arra, hogy "na, most erről mi jut eszembe?" Akkor sem, ha megkérnek rá. Néhány másodperc alatt BÁRMIRŐL kapok "szinesztéziás infókat", amit úgy élek meg, mintha az agyamnak egy másik szektorába zuhannék, és ott meg is van az elképzelt kép az adott dologról. Teljesen másképp érzem magam abban a néhány másodpercben, amikor előhozom egyes dolgok "szinesztézia képét". Bármit mutatsz nekem, azonnal reagálok.

23:09 -es, aki reagált a kommentemre, na neked az első mondatod "Hú, ez nem semmi." Na ez a mondat kifejezetten a lila-rózsaszín tartományban mozog, és kicsit édes, kicsit savanykás íze van, ráadásul parfümillatú. :) A H -betű fehér, esetleg halványrózsaszín, az Ú -betű mélylila, az E -betű kék, a Z -betű sötét, ezzel ellensúlyozza tehát az E világosságát, így visszarántva a lila-rózaszín színtartományba. És így tovább... :) Ez most furán hangzik, de rögtön megvolt bennem a kép, ahogy láttam ezt a pár szót.

Maga a "szinesztézia" szó egyébként nekem olyan, mint egy tál leves, vagy egy szilveszteri buli; a S -betű sárga, a Z -betű világosbarna, az I -betű általában kék szokott lenni - vagyis az egész színes. Ja, és ha megfognánk a szót, langyos hőmérsékletű.

2012. júl. 18. 23:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!