Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A szorongás képes erre?

A szorongás képes erre?

Figyelt kérdés

A szorongás képes olyan dologra,m hogy lefoglalja úgy az ember gondolatait miszerint pl egy betegségben szenved stb.

Most egy példa erejéig: Pl betegség legyen Szifilisz.

×××××

Képes a szorongás olyanra hogy ELHITESSE az adott egyénnel aki szorongásban szenved hogy szifiliszes és képes úgy befolyásolni a gondolatait mintha az lenne holott egyáltalán nem az vagy nem biztos. A SZORONGÁS KÉPES ILYENRE??

Van olyan ismerősünk, aki 34 éves és szegény nagy szorongásban szenved. Elmondása szerint a pszichiáter írt fel neki gyógyszert amit szedett is amíg fokozatosan le nem kellett tennie, vagyis egészet aztán csak egy darabig fél tablettát utána semmit se.

Lehetséges hogy visszatért volna a szorongása? Mert ő leginkább a betegségektől fél, de nem hinném hogy megnyugtatná egy orvos véleménye.

A szorongás képes ennyire befolyásolni a gondolatait vagy tényleg beteg? (most nem szifiliszről van szó az csak 1 példa volt)

Azért kérdezem hogy tényleg beteg-e (nem szorongás) mert nem tudom hogy egy betegség tudja-e késztetni arra az embert hogy ennyire féljen, ennyire aggódjon.

Folyton az jár a fejében (velem jó a beszélő viszonya, anyámmal nem annyira) hogy biztos az és ha kiderül akkor majd összeomlik az élete. A feleségét félti a legjobban hogy mi lesz vele.

Képes ilyenre a szorongás, vagy ez nem szorongás hanem tényleg beteg???

Nektek mi a véleményetek??

2011. aug. 24. 20:19
 1/10 anonim ***** válasza:

Határozottan igen. Pont pár napja volt itt egy ilyen kérdező, aki betegesen félt, h elkapja az AIDS-t, mikor a barátjának csak 1 barátnője volt előtte. Érdemes végigolvasni:

http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egyeb-kerdesek__2118..

2011. aug. 24. 20:23
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszi majd elolvasom !

Amúgy most ettől a másik embertől eltekintve, miért nem érti meg szegény ismerősöm hogy nem az ? :\ Mindíg azt mondja hogy de biztos az és hogy ha kiderül, tönkremegy az élete stb.

Erre (pszichológuson kívül) nincs megoldás?

Amúgy a szorongás képes visszatérni gyógyszer után? Ez tűnik nekem furcsának.

2011. aug. 24. 20:30
 3/10 A kérdező kommentje:

Amúgy gyors átfutottam a linken lévő kérdést : a kérdező azt írja hogy az előző bnője a barátjának r*banc volt. Szóval itt a félelem jogos, vagy határozottan nem?

Amúgy sajnos az ismerősöm mindenkibe a beteget látja hogy ő biztos beteg stb és hogy elkap vki mástól mást (is?).

Ez is a szorongáshoz tartozik? Tudom hogy nem normális dolog......

2011. aug. 24. 20:32
 4/10 anonim ***** válasza:

Hát olvasd végig a lánynál a kommenteket... Ha a Tvben az AIDSről van szó sírógörcsöt kap, a barátját megkérdezte, h tapasztalja-e magán a betegség tüneteit, nemet mondott, de mivan ha hazudik(mért tenné?), stb... Ezek után én abban sem vagyok biztos, hogy a csaj tényleg egy r*banc.

Ismerősödhoz... Nem vagyok pszichológus, pszichiáter, stb... De ha tényleg iylen durva mégis hozzá kéne elcipelni, mert gondolom próbálkoztatok vele valahogy szót érteni, és nem ment. Vagyis, én elsőnek nem neten próbálkoznék.

Mellé ez olyan, hogy ha sikerül felnyitni a szemét, hogy nem fogja minden járókelőtől elkapni mondjuk a "szifiliszt" vagy a madárinfluenzát, akkor majd félni fog a TBCtől, az AIDStől vagy mondjuk a leprától...

Azt, hogy ez szorongás-e, nem tudom, csak összefoglalólag tanultam ezeket eü-s suliban, de szerintem más betgségeknél is előfordul hipochondria.

2011. aug. 24. 21:15
 5/10 A kérdező kommentje:

"más betegségeknél lehet hipochondria"

Vagyis lelki betegségeknél vagy "igaziaknál"??

Ezalatt értem hogy pl pánikbetegségnél vagy pl az általad írt AIDS, TBC stb is kiválthat hipochondriát?

Bocsi h ezeket kérdezem nem vagyok ebbe tapasztalt csak azt nem értettem ebbe hogy más lelki betegségre, vagy igazi betegségekre gondolsz.

Amúgy szerintem is pszichológus, csak előbb szeretnék minél jobban informálódni ebbe a témába, mert ha nem tudja elmondani akkor majd én segítek.:)

2011. aug. 24. 21:55
 6/10 anonim ***** válasza:

Lelki betegségek...

Testi betegségeknél talán a hormonrendszer betegségeinél nézik hipochondernek sokszor a betegeket, mert ugye a hormonrendszer feladata a fenntartás, és ha azzal valami baj van, akkor tényleg minden bajod lehet... De nagyobb valószínűségt látok abban, hogy lelki eredetű az ismerősöd baja, mivel már korábban is votl ilyen gondja.

2011. aug. 24. 22:09
 7/10 A kérdező kommentje:

Tehát összességébe:

A szorongás képes elhitetni egy embert azzal hogy ő X betegségben szenved, képes lefoglalni a gondolatait hogy "de mi van ha kiderül akkor tönkremegy az életem stb" ????????

Amúgy nemrég beszéltem a kedves ismerőssel, nem sokat változott azóta sajnos .:( Majd elkísérem pszichológushoz vagy az orvoshoz.

Nah de képes erre?:\

(amúgy mi az a hipochonder?)

2011. aug. 26. 18:36
 8/10 A kérdező kommentje:

"Képes a szorongás olyanra hogy ELHITESSE az adott egyénnel aki szorongásban szenved hogy szifiliszes és képes úgy befolyásolni a gondolatait mintha az lenne holott egyáltalán nem az vagy nem biztos. A SZORONGÁS KÉPES ILYENRE?? "

Mármint így értem a kérdést, a példából kiindulva.

2011. aug. 26. 18:37
 9/10 anonim ***** válasza:
Igen, képes erre. Amúgy ne haragudj, de hány éves vagy, hogy nem tudod mit jelent a hipochonder? Ha fiatal, akkor ismered az internetet és a googlet is, ha idősebb, akkor ez meg szerintem igazán az alapműveltséghez tartozik.
2011. aug. 26. 19:01
 10/10 A kérdező kommentje:
Jó bocsáss meg, már rákerestem, csak eddig nem nagyon foglalkoztam ilyennel !:)
2011. aug. 26. 19:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!