Van a klasszikus nagyroham , ami kevésbé veszélyes, inkább ijesztő:
- megfeszül az egész test, aztán rángatózni kezd
A kisroham az már veszélyesebb, mert sokszor láthatatlan, de sokkal jobban károsítja az agyat (hisz epilepsziánál oxigénhiányos állapot áll be):
- kisroham lehet pl. megy az ember, aztán összecsuklik - feláll, pár lépés után megint összecsuklik
- vagy olyan állapotba kerül az ember mentálisan, hogy totál elfeljti, mit csinál (pl. felkel, megveszi a vonatjegyet Szegedre, lemegy, és ott eszmél fel, de fogalma nincs, hogy mit keres ott)
- Salemi típus: az ember hirtelen összegörnyed, mintha imádkozna valakihez
De az epilepsziát már csmőkorban diagnosztizálják, és gyógyszert kap rá - kicsire, nagyra egyaránt, különben nagyn súlyosan károsodik a kp-i idegrendszer.
Nem diagnosztizálják csecsemőkorban..
Én 12 évesen estem össze reggel, miután anyámék elmentek dolgozni. Addig semmi bajom nem volt... Halálra voltak rémülve, mikor alig tudtak észhez téríteni a kórházban... Addig azt sem tudtuk, hogy ilyen van.
Tünet: Van kis-és nagy roham.
Nagyrohamnál: a beteg elájul, rángatózik, habzik a szája, akaratlan széklet és vizelet ürítés lép fel, stb...
De rengeteg féle van. Pl. nekem egy ideig fel sem tűnt, csak a sokadik esetet említettük meg az orvosnak ( addig azt hitte a párom, hogy nem figyelek rá, azért nem válaszolok). Pl. nekiálltam mosogatni ,és ledermedtem, "elbambultam". ( párom azt hitte, ilyen bamba vagyok, mígnem kiderült, hogy ez is tünet). Remegés, kézremegés, tárgyak elejtése, stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!