Hogyan győzzem le a nárcisztikus személyiségzavart?
Ezek szerint diagnosztizálni is tudod magad.
Gratulálok. Más évekig tanulja ezt az egyetemen.
Közben rákerestem a személyiségzavarra, és visszavonom, amit írtam, ez baromság, egy szó sem igaz rám belőle. Ötletem sincs, mi alapján gondolná ezt bárki rólam, de rettenetes. Mindegy, ez nem az én topikom, csak áááá.
A kérdezőnek, hogy a kérdésre is válaszoljak: nem hiszem, hogy ha tényleg ilyen (vagy bármilyen) személyiségzavarod van, akkor azon bármi segíthet a pszichoterápián kívül. Szerintem a személyiség annyira régen kialakult, annyira mélyen berögzült elemekből áll, hogy hiába ismersz is fel, értesz meg ezekből néhányat, egyedül nem tudod átlátni az egész rendszert, tudatosan változtatni meg még nehezebb. Adott helyzetben sokszor nem is látod, hogy mi az, amit lereagálsz és miért úgy, legalábbis ez az én saját tapasztalatom. Mondjuk olyat lehet, hogy utólag elemzel helyzeteket, és ha rájössz, mi az a jellegzetes reakciód, megoldási módod, ami gyakran megjelenik, akkor erre később külön oda is tudsz figyelni. Hm, lehet, hogy hülyeség :) tényleg leginkább pszichoterápiát ajánlanék. Csak jó pszichológust válassz.
A pontos elnevezés: nárcisztikus SÉRÜLÉS. Tehát nem a személyiség része, hanem annak sérülése, és érdemes gyógyítani. Rengeteg könyvet találsz a témában.
Ha úgy általában a szeretetről és az életről szóló könyveket olvasol (pl. Erich Fromm, Müller Péter, Osho, stb.), azokban találod szerintem a legtöbb segítséget.
Nem mellesleg a személyiségvonások is pikk-pakk változtathatók - no persze nem pszichoterápiával, hanem ütősebb módszerekkel. De ez nem személyiségvonás.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!