Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan hagyjam abba a kis...

Hogyan hagyjam abba a kis mennyiségű frontin szedését?

Figyelt kérdés

Kb. 2 hete rámjött egy pánikroham, megijedtem, így elmentem pszichológushoz. Azt mondta, hogy nem érdemes gyógyszert szedni, mert összeszedett vagyok, ha viszont ismét rosszul vagyok, menjek el pszichiáterhez, vagy ha nagyon nyugtalan vagyok, akkor bevehetek egy frontint alkalmanként (1 db 0,25-öst). Azt is mondta, ekkora adagtól nem lehet rászokni. Bevétel után lenyugodtam, de aztán jött egy másik pánikroham is, amit viszont (szerintem) a gyógyszer okozott, mivel fel-alá kellett rohannom, nyugtalan voltam, hiperventilláltam (gyors légzés), szétszórtnak, szórakozottnak éreztem magam. Jelenleg előző vasárnap óta szedem a frontin, elenyésző mennyiségben (első két nap 0,25 reggel, este), majd csökkentettem, és jelenleg 0,125-öt szedek. Teljesen értelmetlennek látom a gyógyszer szedését, mert nélküle is jól vagyok, de szedem, mert azt olvastam, hogy elvonási tüneteket okoz, ha hirtelen hagyom abba. Az a kérdésem, hogy vajon abbahagyhatom-e rögtön, vagy pedig szedjem kötelességből (ezzel kockáztatva a tényleges rászokást)? Az említett hatások mellett még tapasztaltam zavartságot (össze-vissza járnak a gondolataim), mozgásigényt (valójában aludtam volna, mégis mozognom kellett). Azt is olvastam, hogy annyi idő alatt érdemes leszokni, mint amennyi ideje szedem a gyógyszert, de mi van akkor, ha egyáltalán nem igénylem a gyógyszert, és nem is vagyok rosszul a leszokástól? Akkor lehet 0-ra csökkenteni, és csak akkor bevenni, ha tényleg rosszul vagyok?

Egészségügyi állapotom egyébként kielégítő. Sportolok, tanulok.

22/F

2012. máj. 11. 10:52
 1/8 A kérdező kommentje:
Ja, és még annyi, hogy lehetséges, hogy az első pánikrohamom is a gyógyszernek köszönhető (bár erre nem emlékszem tisztán).
2012. máj. 11. 10:53
 2/8 anonim ***** válasza:
75%
2 alkalomtól nem szokott rá a szervezeted, szerintem fölösleges volt reggel este beszedned
2012. máj. 11. 11:17
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ekkora adagtól és ennyi idő alatt nem szoktál rá. Nyugodtan hagyd abba a szedését. Ha feszült leszel, igyál citromfű teát.
2012. máj. 11. 17:03
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Évekig kell szedni, és sokkal nagyobb mennyiségben, hogy rászokj. Nem ez a kis frontin gyógyított meg, és nem is ez fog okozni bajt, ha elhagyod. Ha mégis visszatérne a pánikod, valóban menj el pszichiáterhez, mert lehet mégis kellene kis antidepi. Vagy jó tanács. Szakember szájából. Az megnyugtat.
2012. máj. 12. 21:21
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Sürgősen keress egy másik, egy kompetens pszichológust. Ott is sokféle van. A pánik pszichoterápiával prímán gyógyítható, véglegesen elmulasztható. Gyógyszerrel nem múlik el, csak a rohamot tünetmentesíted, de megint elő fog jönni.
2012. máj. 13. 12:15
 6/8 A kérdező kommentje:

Azért kérdezem, mert bár csak 5 napig szedtem, de megpróbáltam elhagyni, és a szorongás iszonyatos erővel tört rám, a gondolataim máson se jártak, mint hogy vegyek be egy frontint, szóval lehet, hogy ilyen kis idő után is kialakul függőség. Ezt egyébként az orvosom is mondta, hogy ha már korábban találkoztam ilyesmivel (márpedig igen), akkor fokozottabban reagál rá a szervezetem.

Az nem világos, hogy az a szorongás ami rámtör, az vajon a gyógyszertől van (elvonási tünet) vagy pedig az "alap" szorongás (ami egyébként nem volt jellemző korábban)?

Aki szedett kis mennyiségű frontint, és elhagyta, milyen tüneteket tapasztalt? Érdekelnének. Milyen tempóban lehet elhagyni? Egyszer azt olvastam, hogy heti 10%-os (ami valljuk be, elég lassú), máshol azt, hogy 6-8 hét (ami szintén az).

Azért vagyok bizonytalan, mert bár korábban tényleg szorongós voltam, mostanában ez nem jellemző rám, de az utóbbi időben elemi erővel tört rám, ha nem volt nálam gyógyszer, miutn bevettem, akkor pedig jobban lettem.

Köszi a válaszokat!

2012. máj. 14. 06:34
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Csáo

Ha kiváncsi vagy milyen elvonási tüneteim vannak?Én önszántamból ledobtam a frontint kb 1 hete.Úgy 80napig szedtem Ebböl kb 60 napig 3x 0.25 öt

aztán kissé emeltem mert ugy érezem nem birom már anyámékkal eggyüttlétet totál kinyirnak...

Ugyhogy felmentem 5x1 re az volta poén hogy ezt észre se vettem :-)

80 nap után abbahagytam.

Kb egyhete hogy egyik napról a másikra 0-ra leraktam.

Kiváncsi vagy mitérzek?

Néha Hőhullámom van szorit a fejem a mellkasom.(ez a legsz..rabb)

Néha Fájnak a lábaim.

Néha ingadozik a vérnyomásom.

Alig tudok mozogni.

Reggelente alig tudok felkelni.

Nehezen alszok el.

Nehezen kelek fel.

Néha rángat az ideg.

Néha remeg a kezem remegnek az ujjaim.

Néha hideg a lábam.

Néha rángatóznak a lábizmaim.

Néha levert vagyok.

Néha elvagyok tompulva.

Zajokat felerősitve hallom.

Fényre érzékeny a szemem.

Régen szerettem viccelődni vidám voltam mára kezdem elveszteni a humorérzékem.

Kissé változtat a személyiségen is a gyógyszer azthiszem.

Elég nehéz megszabadulni tőle.

Elvonási tünetek viszonylag(állitólag1-2hét vagy 1-2hónap) sokáig megmaradnak .

2013. júl. 18. 17:43
 8/8 anonim ***** válasza:
A frontin egy nagyon erős gyógyszer, ezért egy kis mennyiség elhagyása is fokozatosan kell, hogy történjen!Apránként csökkentve, a legjobb reszelésekkel pár hetente, hogy ne kapjon sokkot az agy. De ha pontosabban érdekel a csökkentések módja, akkor csatlakozz facebookos leszokó csoporthoz, ott le van írva minden lerakással kapcsolatos információ, amit érdemes tudni. Elég ha beírod a keresőbe hogy "frontin leszokás" és egyből kiadja a csoportot. Ráadásul azért is jó, mert sokan vannak a csoportban, akik éppen ezt a gyógyszert csökkentik, és megtudhatod az ő tapasztalataikat, nehézségeiket, megoldásaikat, hogyan sikerült egy-egy csökkentéssel kapcsolatos nehézséggel megbirkózniuk. Ezt orvos nem tudja megmondani, mert ők nem szedik ezeket a gyógyszereket, és elhagyni sem hagytak el ilyet soha. Éppen ezért általában rettentő gyorsan szedik le ezekről a szerekről a betegeket, amivel sokkolják az egész idegrendszerüket, ami miatt utána sokkal nehezebben gyógyulnak a sérült receptorok.
2019. szept. 27. 09:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!