Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Léteznek vajon "veszélytelen"...

Léteznek vajon "veszélytelen" szociopaták?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, ha valakinek nincs lelkiismerete-bűntudata, abból mindenképp az következik, hogy minél magasabb státuszt akar elérni, és legtöbbször aljas eszközökkel?

Szerintem ezekben az esetekben ritkán fog megmutatkozni, hogy az illető egy szociopata, és nem lesznek ártalmasabbak egy átlagembernél:

1. Lehetséges, hogy érzelmek híján meggyőződésből, ideológiai alapon (ezen kívül jól felfogott érdekből -bízzanak benne, stb.-) közelítse meg azt, hogy milyen helyzetekben/hogyan hajlandó csak ártani másoknak a maga javára.

2. Lehet köztük olyan, akinek csak az kell, hogy az alapvető szükségletei meglegyenek, ezért nem is akar magasra törni.

3. A normális emberek kötődnek hobbikhoz, javakhoz, kényelemhez (vagy éppen a mozgáshoz), tehát szükségünk van pihenésre-kikapcsolódásra. A szociopaták olyan szinten érzelemmentesek, hogy előbbiek semmilyen motivációt nem jelentenek nekik? (Jó, persze a társas időtöltésen kívül.) Ha ennyire azért nem, talán válhat olyan ember egy szociopatából, aki a pillanatnak él, magasan leszar mindenkit, de amíg nem állnak az útjába, nem árt senkinek. Persze jó kérdés, hogyha nem érdekli semmi más, hogyan lesz idővel pénze ezekre a dolgokra? De tegyük fel, hogy nagyon gazdag családba született, akiktől mindent megkap, így nem kell azon gondolkoznia, hogyan gázoljon át másokon, hogy megszerezzen-elérjen valamilyen vágyott dolgot.

Mi a véleményetek?

2012. ápr. 19. 15:57
 1/6 anonim ***** válasza:
szerintem vannak: milliárdos maffiózók pl
2012. ápr. 19. 16:02
 2/6 tetris ***** válasza:
100%

A szociopaták általában nagyon jól tudják manipulálni az embereket. Amikor mások felé érzelmeket mutatnak, akkor azok nem spontán érzelmek, hanem tanult magatartásformák. Vagyis példaként: Azért viselkedik egy szociopata együttérzően egy gyászolóval, mert a társadalom íratlan szabályai ezt kívánják meg. Nem pedig azért, mert tényleg sajnálja a gyászolót.

Nem akarnak ők direktben ártani senkinek. Egyszerűen arról van szó, hogy nem érdekli őket, nem érinti meg őket más emberek érzelmi élete. Számukra ez lényegtelen. Ezért hazudnak nyugodtan bárki arcába, mert nincs számukra jelentősége a lelkiismeretnek sem. Céljaik elérése érdekében a hazudozást, a másokon való gátlástalan átgázolást egyfajta eszközként használják. Képtelenek belátni, hogy másoknak milyen lelki sebeket okoznak.

2012. ápr. 19. 16:22
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Szociopatáknál nem lehet beskatulyázni konkrét kórképet. Lehet, hogy a tünetek 80-100-70 atb. százaléka igaz az adott alanyra. Tehát fennállnak variációk.

Példának okáért vannak kötődésre képes szociopaták, motivációra és motiválásra képesek. Vannak akik még fonák módon szeretni is tudnak magukon és tárgyakon kívül másokat is. Ezért fontos azt felfogni a távlélekbúvároknak, hogy ami kinn van wikikakipédián az nem szentírás ... Csak egy kis empátiára van szükség ami az intelligens szociopatáknál a képzelőerőben valósulhat meg vagy képződhet le hamisan, de hatásosan.

2013. okt. 22. 00:48
 4/6 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a választ! Sejtettem, hogy nem lehet a dolgokat túlságosan beskatulyázni a pszichológiában.
2013. okt. 25. 20:01
 5/6 anonim ***** válasza:
83%

1. Baromi sokat ideologizálok, de ez időről időre változik, voltak szélsőséges korszakaim - nincsenek erkölcsi alapjaim ugyanis, az alap hozzáállásom az élni és élni hagyni, miért ne.

2. Mivel nincs bennem megfelelni akarás sem különösebb motivációim nincsenek, a kényelmet többre tartom, mint a törtetést. (De azért az alapvető szükségletek nálam egy bizonyos életszínvonal fenntartását jelentik, nem elég a kaja-meleg.)

3. Az én szinte egyetlen motivációm bármire az unalom - igen, ebben a bármiben az emberi kapcsolattartás is benne van.

2013. dec. 13. 18:52
 6/6 A Fekete ***** válasza:
100%
Mindenkinek segítek, ha tudok. Nem azért, mert érdekelnek, hanem mert ezt tekintem a dolgomnak. Minket csak a saját szabályaink tartanak féken.
2013. dec. 19. 12:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!