Ha valakiben van skizofrén hajlam, mitől törhet ki az addig lappangó betegség és milyen a lefolyása, ha nincs gyógyszeres kezelés?
Első? Mégis mit gondolsz? Hogy már a hajlamot is gyógyszerezzük?! Tegyük fel, hogy nekem genetikai hajlamom van a magas vérnyomásra... Akkor már most kezdjek el szedni vérnyomáscsökkentőt megelőzésképpen?!
Kérdező, attól, hogy valakinek hajlama van rá, még nem biztos, hogy ki is jön rajta a betegség. A barátnőd mostani állapotának lehet, hogy köze nincs ehhez. A gyász sokféle normálisnak mondható, de mégis erőteljes pszichés reakciókat eredményezhet.
Egyes szakértők szerint semmi kiváltó ok nincs, egyeseknél kitör, másoknál nem. Mások a stresszel hozzák összefüggésbe, állítólag hosszabb stresszes időszak előzi meg általában a betegség kitörését. Ezért célszerű kerülni a túlzott stresszt, főleg a veszélyestetett életkorban (ami férfiaknál leginkább 15-25, nőknél inkább 20-30 éves kor).
Minél jobban funkcionál valaki, annál kisebb az esélye arra, hogy szkizofrén beteg lesz és kedvezőtlen a betegség lefolyása. Tehát akinek a kapcsolatai rendben vannak, munkahelyén jól teljesít, jó a közérzete stb., annál kisebb az esély a betegségre és a lefolyása is kedvezőbb. A magányos, rosszul teljesítő, hangulatzavaros, rossz családban élő stb. egyénnek pedig rosszabbak az esélyei. Hogy ebben az összefüggésben mi az ok és mi az okozat, az nem egészen világos.
# 4/7
Ezeknek a tüneteknek remélem tudod, hogy nem feltétlenül van köze a skizofréniához... Szép is lenne b*sszus... Lehetnek esetleg a KÍSÉRŐTÜNETEI, de nem feltétlenül kell erre gondolni. Sima szorongással járó, neurotikus tünetek. Nyugodtan lehet rájuk gyógynövényes nyugtatókat szedni, de ennek a skizofréniához és annak "megelőzéséhez" semmi köze.
Én egy klinikai szakpszichológust tudnék ajánlani, aki segítene feldolgozni a gyászt, és oldani a szorongást.
Nem tudom, hogy a skizofréniát mint kórkép, vagy mint "lelkiállapot" használod (csak mert sok önjelölt pszichoguru ezt teszi - pl.: "Olyan depis vagyok").
A skizofréniát a gondolatok és cselekvések közötti kapcsolat felbomlása, tulajdonképpen szétesik a tudat.
Az általad leírt tünetek nem feltétlenül utalnak skizofréniára, inkább a gyász általános lefolyására, bár ezt szerintem talán írták is.
Egyébként van egy olyan teória - csak hogy válaszoljak a kérdésre is -, hogy bizonyos hallucinogén tudatmódosító szerek (gomba, LSD) kihozhatják az emberből az addig lappangó pszichés zavarokat. Az más kérdés, hogy a legtöbbjénél amúgy is előtörne később.
Egyébként barátnődnek részvétem, a szeretteinket elveszíteni mindig nehéz, valószínűleg tanácsos lenne egy olyan szakembert keresni, aki a gyász feldolgozására specializálódott. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!