Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan hagyjam el az antidepre...

Hogyan hagyjam el az antidepresszánst (SSRI), hogyan növeljem természetesen a szerotonin szintemet? Hogyan másszak ki belőle? 16 évesen ilyen szinten vagyok, elegem van, valaki segítsen!

Figyelt kérdés
Már másfél éve szedek antidepresszánst, stresszoldót, meg hasonlókat pánikbetegségre. Kezdtem három tabival, majd félév után kezdtük levinni, de nagyon levoltam tompulva! Most már csak egyet szedek, Fevarint 50mg-t (MO-n nem kapható, szlovákiai vagyok), de 18 év alatt nem is szabadna ilyeneket szednem, ott van a papíron vastag betűkkel, majd a végén egy külön kis részben, hogy 18 év alatt csak pszichiátriai felügyelettel szedhető... Tényleg nyomós oka volt hogy szedjem ezeket a szarokat, nem tudtam mást csinálni, rohamaim voltak, akaratlanul kitört rajtam, még ha nem is stresszeltem, vagy tudtam hogy úgyse lesz semmi rossz, akkor is bepánikoltam... Persze okai ismertek, suli, család( bár inkább suli, társaság), estébé, nem szeretném kifejteni itt... Majd végül ballagásom előtt kórházban kötöttem ki, mert akkora pánikroham tört ki rajtam a hajnal közepén a semmiből! hogy kijöttek a mentők, belémszúrtak egy jó adag nyugtatót és SEMMI! mint ha megse kottyant volna, majd bevittek a kórházba, és elküldtek Pozsonyba ahol felírták nekem ezeket a cuccokat, elég volt pár kérdés, kb három kérdés után rávágták hogy ezeket kell szednem... Oké... Amikor még mind a hármat szedtem nagyon levoltam tompulva, olyan voltam mint egy elkábult, nem tudtam se nevetni, se sírni, nemtudom... Majd amikor kettőt szedtem akkor kicsit feloldodtam már. Amúgy ezek a tabletták oké hogy megszüntetik a tünetet, nem jön ki rajtam a roham, de annyi mellékhatása van, és az a tudat hogy még csak kamasz vagyok és kitudja milyen mellékhatásai lesznek még ha abbahagyom utánna is... Az a helyzet hogy szexuálisan sincs minden rendben :S Ha nem szedném a gyógyszert pánikrohamaim lennének, és a gyomoridegem, az volt a legnagyobb bajom, a gyomorideg. Akár hova mentem, akár milyen negatív gondolatom volt rögtön a gyomromba belémart az ideg, mintha áramot engedtek volna belé, vagy nemis tudom megfogalmazni, és most is kezdem érezni néha így hogy már csak az 50mg Fevarint szedem... Olvastam az 5-HTP készítményről bár még nem sokat tudok róla, de ezt is csak akkor lehet szedni ha abbahagyom a gyógyszereket. Ma megyünk a pszichiáterhez, nem tudom mit mondjak neki, hogy mi van velem :S Ugyanúgy rámszok törni a depresszió, étvágytalanság elég gyakran van, nem tudok felhízni ugyanannyi kiló vagyok már két éve, csontsovány vagyok, feszült és stresszes is gyakran :S A pszichiáter meg k*rva gyanús. Szerinte semmi rossz hatással nincs rám, mert ezek ám modern gyógyszerek... Ki akarok mászni ebből. Szerintem ha nem szedném ezeket a szarokat sokkal jobb lenne, csak félek hogy visszaesnék, mert úgy érzem hogy hajlamos vagyok rá
2011. ápr. 4. 10:03
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Ártani biztos nem ártanak, mert ezek csak vitaminok, ásványi anyagok, ilyesmik. Legfeljebb csak jobban leszel. 1-2 hét kell, hogy feldúsuljanak a szervezetben, feltöltsenek. Addig úgysem számíthatnál nagy változásokra. De ha eljön az idő, hogy elkezdheted csökkenteni a gyógyszeradagodat, akkor sokat segíthetnek abban, hogy kevesebb gyógyszerrel is jól legyél. Egy próbát megér szerintem. Nem csodaszerek, de mint mondtam, ezek közrejátszanak a szervezetben (egészséges embernél is) a szerotonin-szabályozásban. Ha hiányod van ezekből, az már önmagában is okozhat hangulatzavarokat.
2011. ápr. 4. 18:03
 12/23 anonim ***** válasza:
Azt még konkrétan leírom, hogy mire jók: A B-vitamin az idegrendszer jó működéséhez szükséges, a C-vitamin antioxidáns, az egész testnek jó, és sok embernek rejtett hiánya van belőle, főleg stresszes állapotban. A Spirulina rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, és kis mennyiségben triptofánt is, de erre írtam, hogy azt külön is be lehet szerezni, tisztán. A triptofán pedig azért fontos, mert közvetlenül az emésztőrendszerben vesz részt a szerotonin termelésben. A halolaj-kapszulában pedig rengeteg omega-3 zsírsav van, aminek hiányát több szakember, pl. Szendi Gábor közvetlen összefüggésbe hozta a modern kori depresszióval. Tehát nem hülyeségeket írok, jó oka van, hogy miért ezeket javasoltam.
2011. ápr. 4. 18:08
 13/23 A kérdező kommentje:
Most nézem egy oldalon a B vitaminok leírását, van belőlük 17 féle! Külön szedjem azokat, amik szükségesek? Vagy van egy B vitamin, és abból elég egy darab? Csak ettől is tartok, hogy B vitamin szedése SSRI mellett... Ha befolyásolják a szerotonin termelődést, akkor az SSRI adaga már nem annak megfelelő lesz. Nemtudom, érted hogy mit akarok ezzel mondani? Mert eléggé hülyén magyarázom el bocsi :S:)
2011. ápr. 4. 18:10
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

A B-vitamin az olyan legyen, amire az van írva, hogy B-vitamin komplex, és abban minden fajtából a megfelelő mennyiség van.

Ha félsz gyógyszerrel együtt szedni, akkor majd akkor szedd ezeket, ha csökkentik a gyógyszer adagodat. De én nem feltétlen bíznék meg az orvosban, a gyógyszeriparnak az a jó, ha te egész életedre ezeken a vacakokon élsz.

A helyedben én elkezdeném szedni ezeket a táplálékkiegészítőket először gyógyszer mellett, mondjuk 1-2 hétig, annyi idő alatt feltöltődne a szervezet, aztán kipróbálnám, mi történik, ha kicsivel kevesebb gyógyszert veszek be. Hátha működik a dolog.

2011. ápr. 4. 18:16
 15/23 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a segítséged!!! Persze még jó lenne, ha írnátok tapasztalatokat, vagy tanácsokat, akinek van valami ötlete :/
2011. ápr. 4. 18:24
 16/23 anonim ***** válasza:

Szerintem nem jó a gyógyszer amit kaptál. Én is ilyen tüneteket produkáltam hónapokig, mire majdnem elfogyzam és

váltottak az SSRI-ről egy másik hatóanyagra. Attól már másnap kiállt a gyomromból a görcs és hízom, meg nincs problémám.

2011. ápr. 4. 18:52
 17/23 A kérdező kommentje:
Te mit szedsz ha kérdezhetem?
2011. ápr. 4. 19:27
 18/23 anonim ***** válasza:

Nem fogod elhinni, amit mondok, de muszáj leírnom, mert kötelességemnek érzem.

Masszív kényszergondolataim, szorongásom és gyomor-bél idegem volt, nem tudtam koncentrálni, teljes káosz voltam. Szép szorongásos zavar, kényszerbetegség. Már-már elviselhetetlen volt az egész, de orvoshoz semmiképp nem akartam menni, mert tudom, hogy antidepresszánst szedettek volna velem, amiről pontosan tudom, h 1000-ből 999 esetben nem jó semmire, sőt, nagyon káros.

Ettől függetlenül kipróbáltam a marihuánát, és heti 1 alkalommal 1-2 füves cigit elszívtam. Így tettem fél évig. A problémák 1-2 hónap alatt eltűntek. Már leálltam a fűvel, és még mindig nem estem vissza. Semmi máshoz nem tudom kötni a hirtelen gyógyulást.

Utánanéztem a dolgoknak, és sok ember írta/mondta (személyesen is ismerek ilyet), hogy ugyanígy kisegítette őket, a pánikból, depresszióból, szorongásból és a kényszerbetegségből.

Tudom, hogy le fognak hurrogni, de én ajánlom a gyógyszer helyett... Egy próbát megér, ha elég körültekintő vagy, rossz nem származhat belőle.

2011. ápr. 4. 20:38
 19/23 A kérdező kommentje:
Nem, főleg így, hogy gyógyszer hatása alatt vagyok. És még ha abbahagyom se próbálnám ki egy jó darabig, mert még kitudja meddig nem tisztul ki a szervezetemből, a kettő együtt pedig üti egymást. Amúgy jó, hogy leírtad, bár nem szeretnék az ilyen dolgokba belemélyedni... :S
2011. ápr. 4. 22:37
 20/23 anonim ***** válasza:

Szia! Nem ajánlom a fentebb említett, különböző szereket. Vitaminokat szedhetsz, de különösebb hatásuk nem lesz. Szeretném megjegyezni, hogy felelőtlenség az embereket az orvos által felírt gyógyszer leállítására bíztatni, úgy, hogy nem ismered ezeket a szereket, a betegségét pedig mégkevésbé.

Semmi esetre se hagyd a gyógyszert abba, esetleg másik gyógyszert, és/vagy alacsony dózisú anxiolitikumot (pl alprazolam) kérj a pszichiáteredtől a meglévő gyógyszer mellé. Ez megfelelő dózisban oldja a feszültséget, és nem kábít.

Nem tudom, mennyi pszichoterápiában részesülsz, de ez nagyon fontos része lenne a kezelésnek. A pszichiáterek hajalmosak erről megfeledkezni, és csak gyógyszerezik a beteget. Keress egy jó pszichológust, (természetesen a pszichiáter és a pszichológus kölcsönösen tudjon egymásról), kezdd el a pszichoterápiát. Érdeklődj tőle terápiás csoportokról is. A kezdeti nehézségeken túl fog segíteni a fentebb említett gyógyszerek kombinációja.

A gyógyszeres kezelés tehát NEM hatásos személyre szabott pszichoterápia nélkül; gyógyulást csak az jelenthet.

Ha a pszichiátered nem hajlandó együttműködni a pszichológussal, vagy nem veszi ezt komolyan, cseréld le.

2011. ápr. 4. 23:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!