Van itt olyan, aki borderline személyiségzavarban szenved? Megírnátok nekem, hogy mik a tüneteitek, ki és hogyan diagnosztizálta Nálatok a betegséget, és milyen gyógyszert kaptok rá?
A pszichiáter - aki ugye nem is ismer, hiszen csak gyógyszert ír fel, és annyira kellene ismernie, amennyire még én se magamat - ragaszkodik ahhoz, hogy depresszióm van. Múltkor összezuhantam nála úgy istenesen, akkor módosította a diagnózist idegösszeomlásra. Én viszont - nem akarnám hosszúra nyújtani, - olvastam a neten a borderline tüneteit, és biztos vagyok benne, hogy nálam is ez a betegség áll fenn. Olvastam egy könyvet, ami apróbb részletektől eltekintve pont olyan, mintha én írtam volna, a szerzőt pedig borderline kórképpel "illette" depresszió helyett egy általam nagyra tartott pszichiáter. Már kiírtam a tüneteket, hogy a dokim orra alá tudjam majd nyomni, hogy tessék, ez vagyok én. Még az újonnan beszerzett álmatlanságom nem illik a képbe.
Kérlek, segítsetek!
Előre is nagyon köszönöm!
Szia!
Én borderline vagyok, 6-7 éve diagnosztizálták először. Első körben pszichológushoz kerültem, azt hittem depressziós vagyok, nem ettem, nem jártam emberek közé, állandó sírógörcsöm volt, öngyilkossági gondolataim, iszonyatos dühkitöréseim, és elkezdtem vagdosni a karomat. A pszichológus azonnal pszichiáterhez küldött, kb 3 alkalom után besoroltak borderline-nak. Akkor fogalmam sem volt hogy mi ez az egész. Heti 2 pszichoterápiás ülés, 2 hetente kontroll a pszichiáternél, kaptam hangulatstabilizálót meg időnként altatót. Kb másfél évig kezeltek, majd elköltöztem a szüleimtől. A költözés után egyik napról a másikra abbahagytam a gyógyszert, és a terápiát is. Semmi bajom nem volt kb 2-3 évig. Aztán jött a visszaesés. Ami egyre rosszabb lett. Van munkahelyem, azzal foglalkozok amivel mindig is akartam, úgyhogy a körülményeim egyáltalán nem indokolták a visszaesést. De kb 2 évvel ezelőtt megint nagyon rosszul voltam, szanaszét vagdostam kezem-lábam. Pszichiáterhez mentem, aki fél évig kezelt bipoláris zavarral... csodálkoztam is. mondtam neki h korábban kezeltek már borderline-nal, de nem foglalkozott vele. ott is hagytam fél év után, főleg hogy sokkal rosszabbul lettem a gyógyszer ellenére. azóta kognitív pszichoterápiára járok, több mint egy éve. és nagyon sokat használ. a bpd ugyanis gyógyszerrel nem kezelhető, csak a tünetek enyhíthetőek. ami igazán hatásos az a pszichoterápia, ami egyáltalán nem könnyű, számtalanszor akartam már abbahagyni.
én azt javasolnám, hogy keress fel egy olyan pszichoterapeutát, aki jártas személyiségzavarok kezelésében. a borderline személyiségzavar nagyon összetett dolog, és magadról a tünetek alapján nem biztos hogy meg tudod állapítani, hogy valóban az vagy-e. meg az öndiagnózis nem is okos dolog.
azt javasolnám, hogy ne a könyvből írd ki a tüneteket, hanem a saját életedből írj össze példákat. és keress egy pszichológust. :)
Nagyon köszönöm a válaszodat!
Kiírtam minden tünetet, és mondtam a dokinak, hogy szeretném elmondani őket, amelyik nem jellemző, azt is mondani fogom. Nem tudom, mi történt a dokival, most összeszedett volt, mint aki tényleg tudja, miről beszél. Azt mondta, hogy a borderline fő tünete az önkárosító magatartás, a vagdosás, öngyilkossági kísérletek, ezek nélkül nincs borderline. Úgyhogy végül is most elfogadtam, hogy biztos tudja, mit beszél, nem mentem el a Bp. Nyár utcában található alapítványhoz diagnózisért. Ezt a betegséget senki sem akarja magának, én csak attól féltem, félrekezel.
Ami a terápiát illeti... Egyrészt drága, még max. pár alkalmat engedhetek meg magamnak, utána esetleg 2hetente még valahogy kiszorítom - ha addig ki nem rúgnak... Tudom én is, hogy hosszú időbe telik, míg eredménye lesz, de valahogy sokszor úgy érzem, kidobott pénz, és noha még csak kb. 6 alkalommal voltam, már legszívesebben kiszállnék. Valószínűleg a doki miatt érzem így, de nem vagyok könnyű eset, én akarom megmondani, hogy miről szóljon a kezelés, így ha éppen nem beszélhetek, nem örülök neki. Mondjuk azért fizetem, hogy hallgasson végig, nem azért, hogy folyton belebeszéljen a mondandómba... Gondoltam, hogy váltok a családsegítős ingyenesre, de az pszichológus, tehát gyógyszert nem írhat fel, és a dokimmal meg nem akarok rossz viszonyba keveredni. Elmehetnék másik pszichiáterhez is, de ő már ismer a kezdetektől fogva.
Először azt mondta, depressziós vagyok, aztán módosította idegösszeomlásra.
Egyébként ezért félek én dokit váltani, amit írtál, hogy az meg majd mással diagnosztizál (bár manapság mindenkire rásütik, hogy depressziós, mintha más mentális betegség nem is létezne).
A terápiáról olvastam, hogy fontos borderline esetén, és a gyógyszerek tudom, hogy csak enyhítik a tüneteket. Ami engem illet, így már nem is tartom annyira fontosnak a terápiát - csakhogy újra kellene építeni sok mindent (pl. az értékrendemet) és egyedül nem megy.
Még egyszer köszönöm a válaszodat, és jobbulást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!