Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Férjemet a psziciátriai...

Férjemet a psziciátriai szakrendelőben kezelik. Gyerekünk nincs, gyakran kell utaznom, ezért kértem a psziciátert, hogy írja fel férjem testvérének elérhetőségét. Megtagadta! Jogos volt?

Figyelt kérdés
2012. jún. 20. 08:08
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Kicsit zavaros. Te nem tudtad a férjed testvérének az elérhetőségét és neked írta fel az orvos v te adtad meg a sógorod/nőd elérhetőségét az orvosnak?

Amennyiben a sógorod/nőd hallani sem akar rólad és az orvos így adta ki az elérhetőségét, így nem jogos az orvos részéről. Ha te adtad meg az elérhetőségeket, h legyen valaki, aki segít a bajban, amíg nem vagy ott és az illetőre tényleg lehet is számítani, akkor jogos.

2012. jún. 20. 08:18
 2/16 anonim ***** válasza:

Az orvos, mintegy, hogy milyen, nem adhat meg neked semmilyen adatok a beteg egyéb hozzátartozóiról.

Ezt neked kell megtudni, de elég meglepö, hogy a férjed testvéréröl nem tudod, hogy hol él.

2012. jún. 20. 08:25
 3/16 anonim ***** válasza:

Mindenképpen jogos volt, és na ez az, ez a követelőzős, asztalverős betegtípus az, ami miatt elhagytam Magyarországot.

Az orvosnak kötelezettségei vannak az információk kiadása kapcsán, csak a legközelebbi hozzátartozót köteles értesíteni, ennek törvényileg szabályozott sorrendje van, az 1997. évi CLIV. törvény 16.§-a.

16. § (1) A cselekvőképes beteg - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - közokiratban, teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy - írásképtelensége esetén - két tanú együttes jelenlétében megtett nyilatkozattal

a) megnevezheti azt a cselekvőképes személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés, illetve a visszautasítás jogát gyakorolni, illetve, akit a 13. § alapján tájékoztatni kell,

b) az a) pontban meghatározott személy megjelölésével vagy anélkül a (2) bekezdés szerinti személyek közül bárkit kizárhat a beleegyezés és a visszautasítás jogának helyette történő gyakorlásából, illetve a 13. § szerinti tájékoztatásból.

(2)49 Amennyiben a beteg cselekvőképtelen és nincs az (1) bekezdés a) pontja alapján nyilatkozattételre jogosult személy, a beleegyezés és a visszautasítás jogának a (4) bekezdésben foglalt korlátok közötti gyakorlására - az (1) bekezdés b) pontjában foglaltak figyelembevételével - a megjelölt sorrendben az alábbi személyek jogosultak:

a) a beteg törvényes képviselője, ennek hiányában

b) a beteggel közös háztartásban élő, cselekvőképes

ba) házastársa vagy élettársa, ennek hiányában

bb) gyermeke, ennek hiányában

bc) szülője, ennek hiányában

bd) testvére, ennek hiányában

be) nagyszülője, ennek hiányában

bf) unokája;

c) a b) pontban megjelölt hozzátartozója hiányában a beteggel közös háztartásban nem élő, cselekvőképes

ca) gyermeke, ennek hiányában

cb) szülője, ennek hiányában

cc) testvére, ennek hiányában

cd) nagyszülője, ennek hiányában

ce) unokája.

Tehát látjuk, hogy a sorrend a törvényes képviselő, házastárs, gyerek, szülő, testvér, stb. Ha az illető cselekvőképes (ami pszichiátriai kezeltként kérdéses, nem derül ki a történetből), akkor a házastársat és CSAKIS ŐT kell értesíteni a helyzetről.

Pláne, hogy a magyarok többsége mocskosul előítéletes a betegekkel szemben!

2012. jún. 20. 09:14
 4/16 anonim ***** válasza:
Teljes mértékben jogos volt az orvos eljárása. Ha te megadtad a saját elérhetőségedet, akkor majd gondoskodsz arról, mi legyen a férjeddel. Ugyanis te is tudsz telefonálni. Gondolom, nem az űrhajón utazol, mert oda valóban bajos telefonálni.
2012. jún. 20. 10:37
 5/16 A kérdező kommentje:
Úgy látom félreérthető volt, ezért elnézést kérek.Én akartam megadni a rendelőben a sógorom elérhetőségét, mert utánnam, ő a legközelebbi hozzátartozó. Ez arra az esetre is vonatkozott volna, ha engem valami baleset ér, vagy bármi akadályozna. Az orvos viszont tiltakozott, hogy felírják a férjem adatai közé.Ha pl.közösen ér bennünket egy baleset, én meghalok, a férjem esetleg esz- méletlen, vagy egyéb betegsége akadályozza a cselekvőképességét, lesz ideje a kórháznak felkutatni hogy az ország mely részén élnek rokonok akik ilyenkor intézik a beteg magánügyeit?
2012. jún. 20. 13:51
 6/16 A kérdező kommentje:

Egyáltalán nem követelődztem és nem vertem az asztal. A közös háztartásban élő házastárs én vagyok és mivel nincs gyerekünk, akadályoztatásom esetére kívántam megadni sógorom elérhetőségét.

Férjem eddigi ambuláns lapjain a következő diagnózisok szerepelnek:depresszió, demencia, epilepszia.Gyakran tapasztalom, hogy férjem rövid időre elveszti az emlékezetét. Pl.nem tudja hogy hol járunk (30 éve él ebben a városban, nem Bp.), nem találja megszokott tárgyainak a helyét, stb.Ezek a kimaradások idáig csak rövid ideig tartottak, de erre nincs garancia.Ha külföldön vagyok, nem biztos hogy el tudnak érni.

2012. jún. 20. 14:05
 7/16 anonim ***** válasza:

Már ne is haragudj, ha a férjed kórlapján az áll, hogy demencia, akkor mit keresel te külföldön? Tettél egy fogadalmat, hogy kitartasz mellette jóban-rosszban, erre elmész? És itt most nem arról van szó, hogy hogy éltek, hanem a kitartásról. Persze a házasság jópár embernek nem sokat jelent.

Ez az emberi része.

A szakmai részéhez annyit tudok hozzátenni, hogy nincs ilyen, hogy "akadályoztatásod esetére", tehát ha létezik egy háztartásban élő feleség, akkor egyszerűen nem adhatja ki az infót senkinek, a gyerekének sem, az anyjának sem, csak neked, nevesítve vannak azok az esetek, amikor nem így van. Bemásoltam a jogszabályt.

Mit nem lehet rajta érteni?

2012. jún. 20. 19:56
 8/16 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy még ha egy írást is viszel az orvosnak, akkor sem teljes értékű egy demens pszichiátriai beteg által írt papír, tehát egy negyedfokon értesítendő rokonra ezt nem tudod átruházni.
2012. jún. 20. 19:58
 9/16 anonim ***** válasza:

"Ha pl.közösen ér bennünket egy baleset, én meghalok, a férjem esetleg esz- méletlen, vagy egyéb betegsége akadályozza a cselekvőképességét, lesz ideje a kórháznak felkutatni hogy az ország mely részén élnek rokonok akik ilyenkor intézik a beteg magánügyeit?"

"Egyáltalán nem követelődztem és nem vertem az asztal."

Követelőzni. D nélkül.

Amúgy pontosan erről beszélek. A kórháznak semmi köze a te magánügyeidhez. Azokról neked kell gondoskodnod.

NEM az orvosnak!

Ezt jól jegyezd meg. A kórház nem szociális otthon.

2012. jún. 20. 20:11
 10/16 anonim ***** válasza:

7-es, érdekes ez a te általad bemásolt jogszabály. Szerintem kitörölheted vele a hátulsó feled, mert nem mindenki tartja ám be.

Mamám testvére és felesége otthonba kerültek, a fiuk elvesztése után az egyedüli unokájuk volt megbízva mindennel. Mamám testvére meghalt, majd 3 hétre rá a felesége is. De az otthon mégsem az unokájukat hívta először, hanem a néni testvérét. Valószínűleg ők nem olvasták a jogszabályt.

Ahhoz meg mi közöd, h ő külföldre megy? Lehet munkája, lehet külföldön élő, helyhez kötött családtag is ott, unokák, akikre vigyázni kell. Bármi.

Én (külföldön élek) idősekkel, demenciásokkal is foglalkozom. Nálunk pl van átmeneti szállás olyanoknak, akiknek a családtagja egy kicsit megpihenne egy-két éjszakára, esetleg elutazik, nyaralni megy stb. Sosem gondoltam, h ez olyan nagy bűn lenne. Nekik is kijár a pihenés. Elég kemény a nap 24 órájában velük élni évekig.

2012. jún. 20. 20:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!