Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ezt hogy lehet megszüntetni? :S

Ezt hogy lehet megszüntetni? :S

Figyelt kérdés
Ideges, feszült, szorongásos vagyok, ha szerepelnem kell valahol 2-nél több ember előtt pl. suliban akkor olyan pánikszerű idegesség fog el, hogy alig tudom megcsinálni. Már most félek, hogy az érettségit is el fogom szúrni ez miatt, mert már a legkisebb stresszes helyzetbe is előre beidegelem magam, remegek, majdnem megfulladok stb. Ezek miatt totál begolyózottnak érzem magam. :S Mi ez, pánikbetegség, vagy egyszerűen totál idegbeteg vagyok?
2011. okt. 20. 20:01
 1/6 anonim ***** válasza:

Semmiképpen se állítsd rá az agyadat arra, hogy esetlegesen pánikbeteg lehetsz. Minél jobban stuffolod magad, annál nagyobb az esélye, hogy egyszer tényleg ott kötsz ki.

A legtöbb ember küzd egyébként lámpalázzal, ha mások előtt kell szerepelnie. Nálad ezek a tünetek hatványozottak, de az én véleményem szerint ezzel a mentalitással még pluszban is raksz rá. Hogy mindenáron sulykolod magadnak, hogy ez számodra mekkora trauma.

Engem ilyen helyzeteken mindig az lendített át, hogy arra gondoltam, hogy mi történik velem, ha ez nem sikerül? Semmi. Nagy vonalakban. A családom ugyanúgy ott van, az otthonom is, a barátok is. Belesültem valamibe és kiröhögött 3 ember, na és?

Érettségit is lehet újra csinálni, semmi olyan nem történhet veled, ami komolyan veszélyeztetne.

Esetleg helyzetgyakorlatokkal javíthatnál a dolgon család v. barátok előtt.

2011. okt. 20. 20:25
 2/6 anonim ***** válasza:

Nem vigasztaló, de megnyugtató, hogy egy amerikai felmérés szerint az emberek legjava (90-99%, nem emlékszem pontosan) a nyilvános fellépéstől, megszólalástól retteg a leginkább. Én még a szertornaversenyeket is sorra eltoltam, nem csak azt, ha beszélnem kellett, annyira lámpalázas voltam.

Szóval meséim lennének a dologról, de azt javaslom, hogy bizalmas légkörben (család, közeli barátok, kezdetnek egy személy is elég) helyezd magad szerephelyzetbe. Kezdheted szövegfelolvasással, versmondással (hiszen a suliban azért vannak felelések is, hogy ne féljünk szerepelni. Tehát úgy, hogy kihívást is jelentsen, de ne okozzon benned újabb kellemetlenebb érzéseket. Fel is vehetsz magnóra olyasmit, amit elmondasz jó hangulatban, hogy halljad, milyen kellemes hangod van.

Nekem erről a kérdésről az NLP (neurolinvisztikus programozás) jut eszembe, ott vannak olyan fogások, amivel magabiztossá tehető a viselkedés. No én sem próbáltam ezeket úgy igazán, pedig épp ott tartok, hogy 10-15 perces (jegyzet nélküli) előadásfélét kellene tartanom, de félek, hogy a lámpaláz leblokkol, és elfelejtem, mit akartam mondani. No ezen töröm a fejem, hogy ezt hogy oldom meg, mert nem is bemagolásról van szó, ami automatikusan is megy, ha begyakoroltad.

2011. okt. 21. 11:57
 3/6 anonim ***** válasza:

Nekem is ez volt a problémám, utáltam az egész osztály előtt felelni, olyan stresszes voltam, hogy már a tanulás is nehezen ment, de végül túl éltem az érettségit. Úgy oldottam meg, de nem direkt, csak úgy jött ösztönösen, hogy teljesen halkan beszéltem és csak a tanár szemébe néztem feleléskor. Olyan csendes voltam, hogy nem is figyeltek rám a többiek, mert csak a tanár értette mit mondok. Az érettségin ebből már gond volt, hiába mondták hogy beszéljek hangosabban egyszerűen nem bírtam a stressztől, erre az összes tanár odajött, körém gyűltek, vagy odahúzták a széküket, leültek mellém és úgy hallgatták végig a szóbelit, mintha valami kupaktanács lett volna :D

Amúgy sok sok tapasztalat kell, és akkor elmúlik a stressz, idővel meg lehet szokni ezt a helyzetet.

2011. okt. 21. 15:30
 4/6 anonim ***** válasza:
Gondold végig hogy mi az oka a félelmednek?Ha megtalálod és letudod küzdeni akkor meg vagy.Ha pl az hogy néznek mikor felelsz, akkor erre ne is gondolj.Gondolj arra hogy mások is felelnek és ugyan ezt érezhetik még se érzik.Akkor te se akard magad kényelmetlenül érezni.Szerintem lejjeb tudod majd küzdeni idővel, ez nekem is meg volt közép suli 9.10. osztályban, aztán megszoktam feloldótam, és csak magamat figyeltem nem a többiekel foglalkoztam hogy mit gondolhatnak stb.
2011. okt. 21. 18:19
 5/6 A kérdező kommentje:
Kösz a válaszokat. :) Akkor ezentúl nem parázok :D
2011. okt. 21. 23:31
 6/6 anonim ***** válasza:

én is ilyen vagyok :)

de nyugi,ha nagyon izgulsz,előtte mondjuk énekelj (persze ne ilyen tök hangosan) vagy hallgass zenét,vagy valamivel foglald le magad

én ezt szoktam csinálni pl felelések előtt is :D

vagy viszek magammal valami kis személyes cuccot

pl a micimackós teló-díszemet :D és ha nagyon izgulok,benyúlok a zsebembe,és azt kezdem el piszkálni :'D

13l

2011. okt. 23. 09:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!