A személyiségzavaros embereknek van betegségbelátásuk?
"A személyiségzavaros embereknek van betegségbelátásuk?"
Attól függ. A schizoid nem fogja betegnek érezni magát, a szakemberek is vitatják, hogy az "zavar" vagy pláne "betegség". A schizoid akkor kerül orvoshoz, ha valami barátja vagy felesége (ha van neki) elcipeli. A schizotyp érezheti, hogy valami nincs rendben, ő a magányt érzékeli, és hogy nem értik az emberek. A paranoid szerint a világgal és a többi emberrel van baj, nem ővele. Nagyon nehéz elfogadtatni vele, hogy ez fordítva is lehet. Az elkerülő meg a dependens elég jól érzi, hogy nincs rendben vele valami. Elégtelennek, gyengének, alsóbbrendűnek érzik magukat, persze azt nem sejtik, hogy ez "személyiségzavar" eredménye. A kényszeresnek is lehetnek panaszai, pl. túlmunka, stressz, nem képes betartani a maga elé állított követelményeket, elégtelenségérzet, szorongás stb. A narcisztikus nagyon sokat szenvedhet, de hogy elismerje, hogy személyiségzavara van, arra kicsi az esély. Nála is inkább a többi ember a hibás. Az antiszociális is nehezen veszi észre, hogy baj van. Esetleg a börtönben elgondolkodik, de ez sem biztos.
ma 20:00
Senkit se lehet ránézésre diagnosztizálni. A borderline viszonylag gyakori, de nem túl jellegzetesek a tünetei, és ha csak egy-két jelét látod, akkor össze lehet téveszteni más állapotokkal is.
A borderline először is fiatalok körében és nőknél a leggyakoribb.
Gyakori pl., hogy a borderline-nal sose tudod, hányadán állsz. Egyik pillanatban barátod, másik pillanatban ellenséged. Mondjuk a barátod, akit meghívsz. Ellop valamit a lakásodból. Később nem ismer. Még később sírva könyörög, hogy bocsáss meg neki. Még később valami akkora ajándékot kapsz tőle, hogy az kínos neked. Még később megsértődik egy szavadon. Kiszámíthatatlan.
A borderline-ok váltogatják a partnereiket, "viharos" kapcsolataik vannak, eltűnnek, csavarognak, munkahelyet/iskolát váltanak, "keresik önmagukat", drogoznak, isznak, vagdossák magukat, egyszer felhangoltak, aztán deprimáltak, majd dühösek, aztán kedvesek stb.
Nem nevezném jó színésznek, inkább ripacs. Néha elhalmoz a kedvességével, akkor már lehet sejteni, hogy kérni fog valamit. És az még a jobbik eset, mert a rosszabb az, hogy majd "csalódik" és nagy hisztit rendez.
Szóval a borderline az, akinek láthatóan "káosz van a fejében". Hisztis, labilis, sír, lelkizik, vagy tör-zúz mérgében, aztán könyörög, hogy bocsássanak meg neki stb.
De aki ilyen, az nem okvetlenül borderline személyiségzavaros, és nem is minden borderline ilyen. Csak egy tipikus megjelenési formát írtam le.
20.00-as vagyok.Én is így gondolom ahogy írtad.Ezek a viselkedési formák abszolút jellemzik a borderline-t,ezért nem értettem,hogy mi az ami látszik rajta!Hiszen nem hallucinál mint egy skizofrén és az előbb említett magatartás formák bizony lehetnek egy úgymond "egészséges" ember viselkedései is(persze remélhetőleg csak részleteiben)
B.U.É.K.!!!
Sziasztok!
Most utánaolvastam a borderline-nek, és így valóban több, mint amit tudtam róla. Volt ilyen ismerősöm, aki össze-vissza vagdosta a karjait, és erre gondoltam. A sok megmagyarázhatatlan hegre. Egyébként ezek a betegségek annyira egymásba folyósak, hogy valóban szakember kell a pontos diagnózishoz. És sok esetben, egy kicsit szélsőségesebb, de egészséges emberre is ráhúzhatók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!