Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Tényleg káros az érzelmek...

Tényleg káros az érzelmek elfojtása?

Figyelt kérdés
Olvastam ma, hogy az érzelmek valójában kémiai folyamatok. Ha ezeket a kémiai folyamatokat elfolytom magamban azok károsak? Hogyan lehet ezen változtatni? Teljesen átkell élni azt, ha boldog vagyok, vagy ha félek? Ennek milyen várható hatásai vannak?
2011. nov. 10. 14:55
 1/5 anonim ***** válasza:
Olvass utána a pszichoszomatikus betegségeknek.
2011. nov. 10. 15:09
 2/5 Hungy ***** válasza:

A legrosszabb, amit tehetsz éppen az, amit most teszel. Tartasz attól, hogy az érzelmek elfojtása betegséghez vezet. A félelem a legrosszabb. Az ember nem szeret félni, ráadásul a félelem rossz is, így nyilván senki sem tanácsolhatja azt, hogy éld át teljesen ezt az érzést. Egyrészt hülyeség lenne ilyet mondani, másrészt meg úgysem menne, a félelem ellen automatikusan küzdünk mindig.

Amikor azt mondják, hogy ne fojtsd el magadban a bánatot, az nem azt jelenti, hogy teljesen add át magad ennek az érzésnek. Ha mesterségesen elfojtod, az rossz, de ha belemerülsz, az is rossz. Ehelyett az lenne a cél, hogy a pozitív (vagy az elménkben pozitívnak értékelt) érzéseket teljességgel átéld és próbáld meg minél tovább fenntartani. A negatív érzéseket pedig oldd fel valamilyen módon. Mire gondolok?

Vegyük például azt, hogy nagyon szomorú vagy. Ha elfojtod, ha nem mutatod ki, azzal ártasz magadnak. Vizsgáld inkább meg magát az érzést, és annak kiváltó okát. Minél tényszerűbben tudod nézni, annál inkább eltávolodik a személyedtől az érzés, és egy vizsgálandó alannyá válik. A vizsgálódás során elsősorban arra törekszünk, hogy megértsük az okot, és magát az érzést. Például: Miért bántott meg engem XY? És ahogy tárgyilagosan megfigyeljük, rájöhetünk az okra, de ekkor már nem magunkra figyelünk, hanem arra, aki megbántott minket. Az ő szemszögét megértve átalakul a bánatunk, vagy az iránta érzett dühünk. Feloldottuk a feszültséget. Sok formája létezik a negatív érzések feloldásának, ezt néhányan tanulják, néhányan úgy születnek, hogy tudják.

Egy kis elmélyülés, netán relaxálás sokat segíthet. És amikor csak alkalmad nyílik rá, ellensúlyozd a rosszat valamilyen jóval. (Vígjáték, baráti társaság, fagyi, sportolás, bármi, ami örömet okoz.)

2011. nov. 11. 07:56
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget, ez nagyon jó! Kipróbálom mindenképp. Te is alkalmaztad ezt a módszert?
2011. nov. 11. 08:45
 4/5 Hungy ***** válasza:
100%
Én pánikbeteg voltam, féltem mindentől. :) Úgyhogy mindent kipróbáltam, ami csak létezik a világon. Ez használt, illetve a relaxáció.
2011. nov. 11. 08:48
 5/5 A kérdező kommentje:
hát én addig még nem jutottam el, de most is szarul érzem magam. kipróbálom mindenképp.
2011. nov. 11. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!