A rivotril (klonazepám) és a xanax, frontin (alprazolám) között mi a különbség?
Szerintem ez olyan kérdés, amit egy laikusnak kb. lehetetlen elmagyarázni, mert úgysem fog belőle érteni semmit: más a kémiai hatásmechanizmusuk és ezért a terápiás felhasználásuk is. Mindkettő BZDP-származék, de a kettő közül a klonazepám hatása összetettem, mert a posztszinaptikus GABa-gátláson kívül a szerotonerg rendszerre is hat az 5-HT1 és 5-HT2 receptorokon keresztül - a szintézésüket fokozza, illetve a felhasználásukat gátolja, és mivel a neuronális aktivitást negatív visszacsatolással csökkenti, ezért súlyosabb szorongásos rohamok, vagy akár egyes epilepszia típusok esetén is használható. A MAO-rendszerre is hat. Az alprazolam ezzel szemben tisztán GABA-gátló, nagy affinitással kötődik a GABAa-receptorokhoz, a hatása kevésbé összetett - elalvási nehézségek és enyhébb szorongásos állapotokban alkalmazható eredményesen.
A Rivotrilt a Merck gyártja, mivel nem igazán foglalkoztat jelentős orvoslátogatói csapatot - ellentétben a magyar Egissel, aki viszont igen -, ezért ebben az esetben tökéletesen kizártnak tartom, hogy anyagi érdeke fűzödne a Rivotril felírásához, szemben a beteg "szakmai" indokával, hogy szimpatikusabbnak tűnik a Frontin..
Tudtommal a rivotrilnál a görcsoldó szorongásgátló hatás van dominál.
A frontin xanax stb nél pedig inkább a nyugtató hatás.
az első válaszoló szépen felmondta a tankönyvi leckét, pár fontos dolgot kihagyva: az egyént, a betegséget, illetve más szedett gyógyszereket.
frontin ua. mint a xanax
amúgy, igen, általánosságban az a vélemény, hogy a xanax az rövidebb ideig hat (3-4 óra) és inkább nyugtató, a rivotril ezzel szemben komplexebb gyógyszer és inkább szorongásoldó vmint 6-8 óráig hat.
én súlyos szorongásra próbáltam mindkettőt. a betegségem sajnos nem olyan szinten van, hogy közösségben feszengek, vagy nehezen utazom tömegközlekedési eszközön, hanem konkrétan a lakásból kimenni probléma, vagy egyedül maradni itthon... szóval én szedtem mindkettőt, nekem a xanax sokkal jobban bevált (ezt szedem most is), a rivotril, nem hogy gyengébb, hanem konkrétan semmi hatással nem volt rám, pedig uo. dózisban szedtem. a rivotril kb annyit ért mint egy homeopátiás cukorkagolyó.
függés kérdéshez: ha nem háziorvos írja fel és nem marékszámra szeded ahogy a kedved tartja + folyamatosan felügyel egy SZAKORVOS (hetente, kéthetente)akkor nincs gond sem a rászokással, sem a leszokással. az sem feltétlenül igaz, hogy egyre nagyobb dózisok kellenek, én 3-4 éve szedem, és most is pont ua. szedek mint az első napon. az elhagyás sem gond, ha betartod a SZAKORVOS utasítását és hetek alatt csökkented nullára.
igazából ez a két gyógyszer azért veszélyes, mert sokan egyrészt feleslegesen szedik, másrészt kontrollálatlanul, harmadrészt, pedig sokan ha már jó vannak akkor egyik napról a másikra leteszik, amitől persze sz*rul lesznek és jönnek a netre szétfújni a rémtörténeteiket. egyébként ha rajtam múlna, az összes benzodiazepin származékot betiltatnám háziorvosi felírásra és csak pszichiáternek engedélyezném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!